Un avion rus de recunoastere a survolat Marea Neagra, in apropierea spatiului aerian al Romaniei, Bulgariei si Turciei, fortele aeriene turce trimitand patru avioane de vanatoare F-16 pentru interceptarea aparatului rus, care s-a indepartat fara incidente, informeaza ziarul turc Hurriyet, citat de Mediafax.

Potrivit Statului Major al armatei turce, un avion militar rus de tip Iliusin IL-20 (Coot-A, conform terminologiei NATO) a fost observat duminica la pranz in spatiul international, in largul coastelor Romaniei, Bulgariei si Turciei.

"Apropiindu-se dinspre Romania, un avion rus de tip Iliusin IL-20 a zburat 30-40 de kilometri paralel cu coastele Turciei, in spatiul aerian international", precizeaza Statul major al armatei turce.

Fortele aeriene turce au trimis patru avioane de vanatoare de tip F-16, de la bazele aeriene Bandirma si Merzifon. Avioanele au ajuns in apropierea aparatului rus in jurul orei 12.35 (12.35, ora Romaniei), precizeaza autoritatile militare turce.

Distrugatorul american Donald Cook si nava militara franceza Dupuy de Lome se afla in Marea Neagra in contextul tensiunilor dintre Occident si Rusia din cauza crizei ucrainene. "Este vorba de o misiune pentru oferirea de garantii de securitate aliatilor din cadrul NATO si partenerilor de la Marea Neagra", a comunicat Departamentul american al Apararii.

Nava militara USS Donald Cook va face o escala de patru zile in Portul Constanta, incepand de luni.

Rusia a acuzat Turcia ca nu respecta acordurile internationale prin autorizarea patrunderii navelor militare NATO in Marea Neagra. Guvernul de la Ankara a respins acuzatiile. "Este curios ca Rusia ridica semne de intrebare in mod insistent in legatura cu respectarea Tratatului de la Montreux", a anuntat Ministerul turc de Externe. Conform acestui tratat international, navele de razboi ale tarilor nonriverane Marii Negre nu pot stationa in zona mai mult de 21 de zile. Moscova a exprimat preocupare in legatura cu prezenta navelor NATO in Marea Neagra. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atras atentia ca nave militare americane au depasit de mai multe ori limita de 21 de zile in Marea Neagra.

Echipat cu sisteme antibalistice Aegis si cu zeci de rachete SM-3, distrugatorul Donald Cook era stationat de doua luni la baza spaniola Rota, in cadrul sistemului antiracheta al NATO. Nava USS Donald Cook a parasit pe 31 ianuarie portul Norfolk din Statele Unite si a ajuns in februarie la baza navala Rota, situata in sudul Spaniei, in apropierea Stramtorii Gibraltar. In Portul Rota urmeaza sa fie aduse alte trei distrugatoare americane.

Dupuy de Lome (A759) este o nava militara franceza dotata cu echipamente de interceptare a comunicatiilor fortelor inamice. Nava a intrat in uz in aprilie 2006.