Trupele ucrainene s-au retras luni de pe aeroportul din Lugansk, dupa ce au siferit tiruri de artilerie din partea "armatei ruse", a declarat un purtator de cuvant al militarilor ucraineni, Andrii Lysenko, citat de AFP. Vladimir Putin a acuzat luni Kievul ca a refuzat sa aiba discutii politice directe cu separatistii din estul Ucrainei. Rebelii din Ucraina au anuntat ca vor un "statut special", iar discutiile asupra crizei se reiau vineri, potrivit Reuters. Intre timp, Serghei Lavrov a denuntat ca "provocatoare" planurile NATO de a se extinde catre est. Cotidianul italian La Repubblica a publicat luni, pe surse, informatia ca Vladimir Putin l-ar fi avertizat pe Barroso ca: "Daca vreau, ocup Kievul in doua saptamani".

03.00:Rebelii din Ucraina vor un "statut special", discutiile asupra crizei se reiau vineri, potrivit Reuters.

Reprezentanti ai separatistilor prorusi, prezenti luni la discutiile preliminare de pace asupra Ucrainei ce urmeaza a fi reluate mai tarziu in aceasta saptamana in capitala belarusa Minsk, au declarat ca ar fi gata sa ramana o parte a Ucrainei daca li se garanteaza un "statut special", noteaza agentia Reuters.

Reuniunea asa-numitului "grup de contact", la care rebelii au spus de asemenea ca una dintre conditiile-cheie ale lor ar fi ca Kievul sa puna capat imediat ofensivei militare, s-a incheiat fara niciun detaliu anuntat dar cu o promisiune de a continua consultarile, potrivit Agerpres.

23.15: Serghei Lavrov denunta ca "provocatoare" planurile NATO de a se extinde catre est

"Suntem consecventi in continuare initiativei strategice avansate de catre presedintee rus (Vladimir Putin) - de a crea un spatiu economic, umanitar si de securitate de la Lisabona la Vladivastok", a declarat seful diplomatiei ruse in cursul unei intalniri cu studenti si profesori de la Institutul de Stat pentru Relatii Internationale de la Moscova (MGIMO).

20.30: Vladimir Putin l-a avertizat pe Barroso: "Daca vreau, ocup Kievul in doua saptamani" - surse La Repubblica

Presedintele rus Vladimir Putin l-a avertizat pe presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, Jose Manual Barroso, ca ar putea "ocupa Kievul in doua saptamani" daca vrea, relateaza presa italiana. Potrivit ziarului La Repubblica, liderul rus a transmis aceasta amenintare intr-o convorbire telefonica avuta cu seful executivului european in cursul summitului UE de la sfarsitul saptamanii trecute.

17.30: Ucraina se confrunta cu un “mare razboi” cu Rusia, in care pierderile se ridica la mii de morti, a declarat ministrul ucrainean al Apararii, Valeri Gueletei.

"Un mare razboi a inceput la noi acasa, un razboi pe care Europa nu l-a mai vazut de la al doilea razboi mondial. Intr-un astfel de razboi, pierderile se vor calcula nu prin ordinul sutelor, ci prin ordinul miilor, zecilor de mii de morti", a scris el pe pagina sa de Facebook.

Ora 19:08Rusia ar putea incerca sa creeze coridoare in estul Ucrainei pentru a putea aproviziona Crimeea - Frank-Walter Steinmeier

16.38: Agentia ucraineana de stiri UNIAN, citata de BBC: 680 de militari ucraineni au fost capturati in regiunea Donetsk.

16.15 Vladimir Putin pune la indoiala statalitatea Kazahstanului, Nazarbaev avertizeaza cu iesirea din Uniunea Euroasiatica

15.55La Minsk au inceput discutiile, purtate cu usile inchise, intre Rusia, Ucraina si OSCE. Rusia este reprezentata de ambasadorul sau in Ucraina, Mihail Zurabov, iar Ucraina de fostul presedinte Leonid Kucima.

