„Realismul Pacificator” - Ministrul german de externe vrea sa dicteze tonul in relatia intregii Uniuni Europene cu Rusia

de Laurentiu Colintineanu     HotNews.ro
Duminică, 5 aprilie 2015, 22:23 Actualitate | Internaţional


Frank-Walter Steinmeier
Foto: Photothek - Thomas Kohler
Seful diplomatiei germane gaseste un nou nume pentru politica sa externa. „Realismul Pacificator” ar fi o combinatie intre telurile idealiste si mijloacele pragmatice de a le atinge. Asta inseamna, in opinia lui Frank-Walter Steinmeier, ca „una din misiunile centrale ale politicii externe germane din anii urmatori va fi restaurarea increderii pierdute si reancorarea unei structuri de securitate prin cooperare intre Rusia si Occident”. Intr-un discurs din 25 martie, Steinmeier spune ca „Germania trebuie sa fie inginerul dialogului cu Rusia” si sa confere pozitiilor celor 28 de state membre ale UE „directie, tact si, mai ales, masura potrivita”. Nimic nu recomandă insa Germania pentru acest rol, iar bilantul politicii germane fata de Rusia da motive de ingrijorare.


În ceea ce privește situația actuală din Europa, ministrul Steinmeier subliniază că „pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, Rusia, stat membru al OSCE, afectează direct pacea din Europa și suveranitatea altei țări”. Drept urmare, consideră șeful diplomației germane, presiunea politică și economică asupra Rusiei nu trebuie slăbită până când Kremlinul nu respectă toate prevederile acordului de la Minsk și se angajează pentru soluționarea conflictului ucrainean. 


În același timp însă, Steinmeier subliniază că Federația Rusă este și va fi mereu vecinul Europei, ceea ce înseamnă că „securitate stabilă nu va exista niciodată împotriva Rusiei, ci numai alături de ea”. Pentru el „una din misiunile centrale ale politicii externe germane din anii următori va fi restaurarea încrederii pierdute și reancorarea unei structuri de securitate prin cooperare între Rusia și Occident”. Din punct de vedere politic, Steinmeier crede că partidul său trebuie să joace un rol central, având în vedere istoria formațiunii din perioada Războiului Rece. Ministrul face referire la „noua politică estică” a cancelarului social-democrat Willy Brandt. 


Steinmeier spune că politica estică de astăzi înseamnă „a nu distruge cu ușurință forurile de dialog cu Rusia, ci a le moderniza și reconstrui. El enumeră, printre altele, Dialogul de la Petersburg (for al cooperării societății civile), relațiile economice și comerciale, schimbul de experiență pentru cercetători și studenți, dar și dialogul dintre Rusia și NATO. Și adaugă: „Germania trebuie, la fel ca în timpurile noii politici estice (a lui Willy Brandt, n.a.) să fie inginerul dialogului cu Rusia. (…) Tocmai Germania, cu experiența sa de țară divizată, trebuie să ajute la armonizarea perspectivelor a 28 de state membre (ale UE, n.a.) și să le confere direcție, tact și, mai ales, măsura potrivită”.


POLITICA PAȘILOR MICI (și enervanți)


Ce bilanț are ministrul german de externe cu politica sa de până acum? Unul deloc îmbucurător. Vladimir Putin și-a cam bătut joc de vechiul său prieten cu fiecare ocazie ivită. Astfel, după ce ministrul german a ajutat la îndepărtarea lui Viktor Ianukovici de la putere, toate propunerile ministrului german au primit un răspuns dur de la Kremlin. Nota bene, demersul lui Steinmeier de la Kiev a avut loc în siajul eforturilor omologului polonez de la acea vreme, Radoslav Sikorski.


Ministrul german propunea o misiune OSCE în Crimeea. Președintele rus trimitea soldați să le împiedice observatorilor accesul în peninsulă. Steinmeier sugera că sancțiunile ar putea fi ocolite, dacă Rusia se potolește. Putin răspundea cu stabilirea datei pentru referendumul de independență în Crimeea. Diplomația germană reitera același apel, iar Moscova anunța că e dispusă să înglobeze Crimeea. 


Ce a reușit Steinmeier cu politica sa (și a cancelarului Merkel)? La începutul destabilizării Ucrainei de către Rusia, Berlinul a transmis un semnal clar. Numai că nu l-a transmis cui trebuia. Mini-sancțiunile ezitante le-au spus statelor din estul Europei să se bazeze numai pe NATO și să uite tot ce are legătură cu UE, afirma la acea vreme un editorialist al ziarului Die Welt. Corul afaceriștilor germani care au sărit să afirme că țara nu își poate permite să impună sancțiuni adevărate Rusiei a ajutat la extinderea conflictului din Ucraina și la întărirea poziției Moscovei.


POLITICA DE APROPIERE (eșuată)


După destrămarea URSS, Germania a marșat pe ideea că apropierea de Rusia va provoca un soi de contagiune democratică. Pariul era că expunerea rușilor și a conducerii Rusiei la valori europene și la bunăstare (prin intensificarea relațiilor comerciale) va provoca schimbări ireversibile în Federație.


Așa s-a făcut că Germania a sprijinit puternic mișcările pro-democratice din Ucraina, Belarus și chiar Rusia, în termeni de societate civilă. A renunțat însă de frustrare că lucrurile, sub bagheta magică a lui Putin, nu se mișcă în direcția dorită. În ceea ce privește forurile de dialog, de care vorbește ministrul de externe, Putin i-a dat deja răspunsul final atunci când ONG-urile germane din Rusia au fost catalogate „agenți străini”, iar birourile fundațiilor politice Konrad Adenauer și Friedrich Ebert au fost percheziționate. În februarie 2015, un colaborator al uneia dintre fundații s-a trezit la aeroport cu interdicție de intrare în Rusia până în 2020. Iar anul trecut, un parlamentar german a fost reținut pe aeroport timp de câteva ore și expulzat.


