Escaladarea crizei din Ucraina pare inevitabila, cu mai putin de 24 de ore inaintea referendumului privind alipirea Crimeei in Rusia, dupa ce intalnirea "ultimei sanse" intre Rusia si SUA a esuat. Ucraina a acuzat sambata Rusia ca i-a invadat militar teritoriul, mobilizand 80 de militari, elicoptere si vehicule blindate intr-un sat situat de cealalta parte a frontierei administrative dintre Peninsula Crimeea si Ucraina continentala. La Moscova, zeci de mii de rusi au iesit in strada denuntand ocuparea Crimeei si politica lui Vladimir Putin.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Vezi mai jos principalele momente ale zilei de sambata, 15 martie

-------------------------------

Ora 21:30Militanti prorusi au atacat cartierul general al serviciilor de securitate de la Donetk.

Ora 19:45 Ucraina a acuzat sambata Rusia ca i-a invadat militar teritoriul, mobilizand 80 de militari, elicoptere si vehicule blindate intr-un sat situat de cealalta parte a frontierei administrative dintre Peninsula Crimeea si Ucraina continentala.

Ora 17:48 Distrugatorul USS Truxtun va continua sa participe la exercitii navale comune SUA - Romania - Bulgaria in Marea Neagra, un semnal al raspunsului international la actiunile Rusiei in Ucraina. (Reuters)

Anuntul a fost facut de comandantul navei, Andrew Biehn.

Ora 17:38 Rusia a opus un vot de veto unei rezolutii occidentale care denunta referendumul de duminica din Crimeea, iar China s-a abtinut, in cadrul unui vot in Consiliul de Securitate, sambata dimineata, ransmite Mediafax.

Proiectul de rezolutie, care a primit 13 voturi pentru, a fost respins. In calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, Rusia poate sa blocheze orice luare de pozitie a acestei instante.

Ora 17:03 Rada Suprema (Parlamentul) din Ucraina a dizolvat sambata legislativul Republicii Autonome Crimeea, informeaza EFE. Decizia, care intra in vigoare imediat, a fost adoptata cu 278 de voturi din cei 296 de deputati prezenti, informeaza Agerpres citand agentia EFE.

Rezolutia adoptata de Rada prevede ca incetarea anticipata a puterilor legislativului regional se adopta in baza avizului Curtii Constitutionale a Ucrainei, care vineri a declarat neconstitutional referendumul convocat de regiunea autonoma Crimeea pentru a determina integrarea sa in Rusia.

In plus, Curtea Constitutionala a dispus incetarea activitatii tuturor comisiilor electorale care pregatesc consultarea in regiunea autonoma si a interzis autoritatilor din Crimeea sa finanteze referendumul.

Ora 16:38 Armata ucraineana a respins o incercare a fortelor ruse de a intra intr-o regiune adiacenta Crimeei - Ministerul de Aparare de la Kiev (Reuters)

Potrivit Kievului, aeronavele si parasutistii rusi au incercat sa intre o fasie de teren care apartine unei regiuni adiacente Crimeei.

"Astazi, unitati ale fortelor armate ale Ucrainei (...) au respins o incercare a fortelor armate ale Federatiei Ruse de a intra pe teritoriul regiunii Herson pe Arbatskaya Strelka", se arata intr-o declaratie de presa transmisa de minister, fiind precizat faptul ca "acest lucru a fost respins imediat".

In declaratie se mai precizeaza ca armata ucraineana folosit avioane, forte terestre si batalionul sau aerromobil in operatiune. Teritoriul in cauza este o fasie de teren cu o lungime de circa 130 km, ce se intinde paralel cu estul peninsulei ucrainene Crimeea, controlata in prezent de forte rusesti.

Ora 14:12 In jur de 50.000 de persoane protestau sambata dupa pranz la Moscova fata de "ocuparea" Crimeei si de politica lui Vladimir Putin, transmite AFP.

