Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a facut apel duminica la organizarea unei noi conferinte internationale la Geneva, pentru a pune capat crizei din Ucraina, transmite Reuters.

El a declarat ca a facut aceasta propunere in cursul unor convorbiri telefonice avute duminica cu sefa diplomatiei UE Catherine Ashton, secretarul de stat american John Kerry, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

"In numeroasele discutii pe care le-am avut in ultimele ore, am facut campanie pentru organizarea unei a doua reuniuni la Geneva, care sa o continue pe prima", a declarat ministrul german pentru postul de televiziune ARD, potrivit unui fragment dintr-un interviu ce va fi difuzat mai tarziu.

El a spus ca scopul unei asemenea intalniri ar fi "stabilirea in cele din urma a unor acorduri clare despre cum putem pune capat acestui conflict si sa ne indreptam treptat spre o solutie politica".

"Orice altceva ar fi iresponsabil, pentru ca ar insemna doar si mai multe victime", a adaugat el.

Pe 17 aprilie, SUA, Rusia, Ucraina si UE au incheiat la Geneva un acord care stabilea mai multi pasi pentru detensionarea crizei, inclusiv dezarmarea militantilor si un dialog la nivel national cu privire la reforma constitutionala. OSCE e insarcinata cu supervizarea implementarii acestui acord.

Moscova si Kiev s-au acuzat reciproc de subminarea acordului.

Duminica, un adjunct al ministrului rus de Externe a declarat ca "in zilele urmatoare" vor fi facute noi eforturi, despre care nu a dat detalii, pentru a determina guvernul ucrainean sa deschida un "dialog" cu insurgentii.