De departe însă, pariul cel mai rușinos pierdut de Germania în relația cu Rusia trebuie să fi fost tratatea lui Dmitri Medvedev drept contrapondere liberală a lui Vladimir Putin. 


HEGEMONIA GERMANIEI (și pericolul)


In discursul din 25 martie, Frank-Walter Steinmeier a încercat să respingă ideea că Germania monopolizează scena europeană. Într-un capitol dedicat acestei percepții, greșite în opinia sa, Steinmeier afirmă că integrarea europeană s-a născut pentru a combate un rol dominant al unui stat anume. Totuși, afirmațiile sale despre rolul pe care Germania „trebuie” să îl ocupe în așa zisa politică comună față de Rusia lasă cu totul altceva de înțeles. Pericolul pe care l-ar reprezenta șefia germană a relației cu Rusia este că acea componentă de dialog și deschidere ar putea da apă la moară tuturor statelor europene care fie sunt sub influența politică a Rusiei, fie sub cea economică.


Grecia, de pildă, vede salvarea sa în Rusia. Miercuri, premierul Tsipras va face o vizită oficială acolo, iar temerile că Rusia va dezbina Europa cresc simțitor. Spania s-a alăturat și ea corului de state care nu mai vor sancțiuni, unde se mai găsesc Austria și Luxemburg. În Ungaria e la putere un premier care a proclamat decesul democrației liberale.


La final, să ne amintim și că, în ianuarie anul acesta, cotidianul Wall Street Journal a publicat un document obținut de la cabinetul Înaltului Responsabil pentru Politică Externă al UE, Federica Mogherini, în care erau detaliați pașii necesari pentru anularea sancțiunilor impuse Rusiei. Numai intervenția SUA, se pare printr-o convorbire directă Merkel-Obama, a dus la prelungirea sancțiunilor în ianuarie. Documentul respectiv prevedea nu numai eliminarea sancțiunilor, ci, mai ales, normalizarea relațiilor UE cu Rusia în spiritul celor enunțate de Steinmeier și chiar acceptarea invitației lui Putin de a coopera cu Uniunea Erasiatică.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7102 vizualizari

 • +12 (32 voturi)    
  Istoria se repeta (Duminică, 5 aprilie 2015, 21:29)

  ucun [utilizator]

  Urmeaza o alianta Uniunea Sovietica-Germania, rusii (de data aceasta) vor incepe sa ocupe 2,3...5 state vecine, dupa care vor ataca si germania.
  • 0 (12 voturi)    
   Istoria nu se repeta (Duminică, 5 aprilie 2015, 23:51)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui ucun

   Nu uita ca in 1941 Germania a fost cea care a atacat URSS. Ceea ce nu il scuza cu nimic pe Stalin (si nici pe Putin).
  • -1 (15 voturi)    
   cred ca glumesti (Luni, 6 aprilie 2015, 0:50)

   mihaitzateo [utilizator] i-a raspuns lui ucun

   Germania are cele mai bune tancuri din lume si piloti de avioane cu mult mai buni decat Rusia.
   Plus ca SUA isi tine arme nucleare in Germania,printr-un program de sharing.
   URSS a putut sa bata Germania nazista,ca i-au ajutat cu foarte mult Marea Britanie si SUA bombardand foarte tare orasele din Germania.
   Plus ca au ajutat URSS sa nu ia bataie de la Germania nazista.
   Germania cu Suedia si Finlanda cuceresc Rusia in 1-2 luni.SUA doar le da arme.De asta ii e si frica lui Putin de o invazie terestra a statelor NATO,in special de invazia armatei Germaniei.
   Banuiesc ca Putin cotizeaza foarte mult Suediei si Finlandei sa nu se alature NATO.
   • +3 (3 voturi)    
    realismull pacifist (Luni, 6 aprilie 2015, 17:37)

    cornel [anonim] i-a raspuns lui mihaitzateo

    1. Nu Germania are cele mai bune tancuri din lume, iar despre pregatirea de razboi a Bundeswehrului s-a vorbit mult recent cand germanii au trimis la niste exercitii militare in strainatate masini de lupta cu cozi de maturi metalice in loc de tevi de mitraliere. 2. De cand SUA face sharing cu arme nucleare? Sharing inseamna folosire in comun, dar nici-o putere nucleara din lume nu isi pune armele nucleare la dispozitia altora. Fiecare isi pastreaza exclusiv dreptiul de a le folosi. 3. Ajutorul britanic si american pentru sovietici, in timpul R2M, nu a constat in bombardarea oraselor germane, ci in furnizarea de echipamente militare, alimente, munitii si alte tipuri de materiale pe care mult-dezvoltata economie sovietica socialista nu era in stare sa le produca. 4. Tripla alianta pommenita in fiinalul postarii este ilara/ In primul rand Suedia si Finlanda sunt state ccare nu au mai participat la operatiuni de razboi de mult timp, in al doilea rand, insumate fortele celor 3 nu sunt in stare sa infrunte fortele ruse din districtele militare vestic si nord-vestic. Singurii care ii pot pune la respect pe pravoslavnici sunt americanii si chinezii.
  • -5 (9 voturi)    
   lol (Luni, 6 aprilie 2015, 10:03)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui ucun

   Ce tare esti. Intre timp, SUA a atacat pe urmatorii:

   China 1945-46, Syria 1949, Korea 1950-53, China 1950-53, Iran 1953, Guatemala 1954, Tibet 1955-70s, Indonesia 1958, Cuba 1959, Democratic Republic of the Congo 1960-65, Iraq 1960-63, Dominican Republic 1961, Vietnam 1961-73, Brazil 1964, Belgian Congo 1964, Guatemala 1964, Laos 1964-73, Dominican Republic 1965-66, Peru 1965, Greece 1967, Guatemala 1967-69, Cambodia 1969-70, Chile 1970-73, Argentina 1976, Turkey 1980, Poland 1980-81, El Salvador 1981-92, Nicaragua 1981-1990, Cambodia 1980-95, Angola 1980, Lebanon 1982-84, Grenada 1983-84, Philippines 1986, Libya 1986, Iran 1987-88, Libya 1989, Panama 1989-90, Iraq 1991, Kuwait 1991, Somalia 1992-94, Iraq 1992-1996, Bosnia 1995, Iran 1998, Sudan 1998, Afghanistan 1998, Yugoslavia Serbia 1999, Afghanistan 2001, Iraq 2002-2003, Somalia 2006-2007, Iran 2005-present, Libya 2011.

