Francois Fillon este creditat ca invingator al alegerilor primare ale dreptei, duminica, cu 61% din voturi la 39% pentru Alain Juppe, potrivit unui sondaj OpinionWay relizat dupa dezbaterea de joi si publicat vineri seara, scrie AFP, citata de News.ro.

Fillon (stanga) si JuppeFoto: France 2

Potrivit acestui sondaj, Fillon ar urma sa obtina sufragiile a trei sferturi dintre alegatorii lui Nicolas Sarkozy din primul tur.

El ar urma sa obtina, de asemenea, 69% din voturile persoanelor in varsta de peste 65% si 75% ale alegatorilor care se declara apropiati Partidului Les Republicains (LR, drepata).

Institutul preconizeaza o potentiala participare a 4,5 pana la cinci milioane de alegatori la acest scrutin.

Sondajul a fost realizat joi seara si vineri, online, pe un esantion de 559 de persoane care se declara sigure ca vor participa la vot provenind dintr-un esantion reprezentativ de 4.871 de persoane. Marja de eroare a sondajului este de plus sau minus 1,9 pana la 4,5 puncte procentuale.

FrancoisFillon, fostul premier francez ce promite un “electrosoc” pro-business pentru Frantaa fost vazut drept castigatorul dezbateriicontra rivalului sau mai moderat, Alain Juppe, inaintea votului de duminica pentru nominalizarea candidatului de dreapta pentru prezidentialele de anul viitor.

FrancoisFillon,cel care are cele mai mare sanse in acest moment sa fie candidatul dreptei la prezidentialele din 2017 este adeptul unei apropieri masive de Rusia, prin ridicarea sanctiunilor economico-politice si cooperarea strinsa in Siria.

De asemenea, el ar dori crearea unui guvern al zonei euro, ceea ce ar fi un pas enorm spre o Europa cu doua viteze. El este un liberal pur-sange, a promovat in campania electorala un stat mai suplu si este admirator declarat al lui Margaret Thatcher.