Armata ucraineana isi continua ofensiva in estul tarii, in incercarea de a recuceri localitatile aflate sub controlul insurgentilor pro-rusi, iar Kiev-ul a anuntat ca va recurge la forta si in alte regiuni ale Ucrainei, dupa ce operatiunea speciala impotriva activistilor pro-rusi din Donetsk (estul tarii), aflata in curs, se va incheia. In Ucraina este doliu national de doua zile, duminica si luni, in memoria victimelor confruntarilor sangeroase de la Odessa, soldate cu 46 de morti si peste 125 de raniti. Intre timp, sunt cautati vinovatii pentru carnagiul de la Odessa, insa autoritatile din regiune dau vina una pe cealalta. Peste 2.000 de activisti pro-rusi au lansat duminica un atac asupra sediului de politie din Odessa. Inarmati cu bate, ei au daramat poarta cu ajutorul a doua camioane, cerand eliberarea camarazilor lor arestati. Politistii baricadati in interiorul cladirii au inceput sa elibereze unul cate unul suspectii arestati vineri, care au fost aclamati de multime drept "eroi". De asemenea, armata ucraineana a blocat dumnica seara principala axa rutiera spre Slaviansk. "Orasul este complet incercuit".

Pro-rusii au atacat sediul politiei din OdessaFoto: Captura YouTube

Ora 22.30 Putin si Merkel au discutat la telefon despre Ucraina si livrarile de gaz/ Seful OSCE va efectua o vizita la Moscova pe 7 mai

Ora 20.45 Germania cere o a doua reuniune la Geneva pe tema situatiei din Ucraina

Ora 20.00 Mii de pro-rusi au celebrat in strada, la Odessa, eliberarea "fratilor lor prizonieri". Potrivit AFP, aproximativ 67 de persoane au fost eliberate, in cateva minute, dupa ce militantii pro-rusi au lansat un atac asupra sediului politei din oras.

"Altii sunt inca prizonieri. Politia a promis ca-i elibereaza pe toti in aceasta seara. Ii asteptam. Daca nu se tin de cuvant, venim sa-i cautam", a declarat un militant cu fata acoperita cu o masca chirurgicala si inarmat cu o bata, care s-a prezentat drept Ivan, in varsta de 30 de ani.

Peste 130 de persoane au fost retinute, la Odessa, dupa ce zeci de oameni au fost ucisi vineri intr-un incendiu si in ciocnirile de strada izbucnite intre grupurile de manifestanti pro-rusi si cei sustinatori ai guvernului de la Kiev.

Ora 19.15 Armata ucraineana a blocat principala axa rutiera spre Slaviansk

Armata ucraineana a blocat duminica principala axa rutiera spre orasul Slaviansk, bastion al insurgentilor pro-rusi din estul Ucrainei, au constatat jurnalistii AFP.

Soldatii au instalat un baraj la 2 kilometri de Slaviansk, blocand astfel drumul expres spre Donetsk, capitala regionala. Sapte blindate au fost observate in zona duminica dupa-amiaza.

"Orasul este complet incercuit", a confirmat pentru AFP Stella Khorocheva, purtatoare de cuvant a separatistilor.

Ora 18.00 Rusia a afirmat duminica ca guvernul de la Kiev a avut nevoie de ajutor pentru a stabili un dialog cu activistii pro-rusi din sud-estul tarii si ca vor fi facute eforturi in zilele urmatoare pentru a se realiza acest lucru.

"Se pare ca fara ajutor extern autoritatile de la Kiev nu sunt capabile sa stabileasca un astfel de dialog", a declarat pentru postul de televiziune Rossiya-24 ministrul adjunct de externe Grigory Karasin, potrivit Reuters.

El a declarat ca operatiunea militara ucraineana ce vizeaza recuperarea zonelor ocupate de insurgenti incalca acordul semnat luna trecuta la Geneva, care a fost menit sa detensioneze criza.

"In zilele urmatoare, noi eforturi vor fi facute... pentru a aseza autoritatile de la Kiev si reprezentantii regiunilor din sud-estul tarii la masa negocierilor", a spus Karasin, fara a oferi alte detalii.

Ora 17.00 Peste 2.000 de pro-rusi au lansat duminica un atac asupra sediului de politie din Odessa, relateaza AFP.

Atacatorii, inarmati cu bate, au daramat o prima poarta cu ajutorul a doua camioane, cerand eliberarea camarazilor lor arestati vineri dupa ciocnirile violente intre pro-rusi si sustinatorii Ucrainei unite.

Politistii baricadati in interiorul cladirii au inceput sa elibereze unul cate unul suspectii arestati vineri, care au fost aclamati de multime drept "eroi".

Inaintea atacului, intre 2.000 si 3.000 de persoane s-au adunat in fata sediului politiei, in ploaie, strigand "Fascistii!". Mai multi politisti aflati in fata cladirii au fost loviti de femei cu umbrelele.

Ora 16.55 Politia din Odessa a inceput sa-i elibereze pe activistii pro-rusi retinuti in urma cu doua zile, relateaza un fotoreporter Reuters.

Ora 16.30 Sute de activisti pro-rusi au atacat o sectie de politie din orasul Odessa, fortand deschiderea portii si spargand ferestre, relateaza Reuters. Cerand eliberarea celor arestati din randurile lor, sute de activisti au inconjurat cladirea.