   Pacea e o minciuna.
   • +1 (3 voturi)    
    Non multa, sed multum (Luni, 6 aprilie 2015, 11:18)

    Peredhil [utilizator] i-a raspuns lui Qu

    Fix asta lipseste din enumerare.Cele mai aberante exemple -n-am nici timp nici chef,probabil ar trebui sa adaug vreo trei raspunsuri pentru o analiza detaliata punct cu punct.
    Greece 1967,Turkey 1980-asta ce era,razboi intre doi membri NATO?
    Poland 1980-81-deci pana la urma nesimtitii de yankei au atacat un membru al Pactului de la Varsovia;nu doar ca au fost super discreti,dar si pampalaii de rusi dormeau in bocanci
    Iran 2005-present-adevarul e ca m-am saturat sa tot aud la stiri de milioanele de morti civili in urma bombardamentelor criminale ale Americii si lacheilor ei in Iran.Partea buna e ca stirile astea devin suportabile cu medicatia potrivita

    Iti respect punctul de vedere antiamerican,e dreptul tau.Da' un mod de sustinere al opiniilor care sa nu frizeze ridicolul n-a omorat pe nimeni.
   • +2 (4 voturi)    
    Revenind la URSS (Luni, 6 aprilie 2015, 11:28)

    coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui Qu

    Subiectul era Rusia-URSS. Apreciem intentia de a devia subiectul, dar este o unealta comunista.

    Eu sunt nascut in URSS, uite din memorie o lista cu rude si cunoscuti care, militari fiind, au luptat in conflicte neasumate de rusi nici pana azi:
    - Coreea, Vietnam, Afganistan (inainte de invazia "oficiala"), Nicaragua, Yemen, razboaiele arabo-evreiesti, astea pentru URSS.
    - R. Moldova, Georgia, Armenia-Azerbaijan, pentru Rusia.

    Apropos, ce membru NATO au invadat americanii dupa modelul Ungaria sau Cehoslovacia?
  • 0 (0 voturi)    
   parere (Luni, 6 aprilie 2015, 20:27)

   MIHAI POPA [anonim] i-a raspuns lui ucun

   Nu stiu daca "istoria se repeta" dar "isteria" sigur...
 • +16 (28 voturi)    
  germania o sa vb pt ea cu rusia (Duminică, 5 aprilie 2015, 21:50)

  jeje [anonim]

  Si nu in numele UE. Sunt prea multi fosti-comunisti inca in aceasta tara !
  Daca politica pacificatoare inseamna sa acceptam ca piticul frustrat de la moscova sa isi atace si dezmembreze vecinii atunci mai bine nu !
  Ce garantie am eu ca roman ca germania nu o sa considere acceptabil si sa mearga romania in bratele rusilor ?
  Am mai fost vanduti acum 70 de ani de un ministru de externe german si nu uitam !!!!!
  • +3 (5 voturi)    
   Gerhard Schroeder și Joschka Fischer (Luni, 6 aprilie 2015, 3:31)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui jeje

   sunt oamenii de bază ai Germaniei pe relația cu Vladimir Putin.

   Steinmeier își imaginează cumva că a trecut destul de multă vreme încât a uitat deja toată lumea?
 • +16 (22 voturi)    
  Suna frumos, (Duminică, 5 aprilie 2015, 21:55)

  Peredhil [utilizator]

  dar e gaunos.Da,nu poti avea securitate deplina in Europa <b>impotriva</b> Rusiei.Cu atat mai putin <b>alaturi</b> de o Rusie cu caracter revansard si tendinte agresive demne de perioada interbelica.Imi pare rau,ca individ,ca traiesc asemenea vremuri...interesante.Insa in acelasi timp cu momentul in care afli ca Mos Craciun nu exista,incepi sa-ti cladesti capacitatea de a diferentia intre ce vrei sa fie si ce este cu adevarat.Sunt convins ca si politicienii europeni au aceasta capacitate,ii suspectez pe multi de alte lipsuri,de la cateva vertebre in minus pana la extirpare de gonade.Sa nu vorbim de cointeresarea financiara.Intr-o relatie cu un agresor-de la om/animal salbatic-pana la stat,o atitudine calduta si moale descopera vulnerabilitati numai bune de a fi exploatate.Si liderul de la Kremlin combina o gandire strategica,o atitudine viscerala de pradator si un dispret maxim fata de valorile vestice.Basca o viziune un pic utopica despre gloria trecuta si viitoare a Rodinei.Unui asemenea pericol nu-i poti opune decat o atitudine calma,dar ferma.Daca dai inapoi /tremuri in fata unui caine ciobanesc langa o stana,l-ai invitat practic sa atace.
  Si nici macar noul tar nu e singurul pericol la adresa Uniunii Europene.Da,avem nevoie de o politica aliniata a statelor componente,insa de una solida si care nu accepta derapaje.Pentru ca alfel,cu tot regretul,probabil va interveni un colaps ce nu va fi de folos decat Moscovei.
  Nu istericale,nu zanganit gratuit de arme.Doar sa-ti convingi oponentul ca daca pune mana/coltii pe tine,la final tu ai sa pleci acasa si el nu.
 • +16 (22 voturi)    
  nimic nu e perfect (Duminică, 5 aprilie 2015, 22:49)

  Adrian_. [utilizator]

  nici macar Germania.

  Frank e membru al partidului social democrat, un alt PSD.

  din ce scrie pe pagina sa de wiki (http://en.wikipedia.org/wiki/Frank-Walter_Steinmeier) a muncit numai la stat, politician de cariera, un adevarat socialist in alte cuvinte.
  Nu e de mirare ca vede in Rusia un partener cu care in acest moment are un impas de depasit.

