Doi cetateni greci au atacat miercuri la Curtea Suprema decizia autoritatilor elene de a organiza un referendum privind acceptarea sau respingerea pachetului de ajutor propus de creditorii internationali. Cei doi - un avocat si un inginer - cer justitiei sa constate daca referendumul este constitutional, transmite ziarul Protothema.

Acestia sustin ca referendumul este neconstitutional, deoarece Constitutia arata la Articolul 44 ca nu pot fi supuse votului la referendum chestiuni care tin de politica fiscala.

Cei doi cetateni cer "inghetarea" referendumului daca judecatorii Curtii vor decide ca propunerea Guvernului si decretul prezidential sunt neconstitutionale.

Reamintim ca guvernul grec a publicat luni textul intrebarii pe care intentioneaza sa o adreseze cetatenilor sai in referendumul anuntat pentru duminica viitoare. Astfel, acestia sunt intrebati daca accepta sau nu cererile creditorilor internationali in schimbul continuarii finantarii tarii si evitarii falimentului.

"Ar trebui ca propunerea care a fost inaintata de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International la reuniunea Eurogroup din 25 iunie, 2015, si care consta din doua parti care impreuna constituie propunerea completa, sa fie acceptata?"

Casuta cu "Nu" apare ca prima optiune, deasupra "Da"-ului.

Organizarea referendumului a fost catalogata drept "sub standardele internationale" de Consiliul Europei, care acuza atat graba organizarii, cat si lipsa de claritate a intrebarii.