Ambasadorul Rusiei in Turcia a fost ucis luni in urma unui atentat comis de un barbat inarmat care a evocat o razbunare pentru orasul sirian Alep, care este pe punctul de a fi cucerit de Damasc, cu sprijinul Moscovei, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Barbatul care a deschis focul asupra diplomatului rus Andrei Karlov, in timp ce acesta sustinea un discurs la o expozitie de arta din Ankara, era politist, a precizat primarul Ankarai, Melih Gokcek. O informatie similara a fost difuzata de cotidianul pro-guvernamental Yeni Safak, care spune ca atacatorul era membru al fortelor speciale ale politiei.

Rusia a denuntat un "act terorist".

"Persoana care a efectuat atacul armat impotriva lui Karlov a fost neutralizata in cursul unei operatiuni", a afirmat agentia de presa pro-guvernamentala Anadolu. Fotografii publicate pe Twitter il arata pe acesta intins la pamant, impuscat.

Alte trei persoane au fost ranite in timpul atacului.

------------------

01:10 Presedintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a condamnat luni asasinarea ambasadorului rus in Turcia, despre care spune ca a fost infaptuit-o de catre un "terorist islamic radical." Donald Trump a prezentat "condoleante familiei si prietenilor ambasadorului Rusiei in Turcia, Andrei Karlov, care a fost ucis de un terorist islamic radical", potrivit AFP.

23:00 Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, luni seara, ca uciderea ambasadorului a fost o provocare si o incercare de a strica legaturile dintre Rusia si Turcia si de a deraia incercarile Moscovei de a gasi, alaturi de Iran si de Turcia, o solutie pentru criza din Siria. Putin a ordonat securitate sporita la Ambasadele Rusiei din toata lumea si a dorit sa afle cine l-a coordonat pe "tragator". (Reuters)

"Presedintele Turciei l-a sunat pe omologul sau rus pentru a-i oferi informatii despre atac", a declarat Ibrahim Kalin, purtatorul de cuvant al liderului de la Ankara, citat de agentia Anadolu.

22:50Se pare ca tragatorul care l-a ucis pe ambasadorul rus a apartinut retelei clericului Fethullah Gulen, considerat a fi cel din spatele puciului organizat in Turcia in luna iulie, a declarat un oficial de securitate.

Oficialul, care a refuzat sa fie identificat, a declarat ca ancheta actuala a fost axata pe legaturile politistului cu reteaua lui Fethullah.

Guvernul spune ca Gulen, care a trait intr-un exil auto-impus in Pennsylvania, SUA din anul 1999, a creat o "retea paralela" in cadrul politiei, armatei, in serviciile judiciare si civile, concentrate pe distrugerea statului. Cu toate acestea, clericul neaga afirmatiile. Presedintele Tayyip Erdogan a identificat atacatorul, ucis mai tarziu de fortele de securitate, drept un membru al serviciilor de securitate din politia Ankarei, care a petrecut intre un an si jumatate si doi ani in acest serviciu.

22.30 Erdogan denunta asasinatul ca fiind o provocare impotriva normalizarii relatiilor turce-ruso si isi exprima regretul (AFP)

22:10 Intr-un clip, postat pe retelele sociale, se vede presupusul asasin care tipa, mai intai in limba araba, cu un puternic accent turc, in timp ce ambasadorul era culcat pe pamant langa el. Omul, in costum negru si inarmat cu un pistol, striga "Allah Akbar" ( "Dumnezeu este cel mai mare") si ii evoca in araba pe toti "cei care au credinta fata de jihad". "Amintiti-va Siria, Aleppo nu se uita", a strigat acesta apoi in limba turca de doua ori. "Toti cei care iau parte la aceasta tiranie vor fi responsabili, unul cate unul", a mai strigat acesta. (AFP)

21.30 Politia turca le-a retinut pe sora si mama atacatorului, anunta CNN Turcia.

Potrivit sursei citate, cele doua femei au fost retinute in provincia Aydin din sud-vestul Turciei.

21.01 Ministrul de Interne turc confirma ca atacatorul a lucrat in cadrul politiei antirevolta din Ankara (Reuters)

20.42 Ministerul de Externe de la Ankara spune ca nu va permite ca atacul sa "umbreasca" prietenia turco-rusa (Reuters)

20.24 Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat la telefon cu presedintele rus Vladimir Putin dupa asasinarea ambasadorului rus (CNN Turcia)

20.31Barbatul care l-a ucis pe ambasadorul Rusiei avea 22 de ani si facea parte din fortele antirevolta din Ankara

20:13 Atacatorul ar fi strigat, potrivit inregistrarii difuzate de site-ul olandez nos.nl: "Nu uitati Alep! Nu uitati Siria! Atat timp cat fratii nostri nu sunt in siguranta, trimisii vostri nu se vor bucura de siguranta. Toti cei care sunt partasi la aceasta opresiune vor plati unul cate unul", scrie Hurryet.