  Rusia trebuie sa plateasca pentru ceea ce a facut si incearca sa faca. Pentru modul grosolan in care se implica in politica si guvernarea altor tari, ce in 99% din cazuri inseamna dezavantaje pentru acestea di urma in raport cu Rusia.

  Rusia este un stat agresor, un stat exportator de criminalitate si coruptie.
  • +4 (6 voturi)    
   SPD a recunoscut în 1991 legăturile cu STASI, (Luni, 6 aprilie 2015, 3:33)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_.

   dar și-a cerut scuze în fața alegătorilor și au fost votați în continuare. E treaba nemților pe cine votează ei, dar românii nu se pot baza în niciun fel pe Germania în problemele legate de Rusia.
 • +5 (7 voturi)    
  Prea mult si prea sus. (Duminică, 5 aprilie 2015, 22:57)

  I.Puscas [anonim]

  Ca o noua doctrina a unui joc de cancelarie locala,ideea ministrului de externe german poate fi citita.Problemele relatiilor actuale si de perspectiva dintre Europa si Rusia sunt cu mult mai complexe pentru a putea fi circumscrise in aceasta noua doctrina si lasate exclusiv pe seama Germaniei. Germania nu mai este aceea din timpul lui Helmut Kohl, nici din punct de vedere al cancelarului si nici al ministrului de externe.Cum isi inchipuie dl Steinmaier ca va putea realiza " restaurarea increderii pierdute si reancorarea unei structuri de securitate prin cooperare intre Rusia si Occident"cand , de fapt, prin evolutiile Rusiei din ultimul an intregul ansamblu al relatiilor dintre Occident si Rusia trebuie reevaluat si regandit!?.Si aceasta este in mod egal sarcina SUA, a NATO si in mod obligatoriu a politicii externe a UE ca un tot unitar. Nimeni nu isi poate permite in cadrul UE sa delege unei initiative bilaterale a cancelariei de la Berlin rezolvarea unei probleme de o complexitate egalata doar de perioada razboiului rece. Diplomatia germana mai crede inca, in mod naiv, in posibilitatile pe care le are Germania in planul relatiilor bilaterale "privilegiate "cu Rusia; nu se intelege inca faptul ca Rusia lui Putin nu mai accepta sa joace rolul uni puteri de mana a doua si prin comportamentul sau actual arata ca este decisa sa isi asume un alt rol mult mai important.
 • +16 (22 voturi)    
  Trist... (Duminică, 5 aprilie 2015, 23:10)

  Anonim [anonim]

  Cand rusii si nemtii se inteleg, e de rau pentru Europa Centrala si de Est.

  Cand rusii si nemtii se inteleg si fac pacte, pe polonezi, baltici si romani ar trebui sa ii apuce groaza.

  E foarte interesant de vazut cum arata harta Europei Centrale si de Est inainte de Primul Razboi Mondial, cand Germania si Rusia aveau granita comuna, care taia pe la mijloc teritoriul actual al Poloniei.

  Isi aduce aminte cineva de partitiile Poloniei? Oare cine au practicat acele partitii? Prusia, Austria si Rusia.

  Apoi in timpul Primului Razboi Mondial, cand rusii au incheiat armistitiul cu nemtii, ne-am trezit ca in sandwich: cu comunistii ostili pe de o parte, si ocupatie austriaca pe cealalta.

  Si bineinteles, momentul de trista amintire din vara lui 1939. Acel spurcat Ribbentrop-Molotov.

  In mod cert, Germania nu e in masura sa trateze relatia cu Rusia in contul tarilor din estul UE. E prea mare relatia lor de dragoste-ura cu rusii.
 • -8 (18 voturi)    
  cu cat contribuie germania la bugetul ue? (Duminică, 5 aprilie 2015, 23:31)

  jaz [utilizator]

  20%, 30%, 40%? regula de aur este simpla.
  cine are aurul stabileste regula.

  solutia este dialogul si pacea.
  • +3 (5 voturi)    
   Cu 1% din PIB, la fel ca toată lumea. (Luni, 6 aprilie 2015, 3:37)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui jaz

   Germania nu e clientul cu bani, iar țările din estul Europei nu sunt chelnerii ei. Germania produce bani adevărați în Rusia, BASF și Siemens fiind cele mai oneroase exemple. Nu că Rheinmetall ar fi mai prejos.

   Astfel încât Germania se află în conflict de interese în disputele dintre UE și Rusia.
   • -1 (1 vot)    
    buget ue in 2013, 132 miliarde euro (Luni, 6 aprilie 2015, 12:12)

    jaz [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    contributia germaniei 27 miliarde euro.
 • +8 (20 voturi)    
  Ce tupeu au nemtzii astia (Duminică, 5 aprilie 2015, 23:37)

  bancuzilei [anonim]

  Cum poate un stat a carui securitate e asigurata de America sa fie conducatorul diplomatiei Europene , intzeleg o Anglie , poate Franta , da Germania ? In afara ca produc bani multi , ce alte calitati istorice ii recomanda ? O alianta cu Rusia care a dus la un razboi Mondial ? Sau politica de neimplicare in problemele mondiale ? Sau sprijinul exagerat al Croatiei , total nefolositor chiar si pentru Croati ?
 • +10 (14 voturi)    
  istoria se repeta? (Duminică, 5 aprilie 2015, 23:57)

  florence si masina [anonim]

