Efectul se simte in cateva tranzactii naucitoare derulate in aceasta saptamana pe piata energetica europeana si in semnalele transmise guvernului de la Berlin de catre mediul de afaceri german. Ei sunt oamenii cu bani. Ei sunt cei care conteaza.
Orice sanctiuni economice serioase adoptate de Uniunea Europeana impotriva Rusiei ar fragiliza serios pozitia lui Vladimir Putin in criza ucraineana. Dar Putin mizeaza pe aliatii sai aflati chiar in interiorul celei mai importante tari din UE: puternicele companii germane cu care face afaceri. Si, pentru a fi sigur ca mesajul sau este corect inteles, in Parlamentul de la Moscova se discuta in aceste zile despre o potentiala nationalizare a bunurilor straine din Rusia.
Cea mai mare companie chimica din lume, BASF, este germana si are legaturi importante cu Rusia. BASF foloseste gazul rusesc ca sursa de energie si are participatiuni in campurile de gaz din Siberia. Exporturile industriei chimice germane catre Rusia au crescut anul trecut cu 13%, desi din totalul vanzarilor mondiale ale BASF, cele catre Rusia reprezinta doar a 70-a parte. Dar e o parte consistenta in valoare de peste 1 miliard de euro.
Wintershall, cel mai mare producator de gaz si petrol din Germania si parte din grupul BASF, a anuntat saptamana trecuta ca va vinde Gazpromului o cincime din infrastructura sa de stocare a gazelor aflata chiar pe teritoriul Germaniei. Rainer Steele, presedintele consiliului director al Wintershall, a afirmat limpede ca sanctiunile impotriva Rusiei nu vor rezolva situatia din Ucraina si nu vor ajuta pe nimeni.
Reactia politica nu a intarziat. Unul dintre colaboratorii apropiati ai Angelei Merkel, Elmar Brok, a catalogat aceasta vanzare ca fiind “iresponsabila” si a cerut companiilor energetice sa-si asume si alte responsabilitati in afara profitului imediat.
Vladimir Putin este vulnerabil in fata unei potentiale stopari a exporturilor BASF catre Moscova, ceea ce ar ingreuna considerabil procesul de rafinare a petrolului rusesc.

Seful Wintershall, Rainer Steele (foto: wintershall)
Compania RWE, al doilea furnizor de electricitate din Germania, a anuntat in urma cu cateva zile vanzarea catre oligarhul rus Mikhal Fridman a afacerilor sale din petrol si gaze naturale pentru 7 miliarde de dolari. RWE are o participatiune foarte importanta si intr-unul dintre cele mai mari zacaminte de gaze naturale din Marea Nordului.
Si gigantul energetic E.on are legaturi foarte stranse cu Rusia, acolo unde a investit 6 miliarde de euro in construirea unor centrale electrice si are peste 5000 de angajati.
In urma cu trei zile, intr-un interviu acordat Spiegel, directorul executiv E.on, Johannes Teyssen, nu a reusit sa-si mascheze perspectiva pozitiva pe care o are asupra Rusiei: “Putin a promis stabilitate pentru capitalul privat si investitori si, pana acum, si-a indeplinit promisiunea. Eu m-am saturat de aceasta eterna mormaiala despre dependenta [energetica a Europei de Rusia]. Europa si Rusia au construit un parteneriat energetic in ultimele patru decenii si, in aceasta intreaga perioada, nu a fost o singura zi in care gazele naturale sa fi fost folosite ca arma strategica impotriva Vestului”.
Presedintele comitetului Rotschild Deutschland, Klaus Mangold, a afirmat si el ca „sanctiunile sunt abordarea gresita” a anexarii Crimeei de catre Rusia.
Industria producatoare de masini din Germania a avut in 2013 vanzari de 8 miliarde de Euro in Rusia, scrie Spiegel. Majoritatea firmelor care au afaceri cu rusii sunt companii mici si mijlocii care s-ar putea sa nu reziste unor sanctiuni pe termen lung aplicate comertului cu Rusia.
