Turcia a respins sambata acuzatiile Rusiei potrivit carora Ankara a incalcat un tratat international prin autorizarea prezentei navelor de razboi americane in Marea Neagra, intr-un moment de tensiuni intre Moscova si Washington, transmite AFP.

"Consideram curios faptul ca Federatia Rusa readuce cu insistenta pe ordinea de zi chestiunea aplicarii Tratatului de la Montreux", a declarat Ministerul turc al Afacerilor externe intr-un comunicat.

Conform acestui tratat, navele de razboi ale tarilor non-riverane Marii Negre nu pot stationa in apele acesteia mai mult de 21 de zile.

Moscova si-a exprimat ingrijorarea cu privire la prezenta navelor NATO in Marea Neagra, care, potrivit acesteia, incalca Conventia de la Montreux din 1936.

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a atras atentia saptamana trecuta ca navele militare americane au depasit de mai multe ori limita de 21 de zile, subliniind ca Turcia este responsabila de controlul stramtorilor.

Presa rusa a afirmat ca nava USS Taylor a depasit perioada de stationare in Marea Neagra, sub pretextul unor reparatii in portul turc Samsun.

Potrivit agentiei Itar-Tass, o alta nava de razboi americana, distrugatorul USS Truxtun, a facut escale in porturile romane si bulgare, luna trecuta, pentru exercitii militare.

Ankara a declarat sambata ca "nu a existat nicio incalcare" a tratatului in aceste doua cazuri si a anuntat ca a convocat un diplomat rus pentru a-i prezenta pozitia Turciei.