  Asa a fost si cu Ribbentrop-Molotov. La inceput erau prieteni, isi imparteau tari, sfarsind prin a fi dusmani. Pacat ca nu au ramas in continuare la fel. Romania are nevoie de sustinerea cat mai multor dusmani ai Rusiei, numai asa poate fi tinuta departe de noi. Cu toate ca nu am trait acele vremuri, nu mai vreau ca Romania sa treaca prin ce a trecut dupa episodul 23 august 1944, cand a inceput procesul de bolsevizare a tarii!
  • -2 (8 voturi)    
   sustinerea dusmanilor rusiei? (Luni, 6 aprilie 2015, 9:22)

   jaz [utilizator] i-a raspuns lui florence si masina

   in timpul ww2, romania si dusmanii rusiei: germania, finlanda, italia, ungaria, bulgaria, si voluntari din ukraina, letonia , lituania, estonia, danemarca, franta etc au atacat rusia. au fost invinsi si ai dreptate acest episod nu trebuie sa se mai repete.
   solutia este dialogul si pacea nu razboiul
   • +3 (3 voturi)    
    dumanul rusiei, prietenul meu (Luni, 6 aprilie 2015, 12:45)

    george [anonim] i-a raspuns lui jaz

    Deosebirea fata de WW2, este ca acum cam tot Vestul, in frunte cu US, este inamicul Rusiei. In nciun caz aliat, asa cum era in WW2.
    Da, noi trebuie sa ne aflam in tabara inamicilor Rusiei (care sunt multi, puternici si democrati), pt. simplul motiv ca a fi in tabara Rusie, ne transforma in state de tip Moldova, Ucraina, Gerogia, Belarus. Nu mai vrem asa ceva!
   • 0 (0 voturi)    
    Of of, greu cu istoria asta (Vineri, 10 aprilie 2015, 21:36)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui jaz

    Domnul jaz,

    Sunteti simpatic, insa din pacate complet pe langa istoria reala.

    Convenabil cum ati uitat niste "mici" aspecte "neesentiale".

    Ati uitat sa precizati cum de Finlanda si Romania au ajuns inamicii URSS: au devenit inamici dupa ce marii pacifisti URSS au atacat aceste tari ocupand teritorii importante.

    Va recomand sa lecturati despre Razboiul de Iarna dintre rusi si finlandezi din iarna 1939-1940, si sa imi spuneti cine a pornit acel razboi. Si cum rusii au anexat parti extinse din Karelia finlandeza.

    Va recomand sa studiati cand a atacat Romania URSS, si cand a ocupat abuziv URSS Basarabia romaneasca. O sa constatati cu stupoare ca tot rusii au agresat primii.

    Cat despre Letonia, Lituania si Estonia, e deja halucinant: aceste tari baltice fusesera ocupate si anexate cu forta de URSS inca din 1940, cu un an inainte de atacul german. Sa spuneti ca tarile baltice fusesera inamicii arata fie o postare grandoman propagandistica, fie o necunoastere severa a istoriei.

    Cat despre Italia, Danemarca si Ungaria, acestea trimisesera doar contigente limitate de trupe, iar Danemarca insasi se afla sub ocupatie germana, deci nu se poate numi tara inamica URSS.

    Bulgaria NU a trimis trupe in URSS.

    Totusi, inainte de a comenta, poate ar fi bine sa citim inainte putin despre acele evenimente tragice.

    Si da, Imperiul Tarist, URSS si acum Rusia au fost mereu state agresoare cu vecinii ei, mai ales cei slabi.

    Cu stima!
 • +3 (7 voturi)    
  sa fim realisti (Luni, 6 aprilie 2015, 0:02)

  anonim3 [utilizator]

  Multe dintre comentarii pornesc de la suspiciuni excesive.
  In realitate, lucrurile sunt mult mai simple. Rusia este un vecin care nu poate fi complet eliminat. Ea trebuie obligata sa respecte regulile, si in clipa de fata plateste (inca doar economic) pentru infractiunile comise cu Putin la comanda. Problema este cum se poate evita un derapaj violent, de care nu are nevoie nimeni, sau un colaps complet, care ar genera insecuritate inca mult mai multa decat acum. Concret, nemtii vor sa-i fiarba pe rusi la foc mic si controlat, in timp ce altii sunt mai putin grijulii sa nu dea in foc. Interesul Romaniei este sa nu ne improaste si pe noi.
  Cat despre cei care se indoiesc de seriozitatea Germaniei (fie ea si cu Steinmeier la pupitrul externelor), sunt naivi. Putin poate sa vorbeasca germana, dar faptul ca subventioneaza forte subversive in UE de tipul Frontului National din Franta inseamna ca pt Germania a depasit orice limita. Se pune pe raboj.
  • -5 (5 voturi)    
   Putin subventioneaza... (Luni, 6 aprilie 2015, 6:56)

   Taras Bulba [utilizator] i-a raspuns lui anonim3

   Putin subventioneaza Frontul National din Franta ?!

   Asta e ca aia cu "fir-ar al dracului de Basescu" cand a crescut pretul la benzina sau cand a ploat prea tare si s-a inundat tara...

   Basescu era de vina ptr tot. Acum e Putin.

   Romani tampiti
 • 0 (4 voturi)    
  Realismul pacificator (Luni, 6 aprilie 2015, 1:02)

  anonim [anonim]

  Germania este o super putere economica . La fel ca si alte tari puternic dezvoltate din Europa nu au nevoie de imense pagube sau pierderi economice si nici de conficte armate cu Rusia. China deja a devenit prea puternica ca sa nu mai fie bagata in seama. Posibil destul de curand o parte din U.E. --vor cere aderarea la banca asiatica. Deja Grecia a dat tonul
 • -6 (18 voturi)    
  un om lucid (Luni, 6 aprilie 2015, 1:05)

  xanti [utilizator]

  America in sfarsit invinsa in Europa,dominatia americana prin teroare si razboi a luat sfarsit ,Germania si Rusia vor asigura pacea si mai ales independenta europeana de interesele americane.
  Numai unite Germania si Rusia pot asigura pacea.
  Acum amerlocii de serviciu puteti sa va zgariati pe ochi.
  • +3 (9 voturi)    
   russian troll detected. (Luni, 6 aprilie 2015, 5:57)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   russian troll detected.
  • -5 (7 voturi)    
   Doamne ajuta (Luni, 6 aprilie 2015, 6:56)

