Autobuzele care faceau curse cu migranti de la granita sudica a Serbiei, cu Macedonia, pana la frontiera cu Ungaria circula acum spre Croatia, dupa ce Ungaria a blocat intrarea la granita sudica. Migrantii trec granita spre Croatia pe camp, politia ii asteapta sa-i duca spre centre de primire din apropierea capitalei Zagreb.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de miercuri:

23.00Ungaria anunta ca a arestat 29 de persoane in confruntarile de la frontiera, inclusiv un "terorist"

22.00Ministrul ungar de Externe: Imigrantii de la frontiera cu Serbia sunt agresivi, este inacceptabil

21.30 Agentia ONU pentru refugiati (UNHCR) cere Ungariei sa permita accesul refugiatilor, Serbia nu poate face fata

UNHCR si-a exprimat socul, miercuri, fata de modul in care Ungaria intoarce spatele refugiatilor si ii impiedica sa intre in Uniunea Europeana cu tunuri cu apa si gaze lacrimogene, mentionand ca multi dintre acestia sunt familii de sirieni.

Antonio Guterres, inaltul comisar ONU pentru refugiati, a cerut autoritatilor ungare sa asigure "acces neobstructionat" pentru persoanele care fug de razboaie si persecutie.

Politica Ungariei de a retrimite refugiatii inapoi in Serbia contravine recomandarilor UNHCR, in conditiile in care Serbia nu poate face fata magnitudinii afluxului actual de persoane care au nevoie de protectie internationala, a precizat agentia intr-un comunicat.

21.05Viktor Orban: Daca UE introduce cote obligatorii de refugiati, va trebui sa le acceptam

20.17 Serbia va trimite forte suplimentare de politie la granita cu Ungaria si va incerca sa ii indeparteze pe migranti de gardul de la frontiera ungara, a anuntat ministrul sarb de Interne, Nebojsa Stefanovic.

"Scopul este de a preveni si alte atacuri asupra politiei ungare dinspre teritoriul nostru si, intr-un mod uman si respectuos, sa ii indepartam pe migranti de gard si de politia ungara", a transmis acesta intr-un comunicat.

20:13 Vehicule militare ale armatei ungare au ajuns la granita sarba (AFP)

20.05 Slovenia nu va crea un "coridor" spre vestul Europei pentru migranti

Slovenia nu va crea un "coridor sigur" prin care migrantii sa treaca pe teritoriul sau in drum spre vestul Europei, dar va primi solicitarile de azil si ii va gazdui pe refugiati, au anuntat guvernul si politia.

Sute de migranti au intrat miercuri in Croatia, din Serbia, dupa ce Ungaria si-a inchis granita pentru acestia. Multi dintre ei intentioneaza sa traverseze Croatia si sa intre in spatiul Schengen prin Slovenia.

20.00 Secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat socat si alarmat de modul in care sunt tratati refugiatii la granita sarbo-ungara

"Am fost socat sa vad cum sunt tratati acesti refugiati si migranti, nu este acceptabil. Toate aceste tari au problemele lor interne, dar fiind vorba despre oameni care fug de razboi si persecutii trebuie sa le aratam compasiune", a spus acesta, intr-o conferinta de presa.

19.50 Ministrii de interne din Serbia si Ungaria sunt in "discutii intensive" pentru rezolvarea situatiei de la granita comuna, a anuntat MAE sarb - Reuters

Intr-un comunicat, ministerul a precizat ca Serbia va trimite Ungariei o nota diplomatica in care va solicita ca autoritatile ungare sa nu mai repete folosirea de gaze lacrimogene peste linia de granita dintre cele doua tari.

Comunicatul aminteste ca Ungaria a trimis Serbiei o nota prin care ii cerea sa actioneze impotriva a "ceea ce a numit migranti inarmati".

19.45 Premierul ungar Viktor Orban a anuntat ca intentioneaza sa contruiasca un gard si in anumite zone ale granitei cu Croatia

19.40 Politisti germani au efectuat miercuri controale inopinate la granita franceza, la Breisach am Rhein, in sud-vestul Germaniei

19.15 Pe retelele sociale apar noi imagini care arata drama copiilor migrantilor

19:07 20 de politisti ungari si doi copii au fost raniti pana acum in confruntarile de la granita, potrivit unui consilier al premierul ungar

Douazeci de politisti si doi copii au fost raniti la frontiera Ungariei cu Serbia in confruntarile care au izbucnit dupa ce un grup de migranti a incercat sa treaca granita, a informat consilierul pe securitate al premierului ungar, potrivit Reuters.

"Pana acum 20 de politisti au fost raniti, iar serviciile de ambulanta tocmai au luat doi copii (la spital), care s-au ranit dupa ce au fost aruncati peste gardul de securitate", a declarat Gyorgy Bakondi pentru televiziunea publica.