Desi reprezentantii acestei industrii sunt rezervati in declaratii, ei au subliniat ca “nu exista cazuri de sanctiuni prin care politicienii sa fi obtinut ceea ce isi doreau”. Presa de la Berlin scrie ca, in incercarea de a-si proteja investitiile, mai multe companii mici si mijlocii germane si-au oprit livrarile catre fabricile din Rusia.
Lantul de supermarketuri Metro a avut in 2013 vanzari de 5,3 miliarde de Euro in Rusia. Eckhard Cordes, fostul presedinte executiv al METRO si actualul presedinte al puternicului grup de lobby numit Comitetul Relatiilor Economice in Europa de Est, s-a declarat foarte ingrijorat de dezlantuirea unei spirale a sanctiunilor si contra-sanctiunilor „care nu va ajuta pe nimeni”.
Volkswagen a vandut anul trecut in Rusia peste 200.000 de automobile. Afaceri importante in Rusia mai au BMW si Daimler. Volkswagen are programate investitii de 1,2 miliarde de euro in Rusia in urmatorii trei ani, investitii care ar fi puse sub semnul intrebarii daca liderii politici europeni vor adopta sanctiuni economice serioase impotriva Rusiei. Sefii industriei de masini au fost retinuti in declaratii pana astazi dar, scrie The Economist, e foarte posibil ca lobbystii lor sa incerce sa-i influenteze in aceste zile pe oficialii guvernului de la Berlin.
Siemens vinde in Rusia nu doar aparatura medicala, dar si locomotive, si are mai multe fabrici in Rusia in care lucreaza peste 3000 de oameni. Joe Kaeser, directorul executiv al Siemens, a calatorit de trei ori in Rusia in primele sale 100 de zile in fruntea companiei, scrie presa germana.
Presedintele BDI, cea mai puternica asociatie industriala germana, Ulrich Grillo, a declarat ca „atunci cand legislatia internationala este incalcata, trebuie impuse sanctiuni”, dar are incredere ca guvernul Merkel va actiona cu „simtul proportiilor”. Si Anton Borner, seful Federatiei Distribuitorilor Germani considera ca „Putin este o parte din solutie” si ca este nevoie mai degraba de o urgenta de-escaladare a situatiei decat de sanctiuni.
Vladimir Putin ar putea profita si de binevoitorii din interiorul elitei politice de la Berlin. Actualul coordonator al relatiilor germano-ruse din Ministerul de Externe german este Gernot Erler, unul dintre artizanii Nord Stream, conducta de gaz care leaga direct Rusia de Germania, ocolind Ucraina, Polonia si tarile baltice. Ca si seful sau social-democrat, ministrul Frank-Walter Steinmeier, Erler este adeptul promovarii unei „agende pozitive” in relatiile cu Rusia. De cealalta parte, in tabara crestin-democratilor, Angela Merkel nu s-a ferit sa eticheteze actiunile lui Vladimir Putin ca fiind un furt.

Ministrul de externe german, Steinmeier, cu Vladimir Putin (foto: abendblatt.de)
Desi Rusia face afaceri importante cu mai multe companii germane puternice, relatiile comerciale cu Rusia nu conteaza atat de mult pentru Germania per ansamblu. Rusia este doar al 11-lea partener comercial al Germaniei, dupa tari precum Polonia, Belgia sau Elvetia, veniturile obtinute din schimburile comerciale ruso-germane fiind de doua ori mai mici decat cele cu Franta sau Olanda.
Si, desi 35% din gazul si petrolul de care au nevoie germanii vine din Rusia, rezervele actuale ale Berlinului sunt mai mult decat indestulatoare pentru a le oferi un spatiu de miscare in cazul stoparii importului de de gaze din Rusia.
Daca Angela Merkel va decide sa-l sanctioneze economic pe Vladimir Putin, Rusia ar intra rapid in faliment, iar marii afaceristi germani ar fi deranjati. Daca Merkel va continua sa faca mult zgomot dar sa actioneze putin, atunci Putin isi va putea continua nestingherit planul.
Dependenta economica a Germaniei de Rusia nu este atat de mare pe cat se crede. Dar dependenta politicienilor de la Berlin de mediul de afaceri este mai mare decat se vede.
si prin 1938 - 1939 .... cam la fel ar fi spus americanii vis-a-vis de reactia Angliei si Frantei la inceputurile razboiului ... apoi fara ei Europa ramanea nazista 100% vreo mie de ani .....
