Rusia si-a continuat vineri raidurile aeriene in Siria, pentru a treia zi consecutiv, lovind mai degraba zone controlate de grupuri insurgente rivale decat pe luptatorii Statului Islamic pe care a spus ca ii vizeaza si generand un raspuns din ce in ce mai furios din partea Occidentului, scrie Reuters. Coalitia condusa de SUA, care efectueaza propria campanie aeriana impotriva Statului Islamic, le-a cerut rusilor sa inceteze loviturile asupra altor tinte decat Statul Islamic.

Rusia a efectuat lovituri aeriene in SiriaFoto: Captura YouTube

"Cerem Federatiei Ruse sa inceteze imediat atacurile asupra opozitiei siriene si civililor si sa isi concentreze eforturile asupra luptei contra SI", a transmis coalitia, care include Statele Unite, mari puteri europene, state arabe si Turcia.

"Ne exprimam profunda ingrijorare cu privire la intensificarea operatiunilor militare ale Rusiei in Siria si, in special, atacurile fortelor aeriene ruse in Hama, Homs si Idlib, incepand de ieri, care au dus la victime civile si nu a vizat Daesh (SI)", a mai transmis coalitia intr-o declaratie comuna.

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de vineri:

22.00 Merkel si Hollande i-au cerut lui Putin sa loveasca "doar" Statul Islamic in Siria

Presedintele francez Francois Hollande a declarat vineri ca a insistat pe langa omologul sau rus Vladimir Putin ca raidurile rusesti sa nu loveasca decat gruparea Statul Islamic, scrie AFP.

"Loviturile trebuie sa vizeze Daesh si numai Daesh" (acronimul in araba al SI), a afirmat Hollande.

"Am insistat amandoi asupra faptului ca SI este inamicul cu care trebuie sa luptam", a adaugat la randul sau, in cursul unei conferinte de presa comune, cancelarul german Angela Merkel, dezmintind tototata orice divergenta de opinie cu Francois Hollande cu privire la atitudinea fata de presedintele sirian Bashar al-Assad.

21.00 Rusia afirma ca a efectuat sase lovituri aeriene impotriva Statului Islamic vineri

Fortele aeriene ruse au efectuat 14 zboruri in Siria vineri si au lansat sase lovituri asupra tintelor Statului Islamic, a declarat un oficial din cadrul Ministerului rus al Apararii pentru agentiile de presa ruse, citeaza Reuters.

Oficialul, Igor Konashenkov, a precizat ca avioane Su-34, Su-24M si Su-25 au luat parte la zboruri si ca un centru de operatiuni militare al Statului Islamic situat in provincia Idlib a fost distrus in raiduri.

Agentia rusa Interfax scrie, citandul pe Igor Konashenkov, ca fortele aeriene ruse au distrus un post de comanda al Statului Islamic si un depozit de arme in provincia siriana Hama.

20.50 SUA si aliatii cer Rusiei sa inceteze loviturile asupra opozitiei siriene

Statele Unite si alte sase tari aliate i-au cerut vineri Rusiei sa inceteze ceea ce, potrivit lor, sunt atacuri asupra opozitiei siriene si civililor, exprimandu-si totodata "profunda ingrijorare" cu privire la intensificarea operatiunii militare ruse in Siria, scrie Reuters.

Intr-o declaratie comuna, SUA, Franta, Germania, Qatar, Arabia Saudita, Turcia si Marea Britanie au criticat loviturile aeriene ruse, despre care au afirmat ca nu vizeaza gruparea Statul Islamic.

"Aceste actiuni militare constituie o escaladare suplimentara si nu vor face decat sa alimenteze si mai mult extremismul si radicalizarea", se mai arata in declaratia comuna.

19:51 Presedintele cecen Ramzan Kadirov i-a cerut vineri presedintelui Vladimir Putin sa autorizeze soldatilor din Cecenia sa lupte pe teren impotriva Statului Islamic, in Siria.

"Cer sa ni se autorizeze sa mergem (in Siria) si sa participam la operatiuni", a declarat Kadirov, la postul rusesc de radio, citat de AFP.

19:14 Guvernul sirian accepta sa participe la discutii preliminare propuse de ONU pentru a pregati o conferinta de pace, a spus, in fata Natiunilor Unite, seful diplomatiei siriene, Walid Mouallem, citat de AFP.