"Vom restabili cu siguranta gardul si il vom intari, si vom proteja securitatea Ungariei prin toate mijloacele legale", a mai spus el.

Purtatorul de cuvant al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a declarat ca politia nu va lasa niciun migrant sa treaca pe teritoriul ungar, adaugand ca Ungaria nu a vazut niciun fel de cooperare miercuri din partea autoritatilor sarbe in vederea gestionarii imigrantilor ilegali.

19:03 Migrantii au coplesit politia din Röszke si au patruns pe teritoriul ungar

Migrantii au reusit sa smulga grilajul care bloca drumul de acces spre Ungaria si au avansat, iar fortele de ordine au dat inapoi cu circa 50 de metri, ripostand cu grenade lacrimogene.

Migrantii nu par sa profite pentru a patrunde in Ungaria ci doar sa isi regleze conturile cu fortele de ordine ungare, potrivit corespondentului AFP.

19.00 Serbia condamna folosirea de catre Ungaria a tunurilor cu apa si a gazelor lacrimogene impotriva migrantilor de la granita comuna, afirmand ca Ungaria nu are "niciun drept" sa faca acest lucru, transmite agentia de stat sarba Tanjug.

"Acestea sunt aruncate peste linia de granita, lucru pe care niciun stat nu are dreptul sa-l faca, iar din aceasta cauza protestez in cei mai vehementi termeni", a declarat ministrul sarb insarcinat cu problemele in materie de migratie, Aleksandar Vulin.

18:25 Bulgaria, ocolita pana in prezent de principalul flux de migranti care incearca sa ajunga in Europa, a anuntat ca se pregateste pentru o presiune crescuta la granita cu Turcia.

Sofia are in vedere "trimiterea de militari" pentru a "asigura mai bine supravegherea granitei bulgaro-turce", a precizat directorul politiei bulgare de granita, Antonio Anguelov.

18.12 Serbia spune ca a fost informata de catre Ungaria ca punctul de trecere a frontierei Roszke-Horgos va fi inchis in urmatoarele 30 de zile - Reuters

18.09 Doua fetite se joaca la granita sarbo-ungara, sub privirile politistilor

18.03 Ministrul ungar de Externe a declarat la televiziunea de stat ca a cerut Serbiei sa actioneze impotriva migrantilor care "ataca" politia ungara la frontiera - Reuters

17.53 Franta "nu va ezita" sa restabileasca temporar controlul la frontiera - premierul Manuel Valls

17.50 Ungaria trimite intariri la granita

17:45 Noi imagini vide cu violentele de la granita cu Ungaria

17:40 Slovenia va restabili temporar controale la granita cu Ungaria

17.27 Consiliul de Securitate al ONU ar putea tine o sedinta speciala saptamana viitoare pentru a discuta criza migratiei din Europa, a declarat trimisul rus la ONU, Vitaly Churkin

17:05 Au aparut imagini cu migrantii fortand gardul de sarma ghimpata

17.01 Un politist ungar este si el afectat de gazele lacrimogene

17.00 Politia ungara trage cu gaze lacrimogene in migrantii de la granita cu Serbia - martor Reuters. Potrivit politiei, un grup de migranti “agresivi” a spart gardul de pe frontiera si a fost intampinat de randuri de scutieri

16.45 Austria va extinde controalele mai stricte si la frontiera sa cu Slovenia in urmatoarele ore, dupa ce le-a introdus deja la granita cu Ungaria, a anuntat ministerul de interne, potrivit Reuters.

"Controalele la granita vor fi introduse in circa doua ore", a spus un purtator de cuvant, mentionand ca tot mai putini migranti intra acum din Ungaria si se asteapta ca ruta lor sa se mute spre sud.

16.19 Scutierii politiei ungare isi desfasoara dispozitivul si aduc tunuri cu apa la frontiera unde protesteaza migrantii

16.05 Autoritatile croate au anuntat ca au trimis un tren cu o capacitate de o mie de pasageri in apropiere de frontiera cu Serbia, de unde sosesc din cursul diminetii sute de migranti.

Un tren format din 11 vagoane a parasit capitala Zagreb in jurul orei locale 13.00 (14.00, ora Romaniei), in directia Vinkovci (est), unde urmeaza sa ajunga in jurul orei 16.30 (17.30, ora Romaniei), a informat pentru agentia oficiala Hina o purtatoare de cuvant a companiei de cai ferate croate, Ivana Cubelic.

15.45 Primii migranti intra in Croatia, dupa inchiderea granitei cu Ungaria

15.29 Acceptarea a un milion de refugiati pe an in urmatorii doi ani ar putea costa Germania 25 de miliarde de euro, apreciaza banca japoneza Mizuho

15:26 Sute de migranti care se aflau in gara principala din Salzburg, in vestul Austriei, au plecat pe jos spre Germania, in conditiile in care granita se afla la 5 km distanta, potrivit unui purtator de cuvant al orasului, citat de AFP.