19.55 Si primarul din Ankara, Melih Gokcek, a afirmat ca presupusul ucigas al ambasadorului rus era un politist, scrie AFP.

"Atacatorul facea parte din politie", a scris Gokcek pe contul sau de Twitter, o afirmatie distribuita de asemenea de cotidianul pro-gruvernamental Yeni Safak, care il identifica pe presupusul agresor drept un membru al fortelor de interventie.

19.42 Surse din cadrul serviciilor de securitate turce au declarat ca atacatorul era un ofiter de politie ce lucra in Ankara (Reuters)

Aceleasi surse au precizat ca acesta nu se afla in timpul serviciului cand a comis atacul.

19.36 Atacatorul a strigat in mod repetat "Nu voi iesi in viata de aici, nu va apropiati de mine!", potrivit ministrului turc de Interne Suleyman Soylu, citat de Hurriyet.

19:25 Purtatoarea de cuvant a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat ca ambasadorul a murit

"Astazi, in Ankara, in urma unui atac, ambasadorul Federatiei Rusiei in Turcia, Andrei Gkennadievici Karlov, a fost ranit si a murit. Consideram acest atac drept un act terorist", a spus Zaharova, citata de Reuters.

19:13 A aparut o prima inregistrare video cu momentul atacului, in care se vede si barbatul care a tras. ATENTIE! IMAGINI SOCANTE!

Barbatul care a tras in ambasador

Barbatul care a tras in ambasador

Foto: Captura Twitter

19.22 Primarul din Ankara spune ca atacul a vizat distrugerea relatiilor turco-ruse (Reuters)

19.20 Autoritatile turce au sporit masurile de securitate in jurul Ambasadei Rusiei la Ankara, dupa atacul asupra ambasadorului, anunta agentia RIA

19:11 Un fotograf Associated Press care se afla in audienta afirma ca atacatorul a strigat "Allahu Akbar" si a tras cel putin 8 focuri de arma

19.08 Statele Unite condamna atacul armat asupra ambasadorului rus (Reuters)

"Condamnam acest act de violenta, oricare ar fi sursa acestuia", a transmis purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby, intr-un comunicat. "Gandurile si rugaciunile noastre se indreapta catre el si familia sa", se mai arata in comunicat.

19.03 Ambasadorul a murit la spital, anunta agentia rusa RIA

Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, a decedat in urma ranilor suferite in atacul armat, a anuntat agentia rusa de stat RIA, citand surse nenumite.

Nu exista o confirmare oficiala cu privire la aceasta informatie din partea Ministerului rus de Externe. RIA citeaza MAE rus precizand ca ambasadorul a fost trasportat la spital, scrie Reuters.

19.01 Atacatorul a fost "neutralizat" de fortele de securitate, a anuntat agentia de stat Anadolu, citata de Reuters.

18:49 Un martor afirma ca atacatorul a vorbit despre "Alep" si despre "razbunare" (AFP)

"In timp ce ambasadorul sustinea un discurs, un barbat, care purta un costum, a tras intai in aer si apoi in ambasador", a povestit pentru AFP Hasim Kilic, corespondentul ziarului Hurriyet la Ankara. "A spus ceva legat de Alep si de o razbunare", a mai relatat el.

18:44 Kremlinul afirma ca studiaza informatiile legate de atacul din Ankara

18:43 Un martor citat de Reuters afirma ca focurile de arma s-au oprit

______

CNN Turcia afirma ca atacatorul ar putea fi in continuare in cladire. Se aud in continuare focuri de arma.

Karlov este in stare critica.

Alte trei persoane ar fi fost ranite, potrivit presei turce.

Atacatorul ar fi intrat in galeria de arta cu o legitimatie de politist si ar fi tras in ambasador in timp ce acesta sustinea un discurs.

Reporterul Hurriyet Hasim Kilic, care se afla la fata locului in timpul atacului, a relatat ca participantii la expozitie au inceput sa fuga dupa ce atacatorul a tras in aer. Agresorul si-a indreptat apoi arma spre ambasador, a povestit Kilic.

Fortele speciale au incercuit cladirea, pregatind o interventie, in conditiile in care se mai aud focuri de arma in interiorul acesteia, potrivit martorilor.

Atacul are loc cu o zi inainte ca ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, sa efectueze o vizita la Moscova, pentru discutii cu omologii sai rusi si iranieni despre situatia din Siria.

Ambasadorul Karlov si-a inceput cariera diplomatica in 1976 si a lucrat timp de peste trei decenii in Coreea de Nord, inainte de a fi trimis la Ankara, in 2007, potrivit biografiei publicate pe site-ul ambasadei Rusiei. Acesta a fost numit ambasador in iulie 2013.

Recomandare de lectura: