Nava militara USS Donald Cook va face o escala de patru zile in Portul Constanta, incepand de luni, marinarii americani urmand sa se antreze impreuna cu marinarii militari romani, informeaza Mediafax. Presedintele Traian Basescu va vizita, luni, distrugatorul american "USS Donald Cook", la finalul vizitei urmand sa sustina o declaratie de presa. Vizita presedintelui Traian Basescu va incepe la ora 14.00, la terminalul de pasageri - Poarta 1, din Portul Constanta, cu vizitarea distrugatorului american "USS Donald Cook". Vizitarea navei va fi urmata de o declaratie de presa.

USS Donald CookFoto: US Navy

Distrugatorul USS Donald Cook se va afla in Portul Constanta de luni si pana joi, 17 aprilie, timp in care marinarii militari romani si americani vor participa la activitati de instruire, in apele teritoriale ale tarii noastre, dar si in apele internationale ale Marii Negre.

Pe parcursul vizitei la Constanta, o delegatie condusa de comandantul navei americane, capitan-comandorul Scott A. Jones, va fi primita de comandantul Comandamentului Flotei, comandorul Tiberiu Liviu Chodan, iar programul echipajului de pe USS Donald Cook va cuprinde si vizite la Arhiepiscopia Tomisului, in Portul Militar Constanta si la Muzeul Marinei.

Potrivit unui comunicat al Statului Major al Fortelor Navale, vizita distrugatorului american la Constanta are loc "in conformitate cu Planul de activitati internationale al Fortelor Navale Romane pentru anul 2014".

Distrugatorul USS Donald Cook si nava militara franceza Dupuy de Lome se afla in Marea Neagra in contextul tensiunilor dintre Occident si Rusia din cauza crizei ucrainene.

"Este vorba de o misiune pentru oferirea de garantii de securitate aliatilor din cadrul NATO si partenerilor de la Marea Neagra", comunica Departamentul american al Apararii.

Echipat cu sisteme antibalistice Aegis si cu zeci de rachete SM-3, distrugatorul Donald Cook era stationat de doua luni la baza spaniola Rota, in cadrul sistemului antiracheta al NATO.

Prezenta navei de razboi americane in Marea Neagra este prevazuta inaintea reuniunii reprezentantilor politici NATO din 15 aprilie, care vor discuta si eventual vor aproba o serie de recomandari cu privire la masuri militare suplimentare, inclusiv o scurtare a "timpului de raspuns" din partea fortelor NATO in cazul unei crize.