Francois Fillon, cel care are cele mai mare sanse in acest moment sa fie candidatul dreptei la prezidentialele din 2017 este adeptul unei apropieri de Rusia, prin ridicarea sanctiunilor economico-politice si cooperarea strinsa in Siria. De asemenea, el ar dori crearea unui guvern al zonei euro, ceea ce ar fi un pas enorm spre o Europa cu doua viteze. El este un liberal pur-sange, a promovat in campania electorala un stat mai suplu si este admirator declarat al lui Margaret Thatcher.

Francois Fillon si Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Fillon, cel care a castigat - surprinzator pentru multi - primul tur al alegerilor primare ale dreptei din Franta are instinctele politice ale unui adevarat conservator, scrie Reuters.

In spatele unei atitudini blande, rafinate, politicianul de 62 de ani este un dur hotarat sa micsoreze costurile guvernamentale, in special prin reducerea posturilor din aparatul birocratic.

"Vreau sa ii redau acestei tari liberatea", a spus Fillon la un miting ce a avut loc vineri, promitand sa renunte la saptamana de lucru de 35 de ore, sa reduca drastic cheltuielile publice sa micsoreze birocratia din sectorul sanatatii.

Admirator al lui Margaret Thatcher, el s-a confruntat in 2003, cand era ministru al muncii si afacerilor sociale, cu proteste de strada pentru ca a vrut sa modifice varsta de pensionare. Thatcher nu este o figura prea populara in Franta, unde propunerile orientate spre economia de piata adesea scoate oamenii in strada”.

“Mi se pune etichet de liberal asa cum odinioara, in Evul Mediu, se pictau cruci pe usile leprosilor”, a spus Fillon la mitingul de vineri, in aplauzele asistentei. "Dar sunt doar un pragmatic”, a adaugat el.

Fillon a fost premier in timpul presedintiei lui Nicolas Sarkozy din 2007 si pana in 2012.

El a anuntat ca taia 500.000 de slujbe din aparatul public in cinci ani, promisiune considerata de Sarkozy si Alain Juppe drept implauzibila.

Nascut in regiunea Sarthe, unde radacinile romano-catolicismului francez raman puternice, Fillon s-a diferentiat de principalii sai contracandidati - Sarkozy si Juppe - spunand si ca se opune adoptarii de copii de catre cuplurile gay.

El este casatorit cu Penelope - nascuta in Tara Galilor - si are cinci copii.

A fost cel mai tanar membru al parlamentului cand a fost ales pentru prima oara, acum 35 de ani.

Fillon spune ca planul sau de reducere a cheltuielilor este fezabil daca functionarii publici vor munci 39 de ore pe saptamana in loc de 35 de ore -sau mai putin - cat lucreaza acum.

Fillon a castigat primul tur al alegerilor primare desfasurate duminicapentru desemnarea candidatului dreptei la prezidentialele din anul 2017, el obtinand 44.2% din voturi, potrivit rezultatelor partiale din 9.437 dintre cele 10.229 de birouri de vot.

El se va confrunta in turul al doilea cu un alt fost premier, Alain Juppe, in timp ce fostul presedinte Nicolas Sarkozy, clasat pe locul al treilea in scrutinul de duminica, paraseste cursa.