Situatia a continuat sa fie tensionata in estul Ucrainei si miercuri. Separatistii pro-rusi au pus stapanire asupra unei cladiri guvernamentale si sediului politiei din orasul Horlivka, regiunea Donetsk. Presedintele ucrainean Oleksandr Turcinov a anuntat ca fortele armate sunt "in stare de alerta totala" pentru lupta. In replica, Rusia a denuntat "retorica belicoasa" a Kievului. De asemenea, autoritatile ucrainene l-au arestat si declarat "persona non grata" pe atasatul militar rus la Kiev, pe care il acuza de spionaj. In cursul unei convorbiri telefonice avute miercuri seara, presedintele rus Vladimir Putin si premierul britanic David Cameron au convenit ca o iesire din criza in Ucraina "nu poate fi realizata decat prin mijloace pasnice", potrivit Kremlinului.

Separatistii pro-rusi au ajuns in Horlivka (Donetsk)Foto: Google Maps
  • Vezi principalele evenimente privind criza din Ucraina desfasurate miercuri

Ora 23.50 Ucraina l-a arestat si declarat "persona non grata" pe atasatul militar rus la Kiev

Autoritatile din Ucraina l-au arestat, miercuri, si l-au declarat "persona non grata" pe atasatul militar rus la Kiev, pe care il acuza de spionaj, informeaza un comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, citat de AFP.

Potrivit ministerului, "atasatul militar al ambasadei ruse in Ucraina este declarat persona non grata, in urma unor actiuni incompatibile cu statutul sau diplomatic", o formula utilizata in diplomatie pentru desemnarea activitatilor de spionaj.

Diplomatul rus, al carui nume nu este mentionat, a fost "prins" miercuri in flagrant delict de catre serviciile de securitate ucrainene, potrivit ministerului, care nu ofera alte precizari.

"El urmeaza sa paraseasca Ucraina in cel mai scurt timp", potrivit comunicatului, citat de agentia de presa Interfax.

Ora 23.30 Armata rusa va efectua zboruri de antrenament in apropiere de spatiul aerian al tarilor baltice / Patru avioane daneze de tip F-16 au sosit miercuri in Estonia

Ora 22.00 Convorbire David Cameron - Vladimir Putin: Criza nu poate fi solutionata decat in mod pasnic

Presedintele rus Vladimir Putin si premierul britanic David Cameron au convenit miercuri seara, in cursul unei convorbiri telefonice, ca o iesire din criza in Ucraina "nu poate fi realizata decat prin mijloace pasnice", potrivit unui comunicat al Kremlinului, citat de AFP.

"Liderii Rusiei si Marii Britanii au convenit ca finalul gravei confruntari politice nu poate fi atins decat prin mijloace pasnice. Ei au stabilit sa continue dialogul bilateral", a informat Kremlinul.

Potrivit sursei citate, presedintele rus a profitat de aceasta convorbire telefonica, ce a avut loc la initiativa partii britanice, pentru a reaminti "importanta fundamentala a unei puneri in aplicare rapide si neconditionate de catre autoritatile de la Kiev a acordului de la Geneva din 17 aprilie".

Ora 21.10 Rusia denunta "declaratiile belicoase" ale Kievului

Ministerul rus de Externe a denuntat, miercuri, "retorica belicoasa" a autoritatilor ucrainene, dupa anuntul Kievului privind plasarea in stare de alerta maxima a fortelor sale armate, transmite AFP.

"Suntem ingrijorati de aceste declaratii belicoase ale autoritatilor de la Kiev", a aratat ministerul rus intr-un comunicat.

"Insistam asupra incetarii imediate de catre Kiev a acestei retorici belicoase, care vizeaza intimidarea propriului popor", se mai arata in comunicatul MAE rus, care face de asemenea apel la evitarea folosirii fortei si lansarea unui dialog pentru "reconcilierea nationala a tarii".

Ora 19:30 Obiectivul presedintelui rus Vladimir Putin este sa detina "controlul total asupra Ucrainei", a afirmat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de AFP.

"Nu am nicio indoiala asupra faptului ca scopul lui Putin este de a avea controlul total asupra Ucrainei. Nu spun ca obiectivul sau este obligatoriu de a ocupa toata tara, ci de a avea un control total", a afirmat Barroso, intr-o interventie in fata Atlantic Council, un think-tank de la Washington consacrat relatiilor transatlantice.

"De fapt, mi-a spus-o chiar el. A spus in mai multe randuri ca o Ucraina independenta este o creatie a Vestului", a precizat presedintele Comisiei, potrivit caruia Ucraina reprezinta piesa centrala a proiectului uniunii vamale pe care Moscova vrea sa o creeze cu vecinii sai.