   Taras Bulba [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Doamne ajuta!
   • 0 (0 voturi)    
    ALERT - another russian troll detected (Vineri, 10 aprilie 2015, 21:38)

    brrr [anonim] i-a raspuns lui Taras Bulba

    Another russian troll detected!
 • -3 (3 voturi)    
  Germania si Rusia. (Luni, 6 aprilie 2015, 1:46)

  ANONIMUS [anonim]

  Ori s-a spart promterul s-au n-a avut fituicile scrise cu litere mari,sau te pomenesti ti-au cazut ochelarii de contact pentruca in cazul graviditatii inclestarea gurii se intampla la lipsa calciului sanguin -vorba vorbei, o sarcina un dinte lipsa- nu glicemia care iti provoca un lesin.La cinci saptamani de sarcina nimic nu se intampla.N-a mers cortexul .Penibil ?!
  Reply · Like · Unfollow Post · 2 seconds ago
 • -2 (12 voturi)    
  Un articol mult prea propagandistic... (Luni, 6 aprilie 2015, 2:24)

  March [anonim]

  ... pentru a merita mai mult decit o diagonala rapida sau vreun comentariu.

  Putea fi scris/semnat de orice functionar al CIA din dep. propaganda si citit la Voice of America fara nici o modificare.

  Vad ca sint cititori care apreciaza genul. :-)
  • +2 (4 voturi)    
   apreciaza asta (Luni, 6 aprilie 2015, 2:45)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui March

   Pentru tine si pentru maimutoiul de Steinmeier (pe care se pare ca l-a lasat memoria)

   Chris Rea - Texas
   https://www.youtube.com/watch?v=GMk208Op1Jc
  • +1 (9 voturi)    
   Hehe (Luni, 6 aprilie 2015, 6:57)

   Taras Bulba [utilizator] i-a raspuns lui March

   95% din comentatori apreciaza genul. Restul de 5% sunt norocosii care n-au fost interzisi inca pentru ca "sunt postaci rusi".

   Halal site a mai ajuns si Hotnews
 • -2 (4 voturi)    
  Colonelul Sanders (KFC) (Luni, 6 aprilie 2015, 6:26)

  CititorulComentator [utilizator]

  S-a bagat in politica acum? :)
 • -4 (8 voturi)    
  Concluzia (Luni, 6 aprilie 2015, 6:51)

  Taras Bulba [utilizator]

  Din ultimul paragraf, concluzia este clara: SUA este cea care pune bete in roate unei colaborari Rusia-UE.

  De parca se mai indoia cineva de sabotajul SUA in UE, in special prin intermediul UK dar si al latrailor principali, Polonia, Romania si, mai nou, Lituania.
 • +3 (7 voturi)    
  Walter aplica lectia 'Klaus' (Mihalache)! (Luni, 6 aprilie 2015, 7:27)

  hotnewsfil [utilizator]

  Intalnirea cu Klaus (Iohannis) i-a priit lui Walter (Steinmeier).
  Walter a preluat de la Klaus 'politica pasilor marunti' (pas cu pas) si, ceea ce este cel mai important, modelul 'mediator-integrator' pe care ministrul de externe german - Walter - vrea sa il aplice pentru relatii prietenesti, transparente, ale celor 28 de state UE, cu Putin.
  Citind despre aceasta conceptie politica a lui Walter, il identificam cu "pacifistul" Klaus, regasim totusi si radicalismul 'punct si de la capat'.
  Prin pozitia exprimata, Walter invinueste UE si SUA de stricarea bunelor relatii cu Putin, justifica masurile de "aparare-activa" pe care le-a luat acesta invadand Crimeea si Ukraina., trece in contul NATO uciderea catorva mii de ucrainieni.
  Steinmeier sta intepenit hegemonic in fruntea politicii externe a Germaniei si isi anunta planul de a conduce disctretionar politica externa a UE (dupa capul lui), fara sa se fi consultat inainte cu UE si cu SUA.
  El considera ca ii este suficienta numai consultarea cu Schroeder, cel angajat de Putin sa conduca afacerile Gazprom.
  Rigiditatea tinutei ii apropie pe Klaus si pe Walter.
  Par croiti din aceeasi materie prima.
  Mihalache se mandreste cu dreptul de autor al conceptiei 'mediator-integrator'. Ne bucuram sa il stim si la carma Europei.
  • 0 (0 voturi)    
   Cred ca ai dreptate (Luni, 6 aprilie 2015, 14:17)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Cred ca ai dreptate,UTILIZATORULE!!
   Poate as aduce o..." corectie" (relativ mica si greu verificabila):intrarea lui KLAUS in politica mare romaneasca s-a facut sub auspiciile... "mirosului" din timp.Fin si interesat. Nu odata Johannis a subliniat relatiile sale "germanice" in UE. Astfel, a adulmecat in discutiile "private" exact ceea ce era necesar pentru lansarea lui politica...in spatiul romanesc.
   Stii ceva? Am increderea ca vor mai exista si alti BRATIENI in istoria devenirii romanesti. Istoria e lunga!Asa ca...las ca-i bine.Cu toate ca pot sa fiu trecut foarte usor la categoria"visatori ".Cu ochi deschisi.
 • +5 (7 voturi)    
  xxxxxxxxxxxxxxx (Luni, 6 aprilie 2015, 7:37)

  Centurion [utilizator]

  Nimic nou sub soare. Politica externa germana - o catastrofa de la 1871 incoace. Daca au reusit ceva, doar datorita unei sanse neasteptate nedeterminata de Germania (vezi reunificarea). Iar cei ce zburda la gandul ca America este down, sa mai astepte pana in Ianuarie 2017 cand vom avea un chirias nou la Casa Alba.
  • 0 (0 voturi)    
   Mare adevar graiti! (Vineri, 10 aprilie 2015, 21:41)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Centurion

   Se pare ca oamenii de stat germani capabili s-au terminat impreuna cu Bismarck.

   Parca dupa Bismarck, nemtii n-au mai fost capabili sa construiasca o politica externa coerenta. Tot rateuri.

