Violentele s-au accentuat joi, in estul Ucrainei, unde cel putin 34 de persoane au murit - dintre care 13 civili ucisi in explozia unui troleibuz - in momentul in care armata ucraineana a abandonat in mainile rebelilor aeroportul Serge Prokofiev, aflat in ruine dupa aproape 8 luni de conflict, insa cu o importanta strategica si simbolica ridicata, relateaza AFP.

Ramasitele aeroportului din DonetskFoto: Captura Youtube.com

Ora 00:10Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a facut apel, joi, la incetarea focului in Ucraina, teatrul unor noi confruntari sangeroase, relateaza AFP.

Ora 23:00 Presedintele Petro Porosenko: "Rebelii au platit deja scump atacurile impotriva fortelor noastre". Bilanul victimelor a ajuns la 44 in ultimele 24 de ore.

Ora 20:00 Avioane ucrainene bombardeaza artileria separatistilor, anunta corespondentul Kiev Post

Ora 18:50 Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a convocat joi seara o reuniune a statului major pentru a organiza un raspuns in fata "agresiunii" Rusiei.

Seful statului si responsabilii din domeniul apararii vor discuta "modalitatile de regrupare a fortelor si de oprire a agresiunii" ruse, a precizat un comunicat oficial, citat de AFP.

Ora 17:26 Alianta Nord Atlantica a identificat semne ale unei implicari crescute ale Rusiei in zonele de lupta din estul Ucrainei, a anuntat joi comandantul suprem al fortelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, potrivit Reuters.

Ora 16:50 Cancelarul german Angela Merkel a acuzat joi Rusia ca incalca prin interventiile sale in Ucraina ordinea postbelica europeana, caracterizata de o stare de pace, si ca Uniunea Europeana nu ar putea avea in vedere posibilitatea ridicarii sanctiunilor impuse Moscovei pana cand Kremlinul nu isi schimba abordarea fata de criza ucraineana, transmite Reuters.

Ora 15:48 Bilantul victimelor in estul Ucrainei se ridica la 41 de persoane decedate in ultimele 24 de ore

Cel putin 41 de persoane, civili si militari, au fost ucisi in ultimele 24 de ore in estul Ucrainei, reiese dintr-un bilant realizat de AFP pe baza unor date acordate de surse oficiale.

Ora 15:43Liderii militari ai NATO intentioneaza sa restabileasca contactul cu omologii rusi, dupa mai multe luni de tensiuni provocate de criza din Ucraina, a anuntat joi comandantul suprem al fortelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, citat de Reuters.

ORa 14:50 Circa 20 de soldati ucraineni, prizonieri ai rebelilor separatisti pro-rusi, au fost dusi, sub huiduielile populatiei, de la aeroportul din Donetsk pana la locul unde a fost bombardat un troleibuz, unde sunt expusi in fata multimii furioase.

Cateva zeci de locuitori din Donetsk ii inconjoara si arunc in ei cu bucati de sticla si diverse obiecte de la ferestrele cladirilor din jur, potrivit unui corespondent AFP.

Ora 13:57 Serghei Lavrov: Atacul de la Donetsk asupra civililor este "o provocare grava" care submineaza procesul de pace din estul Ucrainei

"Consideram acest incident drept o crima impotriva umanitatii, o provocare grava menita sa submineze eforturile de a gasi o solutie pasnica la criza ucraineana", a aratat Lavrov, citat intr-o declaratie de presa transmisa de ministerul rus, potrivit Reuters.

Ora 13:43 Premierul ucrainean: Rusia poarta responsabilitatea pentru bombardamentul care a provocat moartea a 13 civili

Premierul ucrainean Arseni Iatseniuk acuza Russie ca "poarta responsabilitatea" bombardamentului care a ucis cel putin 13 civili joi dimineata in Donetsk, transmite AFP.

"Astazi, teroristii (apelativul folosit de Kiev pentru separatistii prorusi - n.red.) rusi au comis un act ingrozitor impotriva umanitatii.Iar Federatia Rusa poarta responsabilitatea" pentru acest act, a declarat Iatseniuk intr-un comunicat de pres

Un purtator de cuvant militar anuntase in prima parte a zilei de joi ca trupele ucrainene s-au retras din noul terminal al aeroportului din Donetsk (estul Ucrainei), principala pozitie din zona detinuta de armata, transmite Reuters.

"Ieri a fost luata decizia de a parasi teritoriul terminalului pentru noi pozitii", a declarat Vladislav Selezniov.

Luptele pentru aeroportul Serge Prokofiev din Donetsk s-au intensificat in ultima saptamana, dupa ce separatistii pro-rusi au lansat o ofensiva puternica menita sa recastige controlul asupra obiectivului militar aflat acum in mainile armatei ucrainene.

Tirurile de artilerie s-au auzit aproape fara incetare in ultimele zile in zona aeroportului aflat in ruine dupa aproape 8 luni de conflict, insa cu o importanta strategica si simbolica ridicata.