Situatia s-a detensionat, a precizat purtatorul de cuvant al administratiei locale, Johannes Greifeneder, in conditiile in care anterior se discuta despre inchiderea garii, invadata de migranti.

"Situatia era mult mai tensionata dimineata. Am informat oamenii ca nu vor fi trenuri catre Germania. Le-am oferit un refugiu dar au refuzat", a explicat el.

15.24Un tribunal ungar l-a gasit pe un migrant irakian vinovat de trecere ilegala a frontierei si a decis ca acesta sa fie expulzat

14.50 Germania a decis sa-si intareasca participarea militara la operatiunea navala europeana in Marea Mediterana, pentru a lupta impotriva retelelor de calauze ce duc migrantii in Europa - AFP

14.22Circa 6.000 de de solicitanti au ajuns in landul Bavaria, a informat politia germana, in ciuda introducerii de controale la granita cu Austria in acest weekend.

13.10 Ministrul croat de interne Ranko Ostojic a anuntat ca 277 de migranti au intrat pana acum in Croatia, din Serbia

12.55 Germania isi "intareste" controalele pe o portiune a frontierei cu Franta - AFP

12.36: Croatia a trimis la granita cu Serbia specialisti in deminare, pentru ca exista pericolul ca in zona de frontiera sa existe mine neexplodate din timpul razboiului cu Serbia

12.36Statele Unite, care sunt supuse presiunilor pentru a depune mai multe eforturi in vederea gestionarii crizei refugiatilor, au facut apel la Europa sa coopereze pentru a ajunge la o solutie, relateaza agentia DPA, citata de Mediafax.

"Va fi nevoie de cooperare cu toate statele europene si Statele Unite si comunitatea internationala pentru a ne asigura ca toata lumea este in siguranta, ca toti sunt tratati cu omenie si de asemenea trebuie sa ne confruntam cu sursa problemei, respectiv criza in desfasurare in Siria", a declarat presedintele american, Barack Obama, in urma discutiilor avute cu regele Felipe al VI-lea al Spaniei.

12.20 Circulatia trenurilor intre orasul austriac Salzburg si Germania a fost oprit din ordinul autoritatilor, a anuntat operatorul feroviar austriac OEBB

10.49Supraveghetori militari si ingineri ungari, vazuti in timp ce stabilesc traseul pe care va fi pus gardul de la granita cu Romania - martor Reuters

10.38Austria a introdus controale mai stricte la frontiera miercuri, urmand exemplul Germaniei, in timp ce incearca sa rezolve situatia zecilor de mii de migranti inca pe teritoriul ei din cauza masurilor luate de Berlin la grania - Reuters

10.28: Politica Ungariei da roade: Numarul migrantilor s-a prabusit marti pana la 366, de la recordul inregistrat luni de 9380 (sursa: Politia maghiara, citata de Reuters)

10.25 Politia croata a anuntat ca inregistreaza migrantii ce vin dinspre Serbia si ca ii va transporta spre centre de receptie din apropierea capitalei Zagreb

--------------

Publicatia sarba B92 citeaza un reporter din orasul sudic Presevo, care spune ca mai multe autbuze sunt pe cale sa plece spre orasul Sid, de la granita Serbiei cu Croatia.

Un sofer de autobuz a spus ca el, impreuna cu alti colegi, au primit instructiuni sa duca migrantii ce intra in Serbia dinspre Macedonia direct la granita cu Croatia.

Refugiatii aflati in cautare de azil in Uniunea Europeana vor cauta, cel mai probabil, noi rute spre tarile occidentale, dupa ce Ungaria si-a sigilat granita cu Serbia si a decis sa pedepseasca cu inchisoarea migratia ilegala, au spus marti reprezentantii Agentiei ONU pentru Refugiati.

Urmatoarea ruta vizata de refugiati ar putea fi prin Croatia si Slovenia, catre Italia si Austria.

Serbia, unde se afla mii de refugiati care incearca sa patrunda in Ungaria, nu este stat membru UE, insa are frontiere cu Romania si Croatia, care sunt tari membre. Slovenia se invecineaza cu Croatia, dar si cu Italia si Austria.

Guvernul Ungariei a decis sa inceapa lucrarile de pregatire la sol pentru construirea unui gard la granita cu Romaniapentru a tine departe imigrantii in cazul in care acestia si-ar schimba ruta de traversare dinspre Serbia, a anuntat ministrul de Externe Peter Szijjart.

Politia ungara a retinut luni 9.380 migranti care incercau sa intre in tara din Serbia, cea mai mare cifra anuntata anul acesta, a anuntat marti Budapesta, potrivit Reuters. Luni seara, politia a blocat principalul punct de trecere neoficial peste granita folosit de migranti.