Regizorul de film Michael Moore le-a cerut sambata locuitorilor din statul Wisconsin (SUA) sa lupte impotriva eforturilor republicanilor de a impune o reforma fiscala ce dezavantajeaza functionarii publici, declarand in fata miilor de oameni ce protestau ca "Madison (capitala statului) e doar inceputul", relateaza FoxNews. In ultimele zile, zeci de mii de angajati din sectorul public, sindicalisti si studenti au demonstrat in fata si in interiorul cladirii Capitoliului din Wisconsin impotriva planurilor guvernatorului republican Scott Walker de a reduce salariile si beneficiile pentru angajatii din sectorul public, dar si de a elimina, aproape in intregime, drepturile la negocieri colective intre angajati si patroni.

Michael MooreFoto: Agerpres

Moore a comparat protestele impotriva initiativei legialative a guvernatorului Walker cu revoltele din Egipt. Regizorul le-a cerut demonstrantilor sa continue lupta, multumindu-le totodata celor 14 senatori democrati care au parasit statul Wisconsin si s-au refugiat in Illinois pentru a bloca astfel adoptatea legii. "Senatorii democrati vor ajunge in cartile de istorie", a spus Moore multimii, care l-a aplaudat cu entuzisam.

"Vom face asta impreuna. Nu renuntati. Va rog, nu abandonati", le-a cerut Moore manifestantilor, care protesteaza de trei saptamani impotriva incercarilor de reforma fiscala propusa de guvernator.

Regizorul a afirmat ca "bogatii au intrecut masura", prima data prin faptul ca "au luat banii clasei muncitoare", dupa care "le-au luat si sufletele", refuzand sa-i mai primeasca la masa negocierilor. Multimea i-a strigat "Multumesc", inainte ca Moore sa raspunda manifestantiilor: "Intreaga America iti multumeste, Wisconsin!".

In ultimele zile, zeci de mii de angajati din sectorul public, sindicalisti si studenti au demonstrat in fata si in interiorul cladirii Capitoliului din Wisconsin impotriva planurilor guvernatorului republican Scott Walker.

Initiativa lui legislativa prevede reduceri importante ale salariilor si beneficiilor pentru angajatii din sectorul public, contributii mai mari ale bugetarilor la fondurile de sanatate si de pensie, precum si eliminarea aproape in intregime a drepturilor la negocieri colective intre angajati si patroni.

Masura nu a putut fi insa votata, dupa ce senatorii democrati au refuzat sa apara in Congres si au parasit statul Wisconsin, astfel incat republicanii, care controleaza Senatul, nu au cvorumul necesar.

Wisconsin se confrunta cu un deficit bugetar de 3.6 miliarde de dolari in urmatorii doi ani, iar statul va economisi 300 de milioane de dolari prin reducerile din sectorul public. Republicanii sustin ca reducerile sunt necesare pentru a evita disponibilizarea in perioada imediata a cel putin 1.500 functionari publici, in timp ce pana la 6.000 de bugetari ar urma sa fie concediati in urmatorul an fiscal.

Rata somajului din Wisconsin este de 7.5%, iar salariul anual mediu realizat de un bugetar din stat este de 48.348 de dolari, potrivit datelor Economic Policy Institute din Washington.

Initiative legislative similare sunt in dezbatere in Congresul din Indiana, precum si in Ohio si alte cateva state, iar sindicatele si politicienii democrati le-au contestat vehement.