E bine sa tragem cu ochiul catre rasarit dar vremea Rusiei in Europa a trecut. Companiile de care vorbesti se reorienteaza DEJA catre apus de unde vine niste petrol si gaaze de sist cum nu s-a mai vazut din 1924 incoace. Crede-ma pe cuvant! Rusia si China pot ramane cu tehnologia deja transferata din vest si sa faca intre ele comert daca vor.
de ce este in eraoare d-l mixiCI? fff simplu, pentru ca chiar daca e u ZIARIST foarte meticulos in cercetari, bate prea multa moneda pe interesele MOMENTANE si meschine ale unor afaceristi, care in prostia lor cred ca daca sunt asi in afaceri pot fi si buni diplomati...ORBITI de afacerile lor, de intersele lor meschine nu-si pun DELOC problema cum ar reactiona ei insisi DACA ar fi victimele unui ''PUTINIST'', sa se trezeasca fara noapte cu afacerile anexate pe 0 lei 0 bani si fara ca cineva sa ia pozitie fata de nedreptatea cer li s-ar face.
Domnule mixiCI din pacate confundati grav declaratiile unor afaceristi cu analizele din spatele usilor inchise!!!
DE ACORD ca ''....dependenta politicienilor de la Berlin de mediul de afaceri este mai mare decat se vede'', insa DOAR in conditii normale, de pace, NU SI IN CONDITII de nerespectare de catre CIZMA ruseasca a dreptului international!!!
Tratat care consfintea impartirea teritoriala.
Acum, intelegerea este "economie contra teritorii".
Asemenea comportament prelungit al nemtilor in UE nu va fi de bun augur.
ceea ce este interesant este faptu` ca basf avea si la momentu` ww2 conducatori evrei care stiau ca gazu` produs de firma lor ucide alti evrei - dar pt. ei conta un singur lucru` profitu`, binenteles fata de aceste peroane al III-lea reich nu avea nici o treaba, erau prea sus pe scara sociala;
pe de alta parte, io cred ca rusia va avea probleme mari in tehnologia militara, multe echipamente actuale de varf se produc in totalitate sau in colaborare cu firme din Ukraina; datele sunt publice An 124 ruslan, motoru` de pe cel mai performant avion militar rusesc Suhoi PAKFA, etc.
sua mi se par mai active in a cere / aplica sanctiuni.
ue o cam lalaie.
"nu a fost o singura zi in care gazele naturale sa fi fost folosite ca arma strategica impotriva Vestului".
mi se pare o declaratie tampita a germanului.
sunt si alte motive, dar lipsa unei alternative reale la gazele rusesti cu siguranta impiedica adoptarea unor sanctiuni serioase impotriva Rusiei.
Pur si simplu nu inteleg de ce poate fi calificata ca fiind tampita, mai degraba decat in alt fel.
In povestea din 2009 sau cand a fost (care, daca nu ma inseala memoria, s-a mai repetat la mai mica intensitate o data de-atunci), Vestul a fost o paguba colaterala, actiunea n-a fost indreptata impotriva lor (desi cu siguranta pe culoarele Kremlinului s-o fi spus "las-ca nu le strica sa tremure un pic, sa le amintim de unde le vine caldurica").
Actiunea aceea a fost indreptata (tot) impotriva Ucrainei; nu exista vreo tensiune speciala intre Rusia si Vest in 2009, ba chiar dimpotriva, si nici nu-mi amintesc sa fi urmat vreo concesie strategica din partea celor din urma dupa acel episod.
Imi dau seama ca-n contextul actual, atat de incins, asta e o afirmatie incorecta politic, dar asa mi se pare mie ca stau lucrurile. Prin urmare, nu cred ca "tampita" e caracterizarea cea mai potrivita pentru acea declaratie.
Mai degraba pretins-naiva, inselatoare... Oricum, multumesc inca o data pentru raspuns.
