Avioane rusesti au bombardat joi pozitii rebele din Siria, printre care si zone rurale din apropierea orasului nord-vestic Jisr al-Shughour, controlat de alianta insurgentilor, inclusiv Frontul Al-Nusra - aripa siriana a retelei Al-Qaeda. Moscova a confirmat noile atacuri aeriene in Siria insa sustine ca au fost vizate pozitii ale Statului Islamic, respingand acuzatiile opozitiile si ale opozitiei siriene legate de tintele alese pentru primele sale raiduri in Siria si afirmand ca lupta impotriva Statului Islamic si a "altor grupari teroriste".Surse libaneze au declarat joi pentru Reuters ca sute de trupe iraniene au intrat in Siria in ultimele 10 zile si se vor alatura in scurt timp fortelor guvernamentale si aliatilor libanezi Hezbollah pentru o ofensiva terestra majora sustinuta de raiduri aeriene ruse

SiriaFoto: Agerpres
  • Ramai pe HotNews.ro pentru a urmari desfasurarea evenimentelor

---------------------------

20:18 Rusia a prezentat in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite un proiect de rezolutie in vederea crearii unei largi coalitii antiteroriste la care sa participe si Administratia Bashar al-Assad, informeaza Mediafax citand Le Figaro. Proiectul condamna "organizatii teroriste" precum Stat Islamic, Al-Qaida si Frontul al-Nusra, filiala siriana a retelei Al-Qaida.

19:55 Lavrov: Rusia nu considera Armata Siriana Libera grup terorist. Rebelii trebuie sa faca parte dintr-o solutie politica pentru Siria

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a mai declarat joi ca in opinia Moscovei Armata Siriana Libera, sustinuta de SUA, nu este un grup terorist si ca ar trebui sa fie parte dintr-o solutie politica pentru criza din Siria, transmite Reuters.

19:19 Lavrov, intrebat daca Moscova intentioneaza sa sustina cu atacuri aeriene o ofensiva terestra in Siria: Nu sunt strateg militar. Ne coordonam actiunile cu armata siriana.

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat joi in cadrul Natiunilor Unite ca Rusia isi coordonaza actiunile cu armata siriana pentru a lovi pozitii ale Statului islamic, transmite Reuters.

Intrebat daca Moscova intentioneaza sa sustina cu atacuri aeriene o ofensiva terestra in Siria, Lavrov a evitat sa comenteze, afirmand, in schimb ca "Fortele aeriene ruse tintesc ISIL si alte pozitii teroriste, coordonandu-se cu armata siriana".

Intrebat inca o data, Lavrov a adaugat: "Nu sunt strateg militar".

18:23 Rusia sustine ca din propriile analize reiese ca a lovit doar pozitii ale Statului Islamic (Reuters)

Analizele efectuate de Rusia dupa ce a lansat atacuri aeriene asupra tintelor din Siria arata ca avioanele sale au lovit doar pozitii ale Statului Islamic, a declarat joi un ofical rus citat de RIA Novosti.

18:20 Turcia si-a exprimat "gravele preocupari" fata de loviturile aeriene rusesti in Siria

18:17 Surse Reuters: Aliatii lui Assad, inclusiv Iranul, pregatesc o ofensiva terestra impotriva rebelilor sirieni, sustinuta de atacurile aeriene ruse

17:43 Armata rusa a amplasat peste 50 de avioane si elicoptere, precum si trupe de infanterie marina, parasutisti si unitati ale fortelor speciale in Siria, a anuntat joi ministerul Apararii, pentru agentia Interfax, citata de AFP.

Este pentru prima oara cand Moscova confirma oficial amploarea angajamentului sau militar in Siria, in portul Tartus, unde armata rusa dispune de instalatii logistice, si in special pe aeroportul Latakia, unde a construit o baza militara.

17:11 Videoconferinta intre reprezentantul armatei americane si cel al armatei ruse joi, de la ora 15:00 GMT (18:00 ora Romaniei), pe tema Siriei, informeaza Reuters citand un oficial american.

16:25 Ministerul rus al Apararii a difuzat imagini care ar reprezenta distrugerea unui cartier general si al unui depozit de arme apartinand Statului Islamic, in nord-vestul regiunii Idlib, potrivit sputniknews.com.

16:13 Siria: Atacurile aeriene rusesti au lovit rebelii instruiti de CIA

14:40 Presedintele Rusiei a respins acuzatiile potrivit carora aviatia rusa ar fi omorat civili in Siria, afirmand ca se astepta la "un razboi informational".

14:12 Moscova confirma noi atacuri aeriene in Siria si sustine ca au fost vizate si 4 pozitii ale Statului Islamic - Ministerul Apararii (AFP)

Ministerul Apararii a precizat ca aeronave Sukhoi-24M si Sukhoi-25 au efectuat 8 zboruri, lovind un depozit de munitie din apropiere de Idlib, precum si un centru de comanda cu 3 etaje al Statului Islamic, din apropiere de Hama, relateaza Reuters.

Moscova a mai aratat ca una dintre lovituri a reusit sa distruge o unitate aflata la nord de Homs in care erau pregatite masini cu explozibili pentru atacuri sinucigase.

14:03 AFP a realizat o harta cu pozitiile aproximative ale loviturilor aeriene rusesti.

13:26 Rusia a respins joi acuzatiile Vestului si ale opozitiei siriene legate de tintele alese pentru primele sale raiduri in Siria si a afirmat ca lupta impotriva Statului Islamic si a "altor grupari teroriste".

"Zvonurile care indica faptul ca obiectivele acestor lovituri nu au fost Statul Islamic nu se bazeaza pe nimic", a declarat ministrul rus de Externe, adaugand ca nu are "nicio informatie" legata de eventuale victime civile".

Ministerul rus al Apararii anuntase miercuri seara ca a efectuat 20 de raiduri aeriene pentru distrugerea a opt tinte asupra pozitiilor Statului Islamic.

13:25 Surse militare siriene: Aportul armatei ruse va aduce o "mare schimbare" in razboiul din Siria

O sursa militara din guvernul sirian a declarat joi ca dprijinul dat de armata rusa aduce o "mare schimbare" in razboiul din Siria, care dureaza deja de 4 ani. Aportul rus se vede in special prin echipamentele avansate de supraveghere care ar putea ajuta regimul Assad sa identifice tinte insurgente.

"Va fi, cu siguranta, o mare schimbare a evenimentelor de pe front, ca urmare a armamemtului si tehnologiilor avansate pe care le are armata rusa (...) in special in identificarea si supravegherea tintelor", a declarat sursa.

"Poate cea mai mare schimbare care se va petrece este prin intermediul capacitatilor rusilor de a identifica coordonatele punctelor in care sunt gruparile teroriste, in special cartierul general al liderilor, si miscarile lor", a adaugat sursa.

Avioanele ruse au efectuat cel putin 30 de lovituri aeriene, tintind catre "Armata Cuceririi". Bombardamentele "au vizat militantii", a relatat un prezentator de stiri al postului pro-Damasc. "Armata Cuceririi" este coalitia care regrupeaza Al-Nusra si alte grupari rebele.

Kremlinul a declarat joi ca loviturile sale aeriene vizeaza "o lista" de grupari teroriste recunoscute, insa este prea devreme pentru a spune daca presedintele Vladmir Putin este multumit de cum se desfasoara campania pana acum."Aceste organizatii (de pe lista) sunt bine-cunoscute iar tintele sunt alese in coordonare cu fortele armate din Siria", a declarat purtatorul de cuvant al lui Putin.