Criza din Grecia a intrat intr-o noua faza, dupa ce FMI a confirmat oficial ca Atena nu a platit la dead-line-ul de la miezul noptii transa de 1,5 miliarde de euro si mare parte din ce se va intampla pare sa depinda de rezultatul referendumului de duminica. Ministrii de finante din zona euro au anuntat ca vor mai discuta soarta Greciei abia dupa scrutin, dar si atunci multe vor depinde si de principala forta financiara a Europei, Germania, a carei conducere nu ar mai vrea sa ajute Atena cat timp este condusa de Guvernul Tsipras. Pe de alta parte, sondajele privind referendumul sunt tot mai stranse, in conditiile in care primarul Atenei pledeaza pentru "Da", iar un lider Siriza declara ca scrutinul va crea probleme in societate.

Capituleaza Tsipras in fata presiunii internationale?Foto: AGERPRES

Cum s-au desfasurat evenimentele miercuri si miercuri noapte:

07:00 Politician CDU: Germania va bloca orice ajutor pentru Grecia cat timp Guvernul Tsipras este la putere. Germania va bloca orice nou plan de asistenta financiara atat timp cat Guvernul condus de premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras ramane in functie, afirma, sub acoperirea aninimatului, un apropiat al cancelarului german Angela Merkel, precizand ca Berlinul ar astepta un Cabinet tehnocrat.

00:40George Kaminis, unul dintre cei mai apreciati politicieni greci, supranumit de presa greaca in aceste zile "Generalul lui DA" ii indeamna cetatenii sa voteze DA la referendum si spune ca vrea "sa puna capat luptei cu Europa", potrivit The Telegraph.

"Ne dorim ca liderii nostri din Grecia si Europa, sa se intoarca la masa negocierilor si sa incheie un acord in favoarea demnitatii poporului grec si a dezvoltarii noastre economice", a spus el. Alaturi de Kaminis a fost si primarul Salonicului care-i indeamna pe cetateni sa voteze DA.

Kaminis, care a devenit primar al Atenei in 2010 si s-a confruntat cu toate problemele generate de criza economica, de la miscari anarhiste de strada, la reduceri de salarii, este vazut ca un politician cu experienta multa in administratie si este perceput mai degraba ca un foarte bun tehnocrat si nu ca un politician.

21:57 Banca Centrala Europeana mentine neschimbat plafonul de asistenta de urgenta (surse bancare grecesti, pentru AFP)

20:42 FMI: Acordarea unei intarzieri la plata nu ajuta tarile in criza (AFP)

20:05 Ministrii de Finante din zona euro au decis miercuri sa astepte rezultatul referendumului din Grecia inainte de noi discutii despre un alt plan de ajutor, a afirmat Peter Kazimir, reprezentantul slovac in Eurogrup, dupa o conferinta telefonica de circa o ora, potrivit AFP.

"Nu trebuie sa punem caruta inaintea boilor", a scris acesta, pe Twitter.

18:55 Donald Tusk: Europa nu poate ajuta Grecia impotriva vointei sale, sa asteptam rezultatele referendumului

18:36 Seful Eurogrup, Dijsselbloem, vede putine sanse de progres dupa discursul premierului Alexis Tsipras, potrivit Reuters

18.07: Doi cetateni au atacat referendumul la Curtea Suprema a Greciei si sustin ca e neconstitutional

17.31: Premierul Tsipras a avut o declaratie de presa la care, in ciuda zvonurilor, a continuat sa sustina referendumul de duminica. Tsipras a acuzat partenerii de "santaj" si "ultimatumuri", desi tot el a acceptat azi-dimineata oferta lor. El a spus ca pensiile, salariile si depozitele din banci sunt garantate. Tsipras a mai spus ca "Referendumul nu e despre apartenenta la euro", in ciuda avertismentelor partenerilor ca respingerea intelegerii va duce la iesirea Greciei din Zona Euro. Tsipras le-a cerut grecilor sa voteze NU duminica pentru "o intelegere mai buna" cu creditorii.

Cele mai importante declaratii:

  • Referendumul nu e despre apartenenta la euro
  • Votul NU are ca scop o intelegere mai buna
  • Nu m-am asteptat niciodata ca Europa democratica sa nu ne dea timp si spatiu (pentru negocieri)
  • Creditorii ne-au adus in criza si acum dau vina pe noi si ne dau ultimatumuri
  • Nu vom ceda santajului
  • Pensiile, salariile si depozitele din banci sunt sigure

17.23: Un lider Syriza, vicepresedinte al Parlamentului, Alexis Mitropoulos spune ca "Nu avem nevoie de referendum, produce mari probleme in societate". Ruptura intre diferitele factiuni din Syriza incepe sa iasa la suprafata (sursa: ziarul Protothema)

17:20 Wall Street a deschis pe verde miercuri, mai optimista in ceea ce priveste un acord intre Grecia si creditorii sai dupa publicarea informatiilor legate de noi propuneri ale guvernului din Atena: Dow Jones castiga 0,99%, la fel ca si Nasdaq, potrivit AFP.

16.57: Ministrul slovac de Finante, avertisment pe Twitter: Ma tem ca bancile grecesti nu vor mai avea euro ca moneda curenta daca Grecia voteaza NU la referendum

16.38: Ministrul Varoufakis, sfidare maxima la adresa partenerilor de negociere

16:10 Confederatia generala a muncitorilor din sectorul privat (GSEE), cel mai important sindicat din Grecia ca numar de membri, a cerut miercuri guvernului sa anuleze referendumul prevazut duminica, potrivit AFP.