Ora 16:05: Violentele de la Odessa fac parte dintr-un "plan al Rusiei de distrugere a Ucrainei", acuza premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk. "Ceea ce se intampla la Odessa face parte dintr-un plan al Federatiei Ruse de a distruge Ucraina si statul ucrainean", a declarat Arseniuk la Odessa, unde s-a intalnit cu lideri locali si cu reprezentanti ai societatii civile. "Rusia a trimis oameni pentru a crea haos, dar tara trebuie sa fie unita si sa accepte reconcilierea, pentru a nu le oferi teroristilor sustinuti de Moscova posibilitatea de a diviza poporul", a continuat premierul proeuropean. "Scopul Rusiei este de a repeta la Odessa ce se intampla in estul Ucrainei", a subliniat Iateniuk, potrivit Mediafax.

Ora 15:48: Ancheta preliminara efectuata de Ministerul ucrainean de Interne arata ca militantii prorusi care s-au baricadat vineri in Casa Sindicatelor din Odessa au dat foc cladirii cu sticlele incendiare pe care le aruncau spre manifestanti nationalisti si proeuropeni, anunta Kyiv Post, citat de Mediafax. Conform anchetatorilor Ministerului ucrainean de Interne, zeci de insurgenti prorusi s-au baricadat in Casa Sindicatelor din Odesa si au incercat sa arunce sticle incendiare spre "cetateni pasnici", o referire la manifestanti care sustineau Administratia proeuropeana de la Kiev. Unele dintre dispozitivele incendiare artizanale aruncate de militantii prorusi din cladire au provocat incendiul, precizeaza Ministerul ucrainean de Interne.

Ora 14:41: Rusia a trimis zeci de avioane de vanatoare si bombardiere in baze militare din regiunea Crimeea, in contextul amplificarii tensiunilor in sud-estul Ucrainei, potrivit unor surse citate in presa ucraineana, scrie Kyiv Post, potrivit Mediafax. Fortele Aeriene ruse au trimis zeci de avioane de vanatoare de tip Mig-29 si Su-27, precum si bombardiere Tu-22 in baze militare din fosta regiunea ucraineana Crimeea, anexata de Rusia in februarie.

Ora 13:15: Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iateniuk, denunta, intr-un interviu pentru BBC, faptul ca Politia din Odesa este "ineficienta si a incalcat legea". Oficialul de la Kiev a promis o ancheta "completa si independenta" in acest caz si a afirmat ca "Personal, invinuiesc serviciile de securitate din zona ca nu au facut nimic pentru a opri carnagiul. Aceste forte de securitate si-au demonstrat ineficienta si au incalcat legea".

Ora 12:02: Armata ucraineana isi continua ofensiva in estul tarii, in incercarea de a recuceri localitatile aflate sub controlul insurgentilor pro-rusi. Trupele subordonate Kievului au preluat de sambata controlul asupra orasului Kramatorsk, situat la 17 km distanta de Slaviansk si asediat de vineri, cu exceptia consiliului municipal, care ramane ocupat de militanti prorusi, relateaza Interfax. Prin oras circula blindate, iar in cursul noptii de sambata spre duminica s-au auzit focuri de arma, insa nu a fost vorba de lupta, ci doar despre impuscaturi ocazionale.Ofensiva armatei ucrainene a continuat in cursul noptii trecute si la Konstantinovka, regiunea Donetsk.

Kiev-ul anunta ca va recurge la forta si in alte regiuni ale Ucrainei, dupa ce operatiunea speciala impotriva activistilor pro-rusi din Donetsk (estul tarii), aflata in curs, se va incheia, a declarat secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate si aparare nationala, Andrei Paruby, citat de RIA Novosti.

"La violentele impotriva simpatizantilor prorusi din Odessa au participat combatanti din trupele speciale 'Storm' si 'Vostok', dislocate la Dniepropetrovsk si Odessa. Acestea au fost completate cu membri ai unor organizatii nationaliste", a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru RIA Novosti, un ofiter de rang inalt din cadrul politiei din Odessa.

Seful politiei regionale, Piotr Lutiuk, a fost demis in urma carnagiului de vineri, impotriva sa fiind declansata si o ancheta interna. Lutiuk sustine insa, in apararea sa, ca a cerut puterii centrale de la Kiev sa recheme din Odessa membrii Pravii Sector (Sectorul de dreapta), miscare nationalista de extrema-dreapta care instalase puncte de control la iesirea din oras si favoriza escaladarea tensiunilor, locuitorii Odessei fiind divizati, ca in multe regiuni din Ucraina, intre sustinatori ai noii puteri si simpatizanti prorusi, adepti ai federalizarii tarii.

Procurorul regiunii Odessa, Igor Borsuleak, anuntase sambata, la postul de televiziune ucrainean TSN, ca biroul sau a declansat o ancheta penala impotriva politiei din orasul-port, care, potrivit acestuia, ar fi permis violentele in masa de vineri din centrul orasului, informeaza agentia de presa RIA Novosti: "Sunt convins ca, printr-o actiune ferma si la timp din partea politiei si a serviciilor de urgenta, puteau fi evitate pierderile de vieti omenesti. Biroul procurorului a deschis inca de ieri (vineri) o ancheta penala pentru activitatea necorespunzatoare din partea fortelor de ordine, ceea ce a condus la consecinte deosebit de grave."