Haosul a continuat sa se extinda marti in Ucraina, unde mii de manifestanti pro-rusi au pus stapanire pe cladiri oficiale din Lugansk, in timp ce presedintele Vladimir Putin a amenintat cu repercusiuni asupra companiilor occidentale care sunt prezente in Rusia, daca sanctiunile internationale vor continua, scrie AFP.

Posibila brigada de trupe aeropurtate sau de forte speciale rusesti la YeyskFoto: NATO

La Lugansk, capitala regionala cu aproximativ o jumatate de milion de locuitori, mii de manifestanti pro-rusi au pus stapanire pe cladirea prefecturii regioale, pe care au ridicat drapelul rus.

"Este bine ce fac acesti tineri. Nu dorim aceasta junta nazista care a preluat puterea la Kiev. Eu nu o recunosc. Eu vreau ca nepotii si copiii mei sa creasca in Rusia", a comentat o inginera pensionara, care a asistat la scena.

Un mare numar dintre protestatari s-au indreptat ulterior spre sediul regional al politiei din Lugansk pe care l-au luat cu asalt, primind sprijinul a circa 30 de barbati inarmati cu kalasnikoave si lansatoare de rachete.

In cursul serii, politistii ucraieni au parasit cartierul lor regional si au predat armele manifestantilor pro-rusi. Cladirile televiziunii publice si ale parchetului au fost si ele cucerite de insurgenti.

In acelasi moment, la Kiev, presedintele interimar ucrainean Olexandr Turcinov denunta lipsa de actiuni si chiar "tradarea" fortelor de ordine din estul tarii.

In total, fortele pro-ruse ocupa cladiri oficiale (primarii, sedii ale politiei si servicii de securitate) in 12 orase din estul Ucrainei.

------------------------

Iata mai jos principalele evenimente ale zilei de marti:

23:30 Presedintele rus Vladimir Putin neaga prezenta fortelor rusesti in estul Ucrainei si spera ca observatorii OSCE sa fie eliberati. (AFP)

Ora 23:00 Politistii ucraineni asediati de manifestanti pro-rusi in sediul lor din Lugansk au evacuat cladirea, fara arme.

La ora 22,40, acestia au trecut, in sir indian, printre doua randuri de civili si barbati inarmati, pentru a urca intr-un autobuz.

Ora 21:11Secretarul de stat american a acuzat marti Rusia ca "incearca sa modifice arhitectura securitatii Europei de Est" prin "destabilizarea" Ucrainei.(AFP)

Intr-un discurs pe tema legaturilor transatlantice sustinut la Washington, secretarul de stat american a avertizat ca "teritoriul NATO este inviolabil" si ca SUA "vor apara fiecare bucata".

"Ceea ce se intampla in Ucraina este un apel de trezire", a subliniat Kerry.

Ora 20:34 Viaceslav Ponomarev, liderul separatist din Slaviansk, a declarat marti ca s-au facut "progreese importante" in discutiile cu negociatorii OSCE pentru eliberarea observatorilor luati prizonieri vineri. (Reuters)

Ora 19:29 Pesedintele interimar al Ucrainei a cerut miercuri dmeiterea sefilor de politie din orasele estice Donetsk si Lugansk, transmite Reuters, notand ca solicitarea sefului de stat este un indicator al faptului ca politia din estul tarii s-a dovedit incapabila de a-si indeplini datoria.

Declaratia lui Oleksander Turcinov vine la putin timp dupa ce separatisti pro-rusi inarmati au ocupat mai multe cladiri oficiale din cele doua orase, fara a intampina prea multa rezistenta din partea politiei.

"Majoritatea covarsitoare a organelor de mentinere a ordinii din partea de est este incapabilasa isi indeplineasca datoria de a-i apara pe cetateni", a afirmat Turcinov.

Ora 19:15 Aproximativ o mie de insurgenti pro-rusi au luat cu asalt marti comisariatul politiei din Lugansk, fortele de ordine ripostand cu grenade asurzitoare si cu gaze lacrimogene, potrivit AFP.

