Focurile de arma au incetat in orasul sirian Alep in primele ore ale diminetii zilei de joi, a declarat Reuters un martor de la fata locului iar un reprezentant al gruparii rebele din Alep a spus ca armistitiul a inceput la ora 2.30.

Siria - Alep, distrus de razboiFoto: Captura YouTube

LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor de joi din Alep:

23.20Presedintele Bashar al-Assad spune ca lumea va fi una diferita dupa "eliberarea Alepului"

22.05 Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat ca guvernul presedintelui sirian Bashar al-Assad desfasoara "nimic altceva decat un masacru" in Alep.

Intr-un briefing de presa, Kerry a precizat ca SUA cauta o incetare a ostilitatilor imediata, verificabila si de durata in Alep si a facut apel la comunitatea internationala sa exercite presiune pentru a grabi procesul.

21.45 Alti 50.000 de persoane ar urma sa mai fie evacuate din estul Alepului

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat ca aproximativ 50.000 de oameni mai sunt in estul Alepului, iar dintre acestia circa 10.000, inclusiv luptatori, vor fi cel mai probabil evacuati in fieful rebel Idlib, transmite Reuters.

"Sunt circa 50.000 de oameni, inclusiv 40.000 de civili care vor merge in vestul Alepului", a spus de Mistura, mentionand ca ceilalti 10.000 includ si aproximativ 1.500-5.000 de luptatori si familiile lor, care vor fi evacuati in Idlib.

"Fara un acord politic sau o incetare a focului, orasul Idlib va fi noul Alep", a avertizat de Mistura.

19.30 Presedintele turc Tayyip Erdogan a afirmat intr-o conferinta de presa la Ankara ca pana acum au fost evacuati din Alep circa 1.150 de civili si persoane ranite.

19.10 Un al doilea convoi ce transporta persoane evacuate din zonele controlate de rebeli din Alep a pornit spre iesirea de vest a orasului, a anuntat televiziunea de stat siriana, potrivit Reuters. Cel de-al doilea convoi e alcatuit din 15 autobuze, a precizat sursa citata.

17.40 Franta a cerut oficialilor ONU sa-i informeze urgent pe membrii Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite "cu privire la modalitatile de evacuare a civililor si de livrare a ajutorului umanitar in estul Alepului", potrivit cererii, consultata de Reuters.

17.04Vicepremierul turc a spus ca 80-100.000 de oameni ar putea fi evacuati din Alep.

16.18 Ruptly, serviciu video al televiziunii rusesti RT transmite LIVE filmari cu convoaiele din Alep:

16.13Se estimeaza ca vor fi evacuate din estul Alepului circa 50.000 de persoane, intr-o operatiune ce ar trebui terminate in doua-trei zile, a spus un inalt oficial turc.

16.05O sursa oficiala siriana a declarat Reuters ca un al doilea convoi de evacuare va pleca tot joi, fiind pregatite alte 15 autobuze.

15.46 Rusia a afirmat joi ca evacuarea va fi rapida si pasnica, potrivit unui consultant umanitar al ONU.

14.39Un prim convoi de autobuze destinat evacuarii rebelilor a parasit estul Alepului, potrivit ministerului rus al apararii. Televiziunea de stat siriana a transmis imagini cu cel putin 10 ambulante si un lung sir de autobuze verzi plecand din zona. Un martor Reuters a spus ca autobuzele par pline.

13.15Crucea Rosie afirma ca este in desfasurare operatiunea de evacuare a circa 200 de raniti din zona controlata de rebeli din Alep

11.45Ambulante au inceput sa mearga spre zona controlata de rebeli din Alep pentru planificata evacuare a ranitilor, a spus un martor Reuters sin orasul sirian.

10.08Soldati rusi se pregatesc sa conduca afara din Alep rebelii la ordinul presedintelui Vladimir Putin, afirma agentiile ruse de stiri.

Ministerul apararii de la Moscova a anunta ca autoritatile siriene garabnteaza sigurana rebelilor si familiilor lor ce vor fi evacuate catre Idlib, un oras din nord-estul Siriei.

Rusia va folosi drone pentru a monitoriza cum rebelii si familiile lor vor fi transportate cu 20 de autobuze, impreuna cu 10 ambulante ce le vor calauzi printr-un coridor umanitar, potrivit ministerului rus al apararii.

10.03Trei persoane au fost ranite, inclusiv un angajat de pe salvare, dupa ce forte pro-Assad au tras intr-un convoi ce pleca din Alepul de est, a declarat seful serviciului de ambulanta din oras.

09.10 Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a spus joi ca primul convoi cu persoane care au nevoie de ingrijire medicala a inceput sa paraseasca estul orasului.

Convoiul a inceput un drum care va duce pacientii prin teritoriu controlat de guvern catre zona rurala de la vest de Alep ce este controlata de rebeli, asa cum s-a convenit in acordul de saptamana aceasta. Observatorul a precizat ca niciun grup de civili sau luptatori nu a plecat inca.

O sursa oficiala siriana spus si ea ca operatiunea de organizare a evacuarii luptatorilor din estul orasului, controlat de rebeli, a inceput.

09.04Rebelii din Alep spun ca Iranul a incercat sa previna un armistitiu si ca Turcia a convins Rusia sa preseze regimul lui al- Assad pentru respectarea acordului

-------

Serviciul militar de stiri al Hezbollah, un aliat al Damascului, anuntase anterior ca au inceput pregatirile pentru plecarea militantilor catre localitatea Khan Touman, aflata la sud-vest de oras.

Plecarea rebelilor din Alep ar marca finalul a ani de lupta in oras si o victorie majora pentru presedintele sirian Bashar al-Assad.

Mai multi civili blocati in Alepau postat miercuri pe platformele de socializare mesaje emotionantein care isi iau ramas bun sau pledeaza pentru o interventie care sa pune capat conflictului.

Bombardamente violente zguduiau miercuriAlepul, unde lovituri de artilerie ale regimului vizau ultimele puncte de rezistenta ale rebelilor.

Fortele guvernamentale siriene si aliatii lor au incalcat, aproape cu certitudine, legislatia internationala siau comis, probabil, crime de razboi prin cele mai recente bombardamente asupra civililor care sperau sa fie evacuatidin estul orasului sirianAlep, a declarat miercuri seful ONU pentru drepturile omului.