Armata rusa va efectua zboruri de antrenament cu elicoptere militare in apropiere de frontiera sa cu statele baltice, a anuntat miercuri un purtator de cuvant militar rus, in contextul in care NATO si-a intensificat misiunile de patrulare aeriana in aceasta zona, pe fondul crizei ucrainene, transmite AFP.

"Brigada militara aeriana a Districtului militar din Vest, avand baza in regiunea Pskov, a inceput zboruri de antrenament in spatiul aerian din nord-vestul Rusiei", a informat colonelul Oleg Kochetkov, purtatorul de cuvant al districtului militar.

Acest district a primit aproximativ 50 de noi elicoptere militare in perioada 2013-2014, inclusiv aparate de lupta Ka-52 Alligator", a precizat colonelul, citat de agentia oficiala Ria Novosti.

Ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu, a subliniat marti ca activitatile militare sporite ale SUA si NATO in apropierea frontierelor ruse sunt "fara precedent".

Patru avioane daneze de tip F-16 au sosit miercuri in Estonia

Patru avioane de lupta daneze, de tip F-16, au aterizat miercuri la baza militara aeriana de la Amari, in vestul Estoniei, pentru a participa la misiunile de supraveghere aeriana ale NATO deasupra tarilor baltice, a anuntat purtatorul de cuvant al fortelor armate estone, citat de AFP.

Este prima mobilizare a unor aparate NATO la aceasta baza, a doua a Aliantei in tarile baltice dupa cea de la Siauliai, in Lituania, a precizat Roland Murof.

Aproximativ 60 de militari danezi, inclusiv pilotii, sunt de asemenea stationati la baza.

"Sosirea voastra in Estonia si deschiderea bazei de la Amari pentru zboruri regulate ale NATO contribuie la consolidarea securitatii in regiune", a afirmat, in cursul unei ceremonii de primire, premierul eston Taavi Roivas.

"Insa munca pentru securitatea Estoniei si a Europei este departe de a fi terminata. Vrem ca prezenta aliatilor nostri din NATO in Estonia sa fie permanenta", a adaugat el.

Marea Britanie a trimis de asemenea in regiune patru avioane de lupta Typhoon, la baza din Lituania, pentru a asigura alaturi de aparatele de tip Mig 29 poloneze si cele de tip Rafale franceze, mobilizate la baza Malbork din Polonia, misiunile de "politie aeriana" deasupra tarilor baltice.

Cele trei foste republici sovietice - Lituania, Letonia si Estonia -, care au aderat la NATO in 2004, si-au exprimat ingrijorarea cu privire la potentialul militar tot mai mare al Rusiei la frontierele lor, criza ucraineana amplificand aceste temeri.