Aproximativ 8.500 de soldati rusi iau parte la exercitii militare in apropierea granitei cu Ucraina, in care sunt implicate artileria si multiple lansatoare de rachete, in conditiile in care Parlamentul de la Kiev a aprobat joi crearea unei Garzi Nationale care ar putea ajunge pana la 60.000 de oameni.

Ora 02:00 "Rusia nu vrea razboi, iar rusii nici atat, si sunt convins ca nici ucrainenii" nu isi doresc, a afirmat joi ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, evocand criza din Ucraina la Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite in prezenta premierului ucrainean, Arseni Iateniuk.

Ora 23.00 Premierul ucrainean Arseni Iatseniuk a apreciat joi, la ONU, ca exista "inca o sansa" de a rezolva criza cu Moscova in mod pasnic, cu trei zile inaintea referendumului privind alipirea Crimeei la Rusia.

Intr-o interventie in deschiderea sesiunii de urgenta a Consiliului de Securitate, in prezenta mai ales a ambasadorului rus Vitali Churkin, el a acuzat de asemenea Moscova ca "a subminat eforturile de neproliferare nucleara".

Cerand Moscovei sa-si retraga fortele trimise in Crimeea si sa "inceapa negocierile", el a mai acuzat Rusia de "incalcarea unui numar de tratate" si a articolului 2 din Carta ONU privind neutilizarea fortei impotriva unui stat suveran.

Ora 22.30Un manifestant pro-Kiev, ucis de cei pro-rusi in timpul unor ciocniri la Donetsk

Ora 22.15 Statele Unite le-au transmis partenerilor lor din Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezolutie ce denunta referendumul programat duminica in Crimeea si au reafirmat integritatea teritoriala a Ucrainei, potrivit unor diplomati citati de AFP.

Washingtonul a cerut ca acest text sa fie discutat "si spera sa-l poata supune la vot pana sambata", a informat ambasadorul britanic Mark Lyall Grant.

Potrivit diplomatilor, este sigur ca Rusia isi va exercita dreptul de veto impotriva rezolutiei, insa este posibil ca China sa se abtina de la vot, ceea ce va permite tarilor occidentale sa accentueze izolarea Moscovei in acest dosar.

Potrivit ambasadorului francez Gerard Araud, Franta va sustine aceasta rezolutie si dorinta Washington de a avea un vot inaintea referendumului din Crimeea. "Sa lansam cu totii un ultim apel catre Rusia", a adaugat el in discursul sau in fata Consiliului.

Proiectul de rezolutie "declara ca referendumul nu poate avea nicio validitate si nu poate fundamenta nicio schimbare a statutului Crimeei". Textul cere tuturor statelor sa nu recunoasca rezultatul acestuia.

Ora 22.00Vladimir Putin: Rusia nu este vinovata pentru evenimentele din Ucraina

Ora 21.30 Cele 15 tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU s-au reunit intr-o sesiune publica pe tema crizei din Ucraina, in prezenta premierului ucrainean Arseni Iatseniuk.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Churkin, este de asemenea prezent. Moscova nu recunoaste legimitatea noilor autoritati de la Kiev.

Ora 21.15 Discutiile de vineri dintre sefii diplomatiilor rusa si americana sunt o ocazie "cruciala" pentru Moscova de a-si arata angajamentul cu privire la o "detensionare" a situatiei din Ucraina, a apreciat ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague.

Secretarul de Stat american John Kerry, care a avertizat joi ca SUA si UE sunt pregatite sa ia luni "masuri foarte serioase" impotriva Moscovei, in replica la referendumul de duminica din Crimeea, urmeaza sa se intalneasca vineri la Londra cu omologul sau rus Serghei Lavrov, pentru a discuta pe tema crizei din Ucraina.

Ora 20.00 Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a laudat, joi, retinerea de care au dat dovada fortele ucrainene in Crimeea, care a permis evitarea varsarii de sange, ceea ce este "aproape un miracol".

"Pentru mine, este aproape un miracol ca nu s-a varsat sange" in Crimeea, a declarat elvetianul Tim Guldimann, trimis special in Ucraina al presedintelui OSCE, in cursul unei conferinte de presa la Viena, sediul organizatiei.