   Ce o fi in capul lor?
 • +2 (6 voturi)    
  Incredibil (Luni, 6 aprilie 2015, 9:08)

  vertical1 [anonim]

  Germania si Franta si mai stiu eu care tari pot sa declare ce vor , numai ca ar trebui sa se gandeasca la interesul general.Acum sunt in Uniunea Europeana , care are un consiliu si organisme alese sa reactioneze, nu mai sunt de capul lor.
  Ori adoptam o pozitie comuna a Uniunii Europene , ori aceasta nu mai exista.Oficial Germania in actualul cadru nu are dreptul sa faca astfel de declaratii.Uniunea Europeana are mecanisme special create pentru politica externa.
  Si problema cu rusii , este , ca nu poti sa te intelegi cu ei.
  Ei au avut , si au o politica de impunere , contrara toatal unei politici de cooperare.Rusii fac ce vor , cum le taie capul.
  Si daca li se va permite vor ajunge si la Atlantic.Pas cu pas .
  Aceasta politica de izolare a Rusiei se resimte global , mai ales pe tarile mai vulnerabile economic , si totusi acestea se aliniaza pentru binele tuturor.
  Mi se pare foarte curios ca tocmai cei mai bogati sa si care au creat reguluile Uniunii Europene ,sa fie cei care nu le respecta .Si sa se gandeasca doar la buzunar.
  Cand citesti discursul acestui ministru german , zici ca e discursul unui cecen , sau prorus de prin Donetk.
  Este incredibil ce se intampla.Pana si Belarusulul s-a distantat declarativ de politica agresiva a Rusiei.
 • +3 (5 voturi)    
  nu se califica ptre asta (Luni, 6 aprilie 2015, 9:45)

  Radu [anonim]

  Citandu-l aproximativ pe Henry Kissinger o sa spun ca, in ultimii 100 de ani, desi a pierdut doua razboaie mondiale, Germania este in continuare prima putere economica a Europei. Asta arata exact ce este Gemania: o uriasa putere economica ce nu are habar de cum se face politica externa.

  Tot ce poate face aparatul politic de la Berlin este sa mai aprinda eventual un nou razboi.Diplomatia germana va cauta galceava atunci cand nu este cazul (razboaiele mondiale spre exemplu) si invers, va impune o reactie impotenta acolo unde numai o pozitie de forta ar rezolva lucrurile (ceea ce se intampla in prezent). Nu ma refer aici la forta militara, care nu isi are rostul ci la pozitii reale de forta economica, embargouri reale, pe directii care chiar pot rani (gaze, sistem financiar, libera circulatie, materii prime, etc...).

  Este foarte greu calificabila indrazneala acestui ministru de externe sa se erijeze in "purtator de cuvant al Europei". Pana la urma dinsul ca persoana este unul dintre creatorii crizei de azi. Acum un an si ceva, dansul, impreuna cu ministrul de externe polonez se deplasau la Kiev ptr. a sustine Euromajdanul. Nu fiti naivi, ei au dat acolo garantii de securitate politicienilor ukraineni. De asemenea, ei acu avut in mod cert cunostiinta de o pozitie extrem de dura a Federatiei Ruse. Ei nu erau ca noi, __lime. Au stiut ce fac. Au fost cu siguranta abordati de ambele parti. Atat ca domnul ministru a facut ce stiu nemtii mai bine sa faca: a dat foc la lume si acum se mira ca nu se stinge de la sine.

  Ati vazut asta in Balcani. Tot genocidul pornit de sustinerea Berlinului. Nu au fost in stare sa il stinga, a fost nevoie se Statele Unite...

  Vedeti asta in Ucraina...

  De ce trebuie sa ii tot bagam in seama? Da, vreau in uniune economica cu ei. Politic sa ne lase in pace. Vreau ministru de externe ptr. UE la Paris sau la Londra (tari care au gestionat cu success imperii mondiale). Nu la netotii astia care nu se pricep de loc.
 • +2 (2 voturi)    
  discursul in original (Luni, 6 aprilie 2015, 9:48)

  dani [anonim]

  Am putea primi un link al discursului din 25 martie al ministrului Steinmeier, la care se refera articolul? Pagina oficiala a Bundesregierung nu-l mentioneaza in comunicatele sale de presa, iar ministrul de externe german era in 24-25 martie in Franta, la locul accidentului aviatic al Germanwings. Cu ce prilej a facut afirmatiile de mai sus? Multumesc.
 • 0 (4 voturi)    
  Erorile politici Germane (Luni, 6 aprilie 2015, 10:10)

  Rogue [utilizator]

  Sa nu uitam ca ce s-a intamplat in Georgia si Ucraina este rezultatul refuzului Germaniei de a accepta cele 2 state in NATO. Daca ar fi fost accepate acum nu mai era razboi, sa fim seriosi Rusia nu poate, inca (poate in 2020 cand programul de modernizare a fortelor armate se va incheia), ataca o tara NATO.

  Acum as putea sa eu, ipocrit, sa ma interb de ce trebuie ca Romania sa suporte consecintele erorilor politici externe ale Germaniei?. Ce compensatii vom primi ca urmare a lor?.
  Si cu ce drept incearca Germania sa impuna politica ei altor state?. Mai ales acum ca am vazut consecintele genialitati ei..

  In acest context ce face Romania? Se pregateste sa repete erorile WW1-2 cand zeci-poate sute de mii de oameni au murit pt. ca nu am avut o armata bine doata si antrenata. Cum este posibil sa nu aloci bani pt. dotarea armatei decat la televizor?. Nici un ban nu s-a dat, ba mai mult nici reparatiile de tehnica miltara nu se fac multe din fabricile de armament fiind in pragul colapsului (unele se pregatesc de greva).

