In jur de 50.000 de persoane protestau sambata dupa pranz la Moscova fata de "ocuparea" Crimeei si de politica lui Vladimir Putin, transmite AFP. Concomitent, in apropiere de Piata Rosie din Moscova a avut loc un miting al organizatiilor nationaliste pentru apararea liniei oficiale a Kremlinului.

Un fotograf si un jurnalist AFP au estimat numarul participantlor la protest la circa 50.000 de manifestanti de opozitie, o mobilizare rar vazuta dupa marile proteste care au urma revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin in 2012.

Mitingul a fost organizat la apelul unul colectiv de opozitie. Manifestantii au plecat in mars din Piata Puskin, pe Bulevardul Saharov, botezat dupa disidentul si militantul pentru drepturile omului Andrei Saharov, unde se tine mitingul.

Pe un banner mare, afisat in fruntea defilarii, scria: "Pentru libertatea voastra si a noastra!"

La inceput actiunii de protest, politia a anuntat circa 3.000 de persoane.

Pe pancartele purtate de manifestantii de toate varstele, alaturi de drapele ruse si ucrainene, au fost scrie mesaje precum: "Nu va atingeti de Ucraina!", "Nu razboiului!".

"Fara referendum sub amenintarea armelor!", scria pe un alt banner, referindu-se la scrutinul de duminica din Crimeea, perceput de liderii de la Kiev si de puterile occidentale drept o anexare pe ascuns a regiunii de catre Rusia.

"Eu cred ca Crimeea este Ucraina, chiar daca majoritatea populatiei este rusa, trebuie sa isi rezolve problemele cu statul, iar Rusia nu are nimic de a face cu asta", a declarat pentru AFP o protestatara in varsta de 71 de ani, fosta profesoara, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

"Acesta este un razboi, o ocupatie, este inacceptabil din partea unui stat civilizat", a adaugat aceasta.

Manifestantii au scandat "Nu puterii CEKA-istilor" (membrii serviciilor secrete) si "Navalny", numele adversarului numarul 1 al presedintelui Putin, urmarit penal si plasat sub arest la domiciliu la Moscova.

In acelasi timp, cateva mii de persoane - 15.000 potrivit politiei - s-au adunat in apropiere de Piata Revolutiei si de Kremlin, la apelul organizatiilor nationaliste, cu mesaje de sustinere pentru politica lui Putin.

"Nu va exista niciun Maidan la Moscova!", au strigat organizatorii, facand trimitere la numele Pietei Independentei din Kiev, capitala ucraineana, scena a trei luni de proteste care au culminat la finalul lunii februarie cu caderea presedintelui Viktor Ianukovici, refugiat ulterior in Rusia, si instaurarea unei noi puteri pro-occidentale.

Mai multi tineri erau imbracati cu jachete rosii inscriptionate pe spate cu un desen reprezentand conturul fostei URSS si "CCCP 2.0", facand aluzie la o noua Uniune Sovietica