Guldimann a atribuit acest rezultat "atitudinii foarte moderate a guvernului de la Kiev", si asta in pofida "provocarilor militarilor neidentificati" care controleaza Crimeea.

Ora 19.45 Comandantul unei unitati militare ucrainene din Crimeea, incercuita de rusi, cere ordine precise de la Kiev, amenintand ca in caz contrar va deschide focul

Ora 18:00 Sase prime avioane de vanatoare F-16 din totalul celor 12 pe care Statele Unite le vor trimite in Polonia au aterizat joi intr-o baza militara din Lask (centru), scrie presa poloneza, citata de AFP.

Statele Unite au raspuns astfel cererii Varsoviei care, ingrijorata de situatia din Ucraina, a cerut amplasarea unei unitati a fortelor aeriene americane formate din 12 aparate F-16, avioane de transport si 300 de soldati.

Ora 17:40 Statele Unite si Uniunea Europeana sunt pregatite sa adopte luni "masuri foarte serioase" pentru a replica la referendumul privind alipirea Crimeei de Rusia, a avertizat joi secretarul american de Stat John Kerry, citat de AFP.

"Va exista un raspuns la referendum si, in plus, daca nu exista niciun semn de progres pentru a rezolva acest dosar, vor exista masuri serioase luni in Europa si aici", a declarat Kerry, in fata unei comisii a Senatului, cu o zi inaintea unei noi intalniri, vineri, la Londra, cu omologul sau rus Serghei Lavrov.

Ora 17:20 Rusia a confirmat joi trimiterea a sase avioane de lupta si a trei avioane militare in Belarus, ca raspuns la intensificarea misiunilor de recunoastere ale NATO, in urma crizei din Ucraina, scrie AFP.

"Echipajele avioanelor de lupta rusesti vor incepe misiuni de recunoastere cu colegii lor belarusi pentru a efectua recunoasteri aeriene, pentru a proteja si apara spatiul aerian" de deasupra Rusiei si Belarus, a anuntat un comunicat al ministerului rus al Apararii, citat de agentia Itar-Tass.

Miercuri, Minskul ceruse Moscovei sa intareasca supravegherea aeriana in comun pe teritorul sau, reactionand la anuntul facut de NATO privind trimiterea de avioane-radar Awacs pentru a efectua misiuni recunoastere deasupra Poloniei si Romaniei.

Aceste misiuni se inscriu in cadrul "supravegherii crizei din Ucraina", care are

"consecinte serioase pentru securitatea si stabilitatea zonei euro-atlantice", potrivit secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Potrivit agentiei rusesti Itar-Tass, 4.000 de oameni din unitatile de parasutisti, 36 de avioane si 500 de vehicule participa la manevrele lansate in regiunea Rostov-pe-Don, in apropierea frontierei ucrainene.

Ministerul rus al Apararii a confirmat, pe site-ul sau, ca exercitiile au demarat la bazele din Districtul Militar de Sud, dar nu a precizat cat timp vor dura, potrivit Reuters.

In acest timp, la Kiev, Parlamentul ucrainean a aprobat crearea unei Garzi Nationale, in conditiile in care noua putere se teme de intruziuni ale armatei ruse in estul tarii.

Proiectul de lege a fost aprobat de 262 de deputati prezenti, fara niciun vot impotriva. Autoritatile ucrainene au precizat ca acest corp, in subordinea ministerului de Interne, va fi format cu prioritate din voluntari proveniti din "grupurile de autoaparare" formate in Maidan.

Garda Nationala va fi insarcinata in special cu securitatea interna, a frontierelor si lupta impotriva terorismului.

Aproximativ 40.000 de voluntari s-au prezentat deja la centrele de recrutare ale armatei.

Cu patru zile inainte de un referendum privind anexarea peninsulei Crimeea la Rusia, Arseni Iateniuk, premierul interimar proeuropean al Ucrainei, a fost primit cu onoruri, miercuri, la Casa Alba, de unde l-a invitat de dialog pe presedinte rus.

La randul sau, presedintele Statelor Unite, Barack Obama si-a declarat in mod clar sprijinul pentru Ucraina primindu-l pe Arseni Iateniuk