Asa ca o tara cu o economie supradimensionata ca a Germaniei, unde oferta depaseste cu mult cererea interna, tr sa se bazeze pe exporturi sa isi vanda produsele. Normal ca pt afaceristi germani nu este interes sa se impuna embargo economic asupra Rusiei, pt ca pierd din exporturi,...dar Angela Merkel tr sa arate ca e o doamna de fier si face ce e bine pt Europa, nu pt afaceristi
Pe mine ma irita sa aud ca Rusia critica capitalismul occidentului desi foloseste masinile si tehnologia germane. Sa se rezume doar la ce si cum realizeaza la ei acolo!
Rusia depinde de Europa.
... Dar, mai stii? Never say never ...
Chiar este fain filmul!
Gradinitele nu au aparut datorita capitalismului.
Nemtii nu sunt prosti. Ei stiu ca Rusia va fi aici pentru eternitate, nu se va muta nicaieri. Singurul mod in care Europa va fi stabila pe termen lung este o Europa in care relatiile EU-Rusia sunt consolidate, iar influenta americanilor este redusa la minimum. Unele tari europene vad asta, dar altele inca sunt sub influenta "minunii americane"....de-aici si impresia ca unii trag cea iar altii hais.
Fata de situatia actuala, nu ar fi mai bine pentru viitorul Europei urmatorul scenariu?
- minimizarea dependentei militare si politice fata de SUA si astfel evitarea angrenarii UE in conflicte care nu-i sunt de niciun interes; crearea unei forte de aparare europene, un organism similar NATO dar fara SUA
- reducerea dependentei economice si politice cu eternii saboteuri ai EU, Marea Britanie; din pacate, UK este un fel de cal troian pentru UE, atat din punct de vedere economic, cat mai ales politic (ei sunt trompeta numarul 1 a Casei Albe)
- angajrea tarilor UE intr-o politica economica si militara comuna, care sa asiste interesul UE in primul rand, si nu al altora;
- consolidarea relatiilor cu Rusia si stabilirea unui acord de colaborare si securitate pe termen lung
- un cuvant mai puternic al UE pe plan international, in probleme de interes regional si global: criza din Palestina, Siria, Iran; iesirea de sub "obladuirea" SUA si exprimarea propriilor opinii, urmarea propriului interes
Iti place asa de mult gustul?
Pofta mare!
Nemtii au remarcat ca rusii nu respectau ce semnasera si vroiau mai mult si mai mult din Europa de Est.
Oricum, eu ma bazez pe simtul de "conservare" al neamtului, mai ales ca "increderea" si "demnitatea" amiricanului a fost dovedita.
La un moment dat, omul nostru de afaceri vede pe o strada laturalnica un alt om cum incearca sa violeze o femeie. Il recunoaste pe agresor ca fiind unul din partenerii lui importanti, dar.... nu-l opreste, si se cam intreaba ce sa faca, in loc sa ia atitudine. Are afaceri importante cu agresorul ... daca el pateste ceva, cum o sa ii mearga "trecatorului" nostru ... ?!
Cam aici s-a ajuns si la un nivel mai mare, nu?
SUA ce ofera? Vinde arme, ne exploateaza gazele de sist cu metode criminale si incearca cu orice pret sa isi continue razboiul rece contra rusilor pe banii si nervii nostri.
Cine e bun, cine e rau aici?
Nu ma adresez talibanilor amerloci, ci cititorilor de buna credinta.
p.s. de ce la 24 de ani de la revolutie, tot avem nevoie de vize in sua, dar chevron, bechtel si alte corporatii criminale au venit si ne jefuiesc nestingherite? Unde e libertatea promisa de amerloci?
CAND si unde ti-au dat tie rusii de pomana/conditii avantajoase?????
AI habar cat au jefuit rusii tara asta pana a reusit, cu chiu cu vai, sa-i dea gheorgiu dej afara din tara???
ne-au dat rusii tezaurul inapoi si nu stim noi???
Intreaba-ti bunicii ce au indurat de la rusi in timpul razboiului si dupa, fata de nemti care plateau orice ou cumparat de la tarani...
