Presedintele rus Vladimir Putin a semnat sambata un decret ce prevede o serie de masuri de retorsiune economica impotriva Turciei, in replica la doborarea unui bombardier rus de catre aviatia militara turca, marti, la frontiera siriana, informeaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste masuri pregatite de guvernul rus, ce "vizeaza asigurarea securitatii nationale si a cetatenilor rusi", includ interzicerea zborurilor charter intre Rusia si Turcia, interdictia pentru angajatorii rusi de a angaja muncitori turci, precum si interzicerea importurilor de anumite marfuri turcesti, potrivit textului decretului publicat de Kremlin.

Incepand de la 1 ianuarie 2016, angajatorii rusi "nu vor mai putea sa recruteze personal (...) dintre cetatenii Republicii Turcia", se arata in decret, care limiteaza totodata si posibilitatea pentru "organizatiile sub jurisdictie turca" de a lucra pe teritoriul rus.

Textul prevede de asemenea, fara a preciza o data, "interdictia sau limitarea (...) importurilor anumitor tipuri de marfuri provenind din Republica Turca", in baza unei liste intocmite de guvernul rus, dar care nu a fost inca facuta publica.

Potrivit serviciului de presa al Kremlinului, citat de agentiile ruse, Vladimir Putin si-a insarcinat guvernul sa "stabileasca o lista de bunuri si servicii la care masurile economice (...) nu se vor aplica".

In plus, Vladimir Putin "a cerut guvernului rus (...) sa ia masuri pentru interzicerea transportului aerian charter intre Rusia si Turcia", in timp ce tour-operatorii rusi vor trebui "sa se abtina sa propuna cetatenilor rusi produse ce implica vizite pe teritoriul Turciei".

Pe de alta parte, companiile aeriene turce vor trebui sa se supuna mai multor controale pe teritoriul rus, "din motive de securitate".

Decretul oficializeaza totodata si restabilirea regimului de vize pentru turci, masura anuntata vineri de seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov.

Relatiile dintre Ankara si Moscova traverseaza o criza grava dupa ce aviatia militara turca a doborat, marti, un avion de bombardament rus de tip Suhoi-24M, la frontiera cu Siria.