Acesta a facut referire la "patru comitete de experti" sugerate de mediatorul ONU Staffan de Mistura pentru a conduce la "consultari preliminare neconstrangatoare".

17:50 Observatorul sirian pentru drepturile omului spune ca cel putin 12 jihadisti au murit joi seara la Raqqa iar Statul Islamic si-a anulat rugaciunea de vineri de teama raidurilor rusesti

15.19O drona a tras asupra unei pozitii a Statului Islamic din apropierea orasului sirian Raqqa vineri, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului

13.24Strategia lui Barack Obama in Siria starneste perplexitate. McCain: A creat confuzie in randul prietenilor, a incurajat dusmanii, a inlocuit riscurile actiunii cu pericolele inactiunii

12:40 Armata rusa a anuntat vineri ca a bombardat pentru prima oara Raqqa, fieful Statului Islamic, loviturile aeriene vizand de asemenea privinciile Alep si Idleb, potrivit AFP.

Potrivit ministerului rus al Apararii, bombardierele tactice Suhoi-34 au lovit si un "post de comanda camuflat la Kasrat Faraj, suv-vest de Raqqa".

12.37 Atacurile aeriene lansate de catre Rusia in Siria au determinat Pentagonul sa analizeze daca Statele Unite sa foloseasca forta militara pentru a-i apara pe rebelii sirieni pe care i-a antrenat si echipat, in cazul in care sunt atacati de catre rusi, relateaza AP, citata de Mediafax.

Oficiali americani declara pentru AP ca oficiali de rang inalt din domeniul Apararii si comandanti militari de rang inalt analizeaza probleme de politica externa si juridice spinoase si ca evalueaza riscurile folosirii fortei ca raspuns la atacul Rusiei.

11.55 Ministerul rus al apararii sustine ca loviturile sale aeriene din Siria au distrus un punct de comanda al Statului Islamic si o tabara de antrenament a gruparii

11.13 Avioane de razboi despre care se crede ca ar fi rusesti au bombardat azi-noapte un oras controlat de Statul Islamic, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizatie britanica ce are baza in Siria.

Statul Islamic a capturat orasul Qaryatain (aflat la 130 km. nord-est de Damasc) in august.

10.21 Rusia estimeaza ca aceasta campanie de lovituri aeriene ale armatei sale in Siria ar putea dura trei-patru luni, a declarat seful comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat.

---------

Turcia si partenerii sai din coalitia condusa de SUA ce lupta impotriva Statului Islamic au cerut vineri Rusiei sa inceteze atacurile asupra opozitiei siriene si sa se concentreze pe lupta impotriva islamistilor militanti si si-au exprimat "adanca ingrijorare" in privinta loviturilor aeriene ale Moscovei, transmite Reuters.

Intr-o declaratie comuna cu SUA, Marea Britanie, Franta, Germania si tarile din Golf, Turcia a spus ca actiunile Rusiei constituie "o escaladare in plus" a conflictului si ca doar vor alimenta extremismul.

"Ne exprimam adanca ingrijorare in privinta cresterii pozitiei militare a Rusiei in Siriaa si, in special, privind atacurile fortelor aeriene ruse in Hama, Homs si Idlib ce au dus la victime civile fara sa ia la tinta Daesh (Statul Islamic n. red.)", se scrie in declaratia citata.

Presedintele francez Francois Hollande il primeste vineri, la Paris, pe omologul sau rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre conflictul sirian, pe fondul controverselor privind tintele aviatiei ruse care a atacat joi noi pozitii in Siria.

Avioane rusesti au bombardat joi pozitii rebele din Siria, printre care si zone rurale din apropierea orasului nord-vestic Jisr al-Shughour, controlat de alianta insurgentilor, inclusiv Frontul Al-Nusra - aripa siriana a retelei Al-Qaeda.

Moscova a confirmat noile atacuri aeriene in Siria insa sustine ca au fost vizate pozitii ale Statului Islamic, respingand acuzatiile opozitiile si ale opozitiei siriene legate de tintele alese pentru primele sale raiduri in Siria si afirmand ca lupta impotriva Statului Islamic si a "altor grupari teroriste".