De ce nu avem vize de la americani???pentru ca nu-s asa de prosti ca noi sa faca trenul 7 ore pe 200 km din cauza ''romanilor'' care fura si teava de cupru a instalatie de oxige pentr reanimare din spitale!!!
si o echipa de colectionari de ceasuri de mina.
Ma indoiesc eu ca Angela Mekel isi va pune economia pe planul 2....Putin le-a aratat cine-i "tarul" Putin....
Nu-i vor face mare lucru, toate economiile europene mari sunt legate de economia Rusiei, cum sa-i impuna sanctiuni dure?!
Mai zielele trecute un inalt oficial american aprecia ca sanctiunile economice impuse Rusiei de UE sunt "simbolice" .....
Eu am incredere in germni ca nu va vand asa, ca pe chiloti...dar de aici si pana a afirma "lucrurile se vor schimba" e cale lunga.
In plus, De nu-si pune pielea-n saramura pentru actualul guvern ucrainian, iarasi, prietenii stiu de ce.
caci, vorba doamnei nuland, fuck eu !
ukraina si basarabia sa ceara aderarea la nato in regim de urgenta.
mai sunt doar 2 ani pana la alegeri in sua si aproape sigur republicanii vor veni la putere. si prin vocea lui mccain par mult mai intransigenti si mult mai aplicati pe acest colt de lume
V-am criticat "la sange" in articolul precedent care "sarea" peste Kosovo (si apoi justifica intr-un comentariu "dezmembrarea unui stat daca drepturile omului ar fi incalcate") etc...
Dar asta nu inseamna ca o analiza foarte buna cum e cea din acest articol trebuie ignorata.
Ma ofer voluntar si "voi raspandi" articolul dvs.
Va felicit, l-am citit cu atentie !
Pe de alta parte, sanctiuni unificate impotriva Rusiei ar scoate la lumina pentru Europa varianta gazductului Qatar-Libia (care asteapta doar sa fie conectat la Italia pentru a furniza gaze pana in nordul Europei, operatiune blocata doar de vointa ...fortelor din umbra). Numai ca la proiectul gazului din Qatar se impotriveste cu tarie atat Rusia cat si Israelul (Qatarul este nu doar tara araba, mai este si pe lista "baietilor rai" care ii finanteaza pe "Fratii musulmani").
Si nu in ultimul rand, in ceea ce priveste forta si tactica militara, rusii au avut diverse ocazii in care sa le demonstreze americanilor ca-si cunosc bine meseria (va mai amintiti de razboiul din Iugoslavia, ca sa fac doar un exemplu?)
Nu-i exclus sa gresesc, dar daca e cineva dispus sa parieze banii de-o gogoasa pe subiectul asta ...stiti unde sa ma gasiti ;-)
Franta va livra navele de razboi comandate de Moscova .
Oligarhi rusi vor face in continuare afaceri de miliarde la Londra .
Totul pentru pace si pentru bunastarea apusului .
Medicamentele de la Bayer , ingrasamintele de la BASF si masinile de la VW insa , sunt un pericol pentru vecinii Rusiei si pentru pacea din Europa .
Aceasi propaganda ca in 1914 sau in 1939 .
asa ca nu va mai bucurati de sanctiuni contra Rusia, ca omul de rand european va avea de suferit , pentru ca rusii isi vor muta afacerile spre est, cu China, India, Iran, in cadrul BRICS. Iar noi, vom fi invadati de corporatiile americane, care vor incalca, cu ajutorul TTIP, toate standardele de calitate/mediu/munca impuse de UE de-a lungul anilor.
Impreuna cu SUA, UE se intoarce la feudalism, un FEUDALISM CORPORATIST.
Dezvoltand afacerile cu Rusia, ar putea ajunge un pol important de decizie pe glob, nu doar un vasal al SUA cum e in prezent.
adevarul e ca numai embargoul ii va pune cu botul pe labe pe rusi. asa s-a intamplat si pe vremea lui Reagan cand interzicerea exportului de tehnologie a dus la spargerea URSS. acum, pentru ca dicteaza pretul petrolului si al gazelor, s-au apucat de prostii. daca nu se mai cupara gaze si titei de la rusi, in juma de an sunt la pamant. altceva nu exporta nimic produs de ei.