Manifestantii au doborat usa din spatele comisariatului, aruncand cu pietre in cladire. Circa 30 de barbati inarmati cu kalasikoave si lansatoare de rachete, unii imbracati in civil iar altii in uniforme militare fara insemne, li s-au alaturat la putin timp dupa atac, indreptand armele spre cladire.

Ora 18:34 Separatistii pro-rusi au preluat controlul asupra biroului procuraturii regionale si sediul televiziunii din Lugansk. (Reuters)

Ora 17:57 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respuns marti sanctiunile impuse de SUA si UE Rusiei in urma incalcarii acordului de la Geneva privind criza ucraineana, afirmand ca le lipseste bunul-simt si ca sunt rezultatul propriilor politici slabe ale Occidentului. (Reuters)

"Respingem sanctiunile in oricare in relatiile noastre, in special acele sanctiuni sponsorizate de SUA si de UE, care sfideaza bunul simt, privind evenimentele din Ucraina", a declarat Lavrov, prezent la Havana, inaintea unei intalniri cu usile inchise cu ministrul de Externe cubanez Bruno Rodriguez.

Ora 17:30SUA isi expun astronautii de pe Statia Spatiala Internationala, prin noile sanctiuni impotriva Rusiei - vicepremierul Dmitri Rogozin

Ora 15:20 Aproximativ 3.000 de manifestanti pro-rusi au luat cu asalt marti o cladire a administratiei regionale din Lugansk, in estul Ucrainei, transmite corespondentul AFP din zona.

Circa 20 de tineri, inarmati cu rangi de fier, au spart o fereastra pentru a intra in cladire, care nu era protejata de politie, in timp ce multimea asteapta in afara pentru a intra. Sediile serviciilor de securitate din acest oras cu 465.000 de locuitori, capitala regiunii cu acelasi nume, era ocupat de pro-rusi de la inceputul lui aprilie.

Acestia au inaltat un drapel rusesc in locul celui ucrainean. "Preluam controlul asupra cladirii pentru a evita furturi", a explicat unul dintre liderii insurgentilor, Alexei Kariakine.

"Politia trebuie sa fie alaturi de popor si sa ne jure credinta", a subliniat el, in conditiile in care intre 200 si 250 de politisti din fortele de interventie erau incercuiti in curtea cladirii de catre protestatari.

Ora 13:59 Reprezentantii Uniunii Europene, Ucrainei si Rusiei se vor intalni vineri, 2 mai, la Varsovia, pentru a discuta despre securitatea aprovizionarii Ucrainei si UE cu gaz rusesc, a anuntat marti Comisia Europeana, potrivit AFP.

Intalnirea intre comisarule european pentru Energie Gunther Oettinger si ministrii Energiei din Ucraina si Rusia, Iouri Prodan, repectiv Alexandre Novak, constituie "un pas constructiv in fata crizei" ucrainene, a subliniat purtatorul de cuvant al Comisiei, Pia Ahrendkilde Hansen.

Ora 13:35 Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a declarat marti ca nu exista niciun motiv de teama cu privire la o eventuala preluare a sud-estului Ucrainei, dupa anexarea Crimeei. (Reuters)

"Nu suntem - si subliniez acest aspect - deloc inclinati sa repetam asa-numitul scenariu Crimeea in sud-estul Ucrainei. Nu exista motive sa va temeti de asa ceva", a declarat Riabkov pentru gazeta.ru, potrivit Interfax.

-------------------------

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, i-a spus luni omologului sau american, Chuck Hagel, intr-o convorbire telefonica, ca trupele rusesti, care au inceput saptamana trecuta exercitiile in apropiere de granita, au revenit la pozitiile lor permanente.

"La ora actuala nu avem informatii care sa indice o retragere a trupelor rusesti de la granita cu Ucraina. Vom continua sa cerem Rusiei sa respecte acordul de la Geneva si sa isi retraga toate trupele de la granita cu Ucraina, in favoarea diplomatiei si dialogului", a declarat pentru agentia de presa citata un oficial NATO, intrebat despre afirmatia lui Soigu.