“De la Danzig la Donetsk, 1939 - 2014”, un grup de importanti intelectuali polonezi, a lansat luni sub aceasta titulatura un apel catre Europa de a evita repetarea scenariului “razboiului fals”, de data aceasta fata de Rusia lui Vladimir Putin, scrie AFP.

Intelectualii polonezi vad asemanari marcante intre situatia din zilele dinainte celui de-al Doilea Razboi Mondial, de acum 75 de ani, si cea de astazi, denuntand atat vanzarea navelor de razboi Mistral de catre Franta Rusiei, cat si dependenta de gaz rusesc consimtita de Germania.

Rememorand celebra fraza a partizanilor care refuzau sa “moara pentru Danzig”, mesajul a fost publicat in presa poloneza, ucraineana si germana, si semnat printre altii de cineastul Andrzej Wajda si fostul ministru al Afacerilor Externe, istoricul Wladyslaw Bartoszewski.

“O astfel de politica egoista, cu viziune limitata, a europenilor in fata agresorului nu trebuie sa se repete niciodata. Si totusi, Rusia, stat agresiv, a ocupat Crimeea, parte a teritoriului statului vecin ucrainean. Armata si serviciile speciale ale presedintelui Putin opereaza in estul Ucrainei, sustinand grupuri care terorizeaza populatia locala si ameninta in mod deschis cu invazia”.

“In ultimii ani, agresorul a reusit sa atraga in orbita intereselor sale numerosi politicieni si oameni din sfera afacerilor europene care au crezut in mod naiv in ‘fata sa umana’”, scriu semnatarii.

“Presedintele Francios Hollande si guvernul sau iau in considerare o miscare mult mai grava decat pasivitatea Frantei din 1939: sa devina singura tara europeana care sustine agresorul prin vanzarea de nave mari de razboi Mistral”.

Semnatarii fac apel la cetatenii Europei sa faca presiune asupra Parisului boicotand produsele franceze, daca Hollande nu se razgandeste rapid.

In final, declaratia deplange dependenta Germaniei de gazul rusesc si colaborarea oamenilor politici cu Kremlinul, “care este fie din cauza complexului de vinovatie german, fie a increderii lor in ‘miracolul economic rusesc’ sau a sperantei unui castig personal”.

“Cei care duc astazi politica de tip ‘business as usual’ risca sa asiste la moartea a mii de ucraineni si rusi, sa vada mii de noi refugiati si un atac al imperialismului lui Putin impotriva altor tari”, incheie intelectualii polonezi.