Serverele de internet turcesti au suferit unul dintre cele mai puternice atacuri informatice vazute in aceasta tara, crescand temerile asupra unor hackeri politici, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nic.tr, o organizatie non-guvernamentala ce administreaza site-urile ce folosesc domeniul ".tr", inclusiv ministere, banci si alte site-uri comerciale a declarat ca atacurile provin din "surse organizate" din afara Turciei.

Media locala a sugerat ca atacurile asupra serverelor turcesti ce administreaza peste 300.000 de site-uri poate proveni din Rusia, punand accent pe relatiile distruse dintre cele doua tari in urma distrugerii avionului rusesc la granita siriana.

Traficul disruptiv, cunoscut ca atacuri DDoS, in care sute de computere ataca tinte specifice pe Internet rezulta in scaderi ale vitezei pe acele site-uri.

"Desi atat marimea cat si durata atacurilor sunt notabile, nu este nemaivazut. Nu avem suficiente informatii pentru a specula daca atacurile sunt legate de anumite tari sau ce grup sau ce individ ar putea fi in spatele lor", a declarat Artturi Lehtio, de la firma F-Secure.

Nu este pentru prima data cand site-urile turcesti sunt sub atac informatic, Armata Electronica Siriana, loiala guvernului sirian, declarand ca anul acesta a reusit sa sparga mail-urile unor membri ai guvernului.

Grupul de hackeri Anonymous a postat un video pe Youtube in weekend ce a fost sters, in care a declarat ca atacurile vor continua daca Turcia "nu se va opri din sprijinirea" Statului Islamic.

Guvernul de la Ankara a luat o pozitie severa in fata site-urilor social media, Twitter fiind inchis temporar in 2014 dupa ce unele discutii dintre oficiali guvernamentali au fost tweet-uite.

Cativa observatori au invocat o paralela cu Estonia, ce a fost tinta unor atacuri cibernetice asupra site-urilor private si guvernamentale in 2007.

Estonia a acuzat Rusia pentru atac, dar Kremlinul a negat implicarea. Expertii militari au considerat incidentul ca fiind de mica intensitate si au declarat ca atacuri asemanatoare au mai avut loc impotriva Georgiei, Crimeii si Ucraina.

Tensiunile dintre Rusia si Turcia au crescut in momentul in care autoritatile turcesti au doborat un avion rusesc la granita cu Siria, fiind prima tara ce a doborat un avion rusesc de la Razboiul Rece.

Pana in acest moment, Rusia a fost tara care a sanctionat Turcia prin masuri de retorsiune economica , Vladimir Putin declarand ca "acest eveniment tragic va avea consecinte serioase asupra relatiilor ruso-turce".