Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA P. J. Crowley a demisionat duminica, dupa relatari potrivit carora ar fi numit "stupid" tratamentul aplicat de Pentagon unui soldat american acuzat de scurgeri de informatii secrete care au aparut pe site-ul Wikileaks, relateaza Reuters.

"Cu regret am acceptat demisia lui Philip J. Crowley din functia de asistent al Secretarului de Stat pentru Afaceri Publice," a declarat secretarul de stat Hillary Clinton.

"Avand in vedere impactul pe care l-au avut comentariile mele, pentru care imi asum responsabilitatea deplina, mi-am prezentat demisia din calitatea de asistent secretar pentru Afaceri Publice si purtator de cuvant al Departamentului de Stat", a spus Crowley intr-un comunicat.

Un corespondent BBC a relatat ca Crowley ar fi spus public la o reuniune restransa la universitatea din Massachusetts ca tratamentul aplicat unui unui fost analist de informatii aflat in inchisoare, Bradley Manning, "este ridicol, contraproductiv si stupid".

Si avocatului Bradley Manning, inculpat pentru ca a transmis site-ului WikiLeaks mii de documente secrete americane, a acuzat recent autoritatile militare americane ca aplica un tratament degradant clientului sau. Avocatul David Coombs a afirmat ca Manning a fost tinut complet dezbracat timp de sapte ore in celula sa din inchisoarea Quantico.

Pentagonul a adaugat, recent, 22 de captete de acuzare noi, celor 12 care erau deja formulate impotriva lui Manning, singura persoana din lume care este urmarita pentru scurgeri de informatii catre WikiLeaks. Intre aceste capete de acuzare se afla si cel de "asociere cu inamicul", o infractiune pasibila de pedeapsa capitala, in fata unei Curti martiale. Dar procurorii militari au anuntat, deja, ca nu vor cere pedeapsa cu moartea.

Manning, un fost analist de informatii in Irak, este incarcerat din iulie 2010. El este suspectat ca a furnizat WikiLeaks documente militare americane asupra razboaielor din Irak si Afganistan, dar si telegrame diplomatice ale Departamentului de Stat.