Ora 13:25 Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksander Turchinov, a acuzat, sambata, "agenti ai Kremlinului" pentru violentele din orasele estice. Declaratia sa reprezinta una dintre cele mai directe si la nivel inalte critici adresate de Kiev presedintelui rus Vladimir Putin. (Reuters)

-------------------------------

Doua persoane, un militant prorus si un trecator, au fost ucise in noaptea de vineri spre sambata la Harkiv, in estul Ucrainei, intr-un atac armat implicand nationalisti radicali si militanti prorusi, a anuntat o sursa din cadrul politiei, citata de AFP.

Militanti prorusi au incercat sa patrunda intr-o cladire in care se aflau mai multe persoane suspectate ca au deschis focul, vineri seara, asupra unor manifestanti prorusi, a explicat sursa, precizand ca este vorba despre informatii preliminare. Persoanele aflate in cladire au deschis focul, a adaugat, fara sa spuna daca prorusii au ripostat.

Cinci persoane au fost ranite, printre care si un politist, potrivit sursei din cadrul politiei.

Potrivit primei reconstituiri a faptelor, manifestanti prorusi reuniti vineri seara in Piata Svoboda, in centrul Harkivului, au fost tinta unor tiruri de la bordul unei masini. Masina a fost urmarita de catre prorusi, care au afirmat ca persoanele de la bord au intrat in cladirea in care se afla sediul unui grup radical de dreapta, Patriotii Ucrainei.

In momentul in care militanti prorusi au incercat sa patrunda cu forta in cladire, ocupantii imobilului au deschis focul.

Forte de ordine au sosit rapid la fata locului, iar cladirea a fost asediata timp de mai multe ore, perioada in care persoanele asediate, aproximativ 30 de barbati, au luat trei ostatici: doi paznici prezenti in cladire, in care se afla si birouri, si un politist care a intrat in cladire pentru negocieri.

Ei au eliberat ostaticii si au predat armele, dupa care au iesit din cladire si au fost arestati de catre politie, a adaugat sursa citata.

Acest nou incident soldat cu victime are loc dupa ce un manifestant a fost ucis, joi, de manifestantii pro-rusi in timpul unor ciocniri la Donetsk, oras din estul rusofon al tarii, a informat filiala locala a ministerului ucrainean al sanatatii, potrivit AFP.

Tensiunile se acutizeaza in estul Ucrainei, odata cu intensificarea unor tendinte separatiste, cu o zi inainte de referendumul din Crimeea privind anexarea peninsulei la Rusia.

  • Partea politica a Acordului de Asociere Ucraina-UE va fi semnata la 21 martie

Premierul ucrainean interimar Arseni Iateniuk a anuntat sambata ca partea politica a acordului de asociere intre tara sa si Uniunea Europeana (UE) va fi semnat la 21 martie, transmite AFP.

"Am purtat o discutie cu presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy", a spus Iateniuk, intr-un mesaj video difuzat sambata de catre posturi de televiziune de la Kiev. Premierul ucrainean a revenit vineri dintr-un turneu in Europa si Statele Unite.

"Am cazut de acord asupra faptului ca partea politica a acordului de asociere intre Ucraina si UE va fi semnata in cursul summitului, la 21 martie", a continuat el, adaugand ca partea economica a acordului va fi semnata "mai tarziu".

Partea economica a acestui acord este cea pe care fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici a renuntat sa o semneze la sfarsitul lui noiembrie.

Refuzul sau a declansat o miscare de contestare care a condus la inlaturarea sa de la putere. La acea vreme, sustinatorii unei apropieri de Rusia apreciau ca aceasta parte economica va crea dificultati importante industriei ucrainene, puternic ancorata in economia rusa.

UE urmeaza sa organizeze un summit la Bruxelles, in perioada 20-21 martie. Comunitatea europeana si-a sporit ajutorul in vederea unei apropieri de Kiev, dupa ce forte ruse au preluat controlul asupra Peninsulei ucrainene separatiste Crimeea.