Francois Fillon, fostul premier francez ce promite un “electrosoc” pro-business pentru Franta a fost vazut drept castigatorul dezbaterii contra rivalului sau mai moderat, Alain Juppe, inaintea votului de duminica pentru nominalizarea candidatului de dreapta pentru prezidentialele de anul viitor, scrie The Guardian.

Fillon (stanga) si JuppeFoto: France 2

Cele doua ore de emisiune TV au fost surprinzator de calme dupa zilele de atacuri extreme ale celor doi candidati, in care Fillon s-a plans ca este numit un “reactionar medieval” din cauza planurilor sale de a reduce anumite drepturi de adoptie ale cuplurilor homosexuale si a convingerilor personale in privinta avortului.

La randul sau, Juppe s-a plans ca fost etichetat drept un “Ali Juppe” islamist din cauza ca sprijina diversitatea in Franta.

Fillon a spus saptamana aceasta ca Franta nu a fost niciodata atat de inclinata spre dreapta si ca este cel mai potrivit candidat pentru aceasta schimbare.

El a apreciat in cadrul dezbaterii televizate ca a simtit ca a castigat “batalia ideologica”.

Fillon a promis reducerea cu 500.000 a numarului de posturi publice si ca va rezolva problema somajului in cinci ani. El a afirmat ca este nevoie de mai multa privatizare in sistemul de sanatate francez si ca atat de pretuitul model social al tarii - cu acoperirea vasta a pensiilor, somajului si sanatatii - este mort si trebuie inlocuit.

Juppe a avertizat insa in privinta a ceea ce el a numit o reforma brutala ce nu va functiona.

FrancoisFillon,cel care are cele mai mare sanse in acest moment sa fie candidatul dreptei la prezidentialele din 2017 este adeptul unei apropieri masive de Rusia, prin ridicarea sanctiunilor economico-politice si cooperarea strinsa in Siria.

De asemenea, el ar dori crearea unui guvern al zonei euro, ceea ce ar fi un pas enorm spre o Europa cu doua viteze. El este un liberal pur-sange, a promovat in campania electorala un stat mai suplu si este admirator declarat al lui Margaret Thatcher.