Sindicatul precizeaza ca se opune oricaror masuri de austeritate, fie ca vin din partea creditorilor, fie a guvernului, dar si oricarei puneri sub semnul intrebarii a mentinerii tarii in Uniunea Europeana si in zona euro.

16.02: Efectele Grexitului: Australia asteapta un val de imigranti din Grecia

15.18: Consiliul Europei (a nu se confunda cu Consiliul European) a anuntat ca referendumul de duminica din Grecia nu respecta standardele internationale (AP, via The Guardian). Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a declarat ca referendumul a fost anuntat cu doar o saptamana inainte, iar intrebarea adresata populatiei "nu este foarte clara" - The Telegraph

14:48 Comisia Europeana afirma ca zona euro poate "rezista (...) indiferent ce se intampla in Grecia". confirmand ca a primit din partea Atenei o noua propunere care va servi drept baza pentru negocieri, scrie AFP.

Negocierile "asupra unui nou program" urmeaza sa demareze, a declarat comisarul european Valdis Dombrovskis, cu cateva ore inainte de o noua reuniune telefonica a Eurogrup.

14.30: Evenimentele se precipita la Atena: sub presiunea populatiei si a bancilor care incep sa ramana fara cash, premierul Tsipras va sustine in curand o conferinta de presa. Surse citate de presa internationala sustin ca ar putea anunta anularea referendumului de duminica

14.23: Merkel spune ca FMI trebuie sa fie parte la viitoarele negocieri cu Grecia. Cancelarul german insista pentru respectarea principiilor Zonei Euro, pentru a pastra stabilitatea monedei europene

14.20: Angela Merkel: Nu vor fi negocieri cu Grecia despre un nou bailout inaintea referendumului de duminica. Asa cum Grecia are dreptul sa tina un referendum, celelalte 18 state euro au dreptul sa reactioneze si sa aiba o opinie (The Guardian)

14.12: Wolfgang Schauble, ministrul german de Finante, inca o lovitura pentru Tsipras: Actualul guvern grec nu e un partener de incredere pentru noi negocieri. Schauble spune ca nici nu a citit scrisoarea lui Tsipras (Guardian)

14.09: Guvernul grec neaga ca ar fi "capitulat" in fata creditorilor. Un comunicat citat de Agerpres sustine ca Executivul grec a facut amendamente la propunerea creditorilor. Pare o incercare a sefului Syriza de a-si pastra imaginea in fata propriului electorat

13.33: Deja e prea mult. O eroare ar putea schimba soarta referendumului: Ministerul grec de Externe a tradus gresit documentele la care face referire intrebarea de la referendumul de duminica, omitand cuvantul-cheie "NU" dintr-o fraza. Cititi tot contextul pe Bloomberg

13.16: Tsipras cere in scrisoarea trimisa creditorilor masuri denuntate deja drept neacceptabile de acestia: mentinerea TVA scazut in insule, taieri mai mici la bugetul Apararii, intarzierea reformei pietei de munca, amanarea pana in Octombrie a legislatiei care ar prevede cresterea varstei de pensionare pana la 67 de ani in 2022

13.06: Oficiali din Zona Euro au declarat pentru Reuters a ca sunt pesimisti fata de propunerea Greciei: "Grecia cere externsia unui program care a expirat deja", spun acestia sub anonimat. Mai mult, ei resping unele din cererile lui Tsipras, precum mentinerea unei TVA scazute in insulele grecesti sau mentinerea unui supliment pentru cei mai saraci dintre pensionari. De asemenea, formularea din scrisoarea lui Tsipras privind "reformarea pietei muncii incepand din aceasta toamna" e considerata mult prea vaga

13.03: Ministrul german de Finante, dus rece pentru Tsipras: "Nu exista o baza pentru negocieri serioase cu Grecia in acest moment. Oferta Grecia nu e clara".

12.38: Anuntul Financial Times despre concesiile facute de Tsipras in fata creditorilor s-a facut imediat simtit pe burse, unde principalii indici au urcat

12.28: Financial Times anunta ca premierul grec Alexis Tsipras va accepta toate conditiile puse de creditori, adica documentul din week-end-ul trecut care prevede reformele necesare ca Grecia sa se stabilizeze. Potrivit FT, Tsipras a trimis noaptea trecuta o scrisoare catre FMI, Bance Centrala Europeana si Comisia Europeana in care anunta practic acceptarea termenilor si cere prelungirea pachetului de salvare care a expirat astazi plus un nou pachet de salvare in valoare de 29,1 miliarde euro

Ora 12:15: Alexis Tsipras a trimis o scrisoare in care anunta ca va accepta, cu cateva amendamente, conditiile impuse de creditorii internationali, in schimbul continuarii acordarii de asistenta financiara pentru Grecia, scrie Financial Times.

Ora 11:28 Ministrul francez al Finantelor, Michel Sapin, a declarat ca Franta va incerca in continuare sa ajunga la un acord cu Grecia, inaintea referendumului de duminica. Cancelarul german Angela Merkel a exclus, insa, noi negocieri pana duminica, scrie The Telegraph.

Ora 11:00 Cozi lungi formate miercuri dimineata la bancile din Grecia, dupa ce Guvernul a ordonat redeschiderea a aproximativ 1.000 de sucursale bancare pentru a permite pensionarilor disperati, fara carduri bancare, sa incaseze pana la 120 de euro din cecuri de pensii, relateaza Mediafax, citand AP.