  Unde sunt banii pt. arma de asalt, pt. SAUR2 (Romania care era un etalon in ce priveste transportrele, am exportat in URSS, Germania, etc a ajuns sa importe unul care se da cu roatele in sus daca nu esti atent cand il coduci, desi avea un produs mai bun disponibil), TBT, fabrica de pulberi (suntem nevoiti sa importam motoarele rachetelor care pana acum le producem dar de ce intrebati la Traicenu/Vosganian de ce trebuie acum sa importam - evident ca in cazul unui conflict vom ramane fara daca nu producem), ATROM, Gepard (12.7 mm), STAR 80L, mortierele cu raza de peste 15km sau proiectile ghidate?.
  Toate romanesti poate aici este problema... Musai din import (comisionul sa traiasca) si daca se poate la mana a 3 (ca sa trebuiasca modernizate – alte comisioane).
 • +5 (7 voturi)    
  Ribentrop-Molotov (Luni, 6 aprilie 2015, 11:07)

  Vertical1 [anonim]

  Este uluitor cat de mult seamana aceasta declaratie a nemtilor , cu cele de dinaintea celui de al -II l-ea razboi mondial.
  Germania si Rusia , pentru securitatea Europeana.
  Ar fi curios ,unde s-ar situa Romania si celelate tari Europene care tin gardul la frontierele Europei ,in mintea acestui ministru German.
  • 0 (0 voturi)    
   Romania- mica buturuga... (Luni, 6 aprilie 2015, 14:34)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui Vertical1

   Datorita Balcanilor, din punctul de vedere al "viziunilor" rusesti, Romania e cea mai "mare buturuga"( acum inca "mica")Americanii stiu asta deja(norocul nostru!)Precum stiu si ca "EURASIA" tine de la LISABONA LA VLADIVOSTOK. Asa ca poarta intredeschisa de ei in IRAN, trebuie neaparat valorificata de Romania.Mircea Eliade avea o ipoteza: religia dacilor, de la PERSIA se trage!Este un accident istoric ca azi PERSIA este musulmana. La anul 900 e.n .inca nu era.
 • +3 (5 voturi)    
  Ipocrizie germana clasica ! (Luni, 6 aprilie 2015, 12:02)

  mahmud schwartzenberg [anonim]

  Cialavecul trebe lovit foarte dur si pe neve in oo, cat mai repede, asta-i singurul limbaj pe care il intelege...
  Restul e gargara ipocrita din V, ca sa-si mentina pietele de desfacere...bleah...incepe sa mi s faca greata de diplomatia germana...
 • +2 (2 voturi)    
  Incredere ! (Luni, 6 aprilie 2015, 12:39)

  VeCinu21 [utilizator]

  Eu unul nu am incredere in nemti! Astia gandesc doar cu capul, cum sa le fie lor bine, sa faca bani! Increderea cea mai mare o am in fermitatea americanilor cu care actioneaza ! Astia sunt mai dintr-o bucata, nu stau la discutii cu teroristii ! Iar pana akm nu cred ca ne-au dezamagit. Respect !
 • 0 (0 voturi)    
  O perspectiva istorica (Luni, 6 aprilie 2015, 13:56)

  vazut_din_anglia [utilizator]

  Da, foarte multe declaratii belicoase aici pe forum. Dar sa nu uitam anumite aspecte:

  1. Pentru cei ce tot vorbesc de Ribbentrop-Molotov, sa nu uite ca si americanii si englezii ne-au lasat pe mana rusilor la Yalta. De fapt, Churchill a vandut Romania pentru Grecia. Sa nu credeti ca politicienii romani au uitat. Ei mizeaza ca aducand baze militare americane permanente nu se va mai intampla o Yalta, dar nu se stie nici o data in ce parte a balantei am pica la o adica.

  2. Pentru americani e usor sa 'flex their muscles' din partea cealata a planetei, si cu arme nucleare. Germania (ca si noi) suntem de bine de rau vecini relativ directi cu Rusia si fara nucleare. Ce faci cand un vecin mai puternic e agresiv? E complicat. Fiindu-ti permanent vecin, ori duci un razboi permanent cu el (cu pierderi pentru ambele parti, dar mai ales a ta), ori faci ce vrea el (pe pielea ta) ori ceva intre, ceea ce incearca Germania.

  3. Nimeni nu vrea razboi, mai ales Germania. In prezent vizitez Kassel, si aici 70% din oras a fost distrus in al doilea razboi mondial. Probabil mai mult ca orice natiune germanii sunt constienti de consecintele unui razboi, si asta ii face sa se abtina. Poate sunt prea pacificatori, dar trebuie sa-i intelegi din punct de vedere istoric.

  4. Germanii au o relatie istoric stransa cu rusii, pe care noi nu o putem intelege - cultural, politic, din sec XVII germanii au fost intotdeauna apropiati de rusi. Al doilea razboi a fost o anomalie (de fapt mi-e inca neclar ce a fost in capul lui Hitler atacandu-si aliatii). La asta se adauga interesele economice curente, foarte importante.

  Nu zic ca doctrina lui Steinmeier e buna, dar e explicabila.
 • 0 (0 voturi)    
  Inaltul Reprezentant UE (Luni, 6 aprilie 2015, 17:03)

  Sophie [utilizator]

  Pana la urma aceasta Mogherini ce face??
  • +1 (1 vot)    
   xxxxxxxxxxxxxxx (Luni, 6 aprilie 2015, 22:10)

   Centurion [utilizator] i-a raspuns lui Sophie

   In mod traditional EU are "ministru de externe" femei. Mogherini, fosta comunista de salon in tinerete, care cocheta cand cu Trotzki, cand cu Mao, sau cu Enver Hodja al Albaniei. Deci debusolata total. La fel si predecesoarea sa Lady Catherine Ashton, cam din acelasi sortiment : studiu neterminat de pedagocie sociala ( un studiu preferat de elemente stangiste, homosexuale si obsedate de "echitate sociala" ). Zilnic facea gafe. Total necunoscuta in tara sa de bastina Marea Britanie. Nici o experienta politica, nici o limba straina.
 • +1 (1 vot)    
  Revelatie (Luni, 6 aprilie 2015, 20:25)

  MIHAI POPA [anonim]

  Cred ca nici Putin in persoana nu putea gasi un ministru german de externe mai "bun". Noroc cu Merkel. Prietenii stiu de ce.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by