Sute de trupe iraniene au intrat in Siria in ultimele 10 zile si se vor alatura in scurt timp fortelor guvernamentale si aliatilor libanezi Hezbollah pentru o ofensiva terestra majora sustinuta de raiduri aeriene ruse, au declarat pentru Reuters doua surse libaneze.

"Loviturile aeriene (ruse - n.red.) vor fi, in viitorul apropiat, acompaniate de avansuri terestre ale armatei siriene si ale aliatilor sai", a declarat una dintre sursele familiare cu evolutiile politic si militare din cadrul conflictului.

"Este posibil ca operatiunile terestre viitoare sa fie concentrate pe zona rurala Idlib si Hama", a adaugat o sursa.

Cele doua surse au mai afirmat ca operatiunea va avea drept misiune recuperarea teritoriului pierdut de guvernul presedintelui sirian Bashar al-Assad in fata rebelilor.

O astfel de sincronizare a atacurilor indica dezvoltarea unei aliante intre Rusia si ceilalti principali aliati ai lui Assad - Iran si Hezbollah - concentrata pe recapturarea zonelor din nord-vestul Siriei pierdute in urma avansului rapid facut anul acesta de insurgenti.

"Avangarda fortelor terestre iraniene a inceput sa ajunga in Siria: soldati si ofiteri special antrenati pentru a participa in lupta aceasta. Nu sunt consilieri - ne referim la sute, cu echipamente si arme. Vor fi urmati de multi altii", a declarat cea de a doua sursa, adaugand ca si irakienii vor lua parte la operatiune.

Pana acum, sprijinul militar iranian direct acordat lui Assad a constat mai mult din consiliere militara. Iranul a mobilizat, de asemenea, luptatori din randul militiei siite, inclusiv irakieni si afgani, pentru a lupta alaturi de trupele siriene.

Miscarea Hezbollah din Liban, sprijinita de Iran, a luptat alaturi de armata siriana inca de la inceputul conflictului.