Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat recent ca istoria Kazahstanului ca stat independent este una scurta, iar dorinta poporului kazah pentru legaturi mai stranse cu Rusia este un profunda - o retorica ce aminteste de pozitia Moscovei cu privire la Ucraina si care ii ingrijoreaza pe locuitorii din Kazahstan, relateaza The Moscow Times.

Nursultan Nazarbaev si Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

Kazahii au reactionat pe retelele de socializare sustinand "trimiterea unui manual de istorie lui Putin", ca raspuns la remarcile facute saptamana trecuta de liderul rus, potrivit carora poporul central-asiatic nu a avut niciodata parte de vreun fel de independenta decat pana de curand.

Presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a "creat un stat pe un teritoriu ce n-a avut niciodata un stat", a declarat Putin la o tabara de tineret pro-Kremlin desfasurata pe malul lacului Seliger, in apropiere de Moscova. "Kazahii nu au avut niciodata vreo suveranitate statala, el (Nazarbaev, n.r.) a creat-o", a sustinut presedintele rus.

Un capitol din istorie pe care kazahii ar dori sa i-l aminteasca lui Putin este Hanatul Kazah independent, care a durat din secolul al V-lea pana in secolul al XIX-lea, inainte ca acesta sa fie slabit de invazii, sa ajunga sub stapanirea Imperiului Rus si mai apoi sa devina parte a Uniunii Sovietice, noteaza The Moscow Times.

Afirmatiile lui Putin nu sunt primele venite de la Moscova care sugereaza ca si Kazahstanul ar putea avea nevoie de "ajutor" din partea fostei sale lidere din epoca sovietica.

Liderul nationalist rus Vladimir Jirinovski a declarat saptamana trecuta ca si-ar dori ca "lucrurile sa se rezolve cu Ucraina" mai intai, dar ca si Kazahstanul merita o atentie mai sporita.

"Atitudini rusofobe sunt cultivate si acolo", a spus Jirinovski intr-un interviu acordat miercuri postului de radio Ekho Moskvy.

Ingrijorarea cu privire la drepturile vorbitorilor de limba rusa a fost motivul invocat de Moscova pentru anexarea peninsulei Crimeea, in primavara, si pentru apararea separatistilor ucraineni pro-rusi care se lupta cu fortele guvernamentale in estul Ucrainei.

Jirinovski a sugerat insa ca tara central-asiatica ar merita un tratament intrucatva diferit, pentru ca este membra a Uniunii Vamale conduse de Moscova, o coalitie a fostelor state sovietice care include de asemenea si Belarus.

Acest lucru nu l-a linistit insa pe presedintele kazah Nursultan Nazarbaev, care a avertizat ca tara sa s-ar putea retrage din Uniune, daca aceasta ameninta independenta Kazahstanului.

"Kazahstanul are dreptul de a se retrage din Uniunea Economica Euroasiatica (...) Kazahstanul nu va face parte din organizatii care constituie o amenintare la adresa independentei noastre", a declarat Nazarbaev la televiziunea kazaha Khabar.

"Independenta e comoara noastra cea mai de pret, pentru care au luptat stramosii nostri (...) In primul rand, nu o vom ceda nimanui, iar in al doilea rand, vom face totul pentru a o apara", a mai spus Nazarbaev.