14.55: Anders Fogh Rasmussen, inainte de inceperea summitului NATO din Tara Galilor: Rusia incalca acordul NATO-Rusia, cerem Rusiei sa respecte prevederile acestui document. NATO pregateste un plan prin care mii de soldati sa poata fi dispusi rapid in Europa de Est

14.45: Mai multi intelectuali polonezi fac apel la Europa sa evite repetarea scenariului din 1939

13.44 The Moscow Times: Mai multi senatori americani, atat democrati cat si republicani, sustin ca SUA, NATO si UE trebuie sa colaboreze si sa ofere armament Kievului.

"Ar trebui sa oferim Kievului arme de aparare care sa poata sa il afecteze pe Putin in viitoare agresiuni”, a declarat senatorul democrat Robert Menendez, seful comisiei pentru relatii externe din Senatul american," pentru CNN.

Ora 13.20 Angela Merkel a spus luni ca sanctiuni suplimentare la adresa Rusiei ar putea lovi si economia Germaniei, insa nu se poate ca agresiunea Rusiei sa ramana fara raspuns.

"Am spus ca sanctiunile pot avea un impact si asupra companiilor germane. Insa trebuie sa spun ca exista un impact si cand esti lasat sa muti granitele in Europe si sa ataci alte tari cu soldatii tai", a spus Merkel la o conferinta de presa la Berlin.

"Acceptarea comportamentului Rusiei nu este o optiune. De aceea a fost necesar sa pregatim sanctiuni suplimentare".

Ora 13.15 Un oficial din Ministerul ucrainean de Interne a declarat, citat de televiziunea rusa TV Rain, ca militarii rusi au tras intr-o coloana a armatei ucrainene in care se aflau si prizonieri rusi

Ora 12:50 Trupele ucrainene s-au retras luni de pe aeroportul din Lugansk, dupa ce au siferit tiruri de artilerie din partea "armatei ruse", a declarat un purtator de cuvant al militarilor ucraineni, Andrii Lysenko, citat de AFP.

"Militarii ucraineni au primit ordinul si s-au retras de pe aeroportul din Lugansk si din satul Gheorghiivka", in apropierea aeroportului si la 18 km sud de Lugansk. "Tinand cont de precizia tirurilor, este vorba de artileristi profesionisti ai fortelor armate rusesti", a adauga acesta.

Parasutisti ucraineni se lupta luni cu un 'batalion de tancuri rusesti' la aeroportul din Lugansk, bastion al separatistilor prorusi in estul Ucrainei, a anuntat un purtator militar ucrainean, relateaza AFP.

"Luptele continua luni intre parasutistii ucraineni si un batalion de tancuri ale fortelor armate rusesti pentru apararea aeroportului Lugansk", a scris Leonid Matiukin pe pagina sa Facebook.

Vladimir Putin a acuzat Kievul ca a refuzat sa aiba discutii politice directe cu separatistii din estul Ucrainei.

"Actuala conducere de la Kiev nu vrea sa aiba un dialog politic substantial cu estul tarii', a spus Putin jurnalistilor, citeaza Itar-Tass, potrivit Reuters.

Putin a mai spus ca separatistii pro-rusi incearca sa forteze trupele guvernamentale sa paraseasca pozitiile actuale, de unde, potrivit lui Putin, trag asupra civililor. Putin a acuzat europenii ca 'inchid ochii' la actiunile armatei din Kiev impotriva civililor.

11.36 Vladimir Putin a facut apel la "bun simt" din partea europenilor in ceea ce priveste noi sanctiuni economice la adresa Rusiei.

"Sper ca bunul simt sa prevaleze si ca vom lucra intr-un mod normal, modern, si ca nici noi, nici partenerii nostri nu vom suporta costurile acestor lovituri reciproce", a spus Putin, citat de Interfax.

Ora 10.38 La randul sau, presedintele ucrainean Petro Poroshenko a acuzat luni Rusia ca a lansat "agresiune directa si deschisa" care a schimbat radical raportul de forte impotriva Kievului.

"Agresiune directa si deschisa a fost lansata impotriva Ucrainei din partea statului vecin. Acest lucru a schimbat situatia din zona de conflict intr-un mod radical", a spus el intr-un discurs sustinut luni la o academie militara din Kiev.