Fortele speciale libiene au efectuat, sambata dimineata, un raid impotriva unei tabere ridicate de demonstranti ai opozitiei in cel de-al doilea oras ca marime din tara, indepartand corturile si dispersandu-i pe protestatari, transmite YahooNews. Raidul din Benghazi a venit in contextul in care Human Rights Watch a estimat ca 84 de persoane si-au pierdut viata in ultimele zile in Libia, dupa ce fortele de securitate au atacat demonstrantii anti-guvernamentali.

Demonstratie in SUA in sprijinul manifestantiilor anti-GaddafiFoto: Agerpres

Potrivit informatiilor, fortele libiene din Brigada Khamis, insotite de mercenari strani ce pareau tunisieni sau din Africa sub-sahariana, au atacat demonstrantii din Benghazi sambata dimineata, la ora 5.00. In tabara ridicata in fata tribunalului din oras se aflau sute de manifestanti, inclusiv avocati si judecatori.

Un protestatar a declarat ca politistii "au tras cu gaze lacrimogene impotriva manifestantilor si au curatat zona, dupa ce oamenii au fugit carand pe cei morti si pe cei raniti".

"Este un oras fantoma; la toti ne e frica ca ceva mare, ceva important urmeaza sa se intample astazi in Benghazi", a afirmat martorul prin telefon.

YahooNews a precizat, citand un material AP, ca Internetul a fost intrerupt la ora 2 noaptea, blocand astfel orice posibilitate a libienilor de a transmite in exterior informatii despre valul de proteste anti-guvernamentale din una dintre cele mai izolate si opresive state din Africa de Nord.

In acelasi timp, organizatia Human Rights Watch a estimat sambata ca 84 de persoane si-au pierdut viata in ultimele trei zile dupa ce fortele de securitate au atacat demonstrantii anti-guvernamentali. "Autoritatile libiene trebuie sa inceteze imediat atacurile impotriva protestatarilor pasnici si sa-i protejeze de agresiunea grupurilor inarmate pro-guvernamentale", a spus organizatia cu sediul la New York.

Vineri, doi politisti au fost spanzurati de catre manifestantii impotriva guvernului libian in Al-Baida, oras situat la 1.200 de kilometri de capitala Tripol. Cei doi politisti au fost prinsi in timp ce incercau sa imprastie multimea adunata pentru manifestatie.

Muammar Gaddafi

Muammar Gaddafi

Foto: AGERPRES

De asemenea, postul local de radio din Benghazi a fost incendiat de catre manifestanti dupa retragerea fortelor de ordine care asigurau paza cladirii.

Mii de oameni au cerut in ultimele zile inlaturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, aflat la putere de peste 40 de ani. Gaddafi a venit la putere dupa o lovitura militara, in 1969, si de-atunci conduce tara fara Parlament si fara Constitutie. Desi sustine ca este doar "un lider revolutionar", liderul libian detine puterea absoluta, avand controlul asupra serviciilor de securitate.

Luni, mai multe grupari de exilati libieni au cerut rasturnarea de la putere a lui Gaddafi si o tranzitie pasnica spre democratie in Libia.

Duminica, la doua zile de la plecarea de la putere a presedintelui egiptean Hosni Mubarak, Muammar Gaddafi a spus ca refugiatii palestinieni ar trebui sa profite de valul revoltelor populare din Orientul Mijlociu si sa se adune, in mod pasnic, la granitele cu Israelul pana cand acesta va ceda solicitarilor lor. "Acesta este timpul revolutiilor populare", a spus liderul ibian.​

"Trebuie sa cream o problema pentru lume. Acesta nu este o declaratie de razboi, ci un apel la pace", a afirmat Gaddafi.

Protestele din Libia intervin in contextul in care Orientul Mijlociu si nordul Africii sunt martorele, in ultimele luni, la ample miscari de protest indreptate impotriva guvernelor.