Ora 19.20 Comitetul de ministri al Consiliului Europei a condamnat, miercuri, sechestrarea observatorilor OSCE de catre separatistii pro-rusi in estul Ucrainei, cerand "eliberarea imediata" a acestora, scrie AFP.

Acest comitet, "organ executiv" al organizatiei paneuropene, reuneste ministrii Afacerilor Externe din cele 47 de tari membre sau reprezentantii acestora.

Ora 17.45 Seful pro-rus al "republicii populare" autoproclamate Donetsk a declarat miercuri, in timpul unei conferinte de presa sustinute la Moscova, ca nu vor avea loc alegeri prezidentiale "ilegitime" in aceasta regiune din estul Ucrainei.

"Aceste alegeri prezidentiale au fost decise de o putere ilegitima si sunt, prin urmare, ilegitime", a declarat liderul "republicii populare", Denis Pusilin.

"Nu intentionam sa participam la alegerile vecinilor nostri si sunt putine sanse ca acestea sa aiba loc in regiunea Donetsk", a adaugat el.

El a declarat ca a mers la Moscova pentru a asigura un "sprijin mediatic" pro-rusilor din estul Ucrainei.

"Voi discuta cu politicieni (rusi) data viitoare, dupa desfasurarea referendumului pentru independenta" republicii Donetsk, pe care separatistii intentioneaza sa-l organizeze pe 11 mai, a mai spus el.

Militarii rusi sunt implicati "in mod evident" in organizarea scrutinului, potrivit lui Pusilin.

"Evident ca sunt, iar noi nu-i putem impiedica sa participe la eliberarea regiunii noastre (...) a teritoriilor ruse", a spus el.

Vor fi de asemenea "voluntari ce vor veni din mai multe tari, nu numai din Rusia", a adaugat el.

"Toti vad importanta (scrutinului, n.r.) pentru lumea rusa", a concluzionat Pusilin.

Ora 16.40 Ministerul ucrainean al Apararii anunta ca nu intentioneaza sa efectueze exercitii militare in capitala Kiev miercuri noapte, contrazicand un comunicat difuzat anterior pe site-ul guvernului si pe cel al administratiei orasului.

"Tot personalul si toate echipamentele sunt in pozitiile lor permanente si nu vor efectua exercitii in centrul Kievului", a informat ministerul.

Chestionate cu privire la aceasta contradictie, doua surse din securitate au declarat pentru Reuters ca Garda securitatii statului, care asigura protectia presedintelui si a inaltilor oficiali guvernamentali, vor desfasura exercitii de antrenament in capitala.

Ora 15:30 FMI afirma ca Rusia a intrat deja in recesiune

Ora 15.25 Fortele armate ucrainene vor efectua exercitii militare in centrul Kievului, miercuri noapte, a anuntat guvernul, dupa ce presedintele ucrainean Oleksandr Turcinov a avertizat cu privire la un "real pericol" al unei invazii ruse.

Potrivit Reuters, un comunicat postat pe site-ul guvernului avertizeaza locuitorii capitalei ca "echipamente militare se vor deplasa in convoi prin oras" si vor efectua exercitii.

Ora 13:10Turcinov: Fortele armate ucrainene sunt "in stare de alerta totala" pentru lupta.

Ora 12.13: Presedintele ucrainean: Ucraina trebuie sa impiedice terorismul sa ajunga dincolo de estul tarii

"Obiectivul nostru numarul unu este sa impiedicam terorismul sa se extinda, din regiunile Donetsk si Lugansk, catre alte regiuni", a declarat Oleksandr Turcinov in timpul unei intalniri cu guvernatorii regiunilor. "Am decis deja sa formam militii teritoriale compuse din voluntari in fiecare regiune", a continuat el.

Presedintele interimar a recunoscut ca fortele ucrainene nu sunt capabile sa opreasca insurgenta pro-rusilor in Donetsk si Luhansk. "As vrea sa spun sincer ca in acest moment structurile de securitate nu sunt capabile sa preia din nou controlul situatiei in Donetsk si Luhansk".

-----

Secretarul de stat american John Kerry a acuzat marti Rusia ca "incearca sa schimbe arhitectura securitatii in Europa de Est" destabilizand Ucraina.

"Ceea ce se intampla in Ucraina este un apel la trezire", a declarat secretarul de stat SUA, dupa ce mii de sustinatori pro-rusi au preluat mai multe cladiri guvernamentale din Luhansk, in estul Ucrainei.

Haosul a continuat sa se extinda marti in Ucraina, unde mii de manifestanti pro-rusi au pus stapanire pe cladiri oficiale din Lugansk, in timp ce presedintele Vladimir Putin a amenintat cu repercusiuni asupra companiilor occidentale care sunt prezente in Rusia, daca sanctiunile internationale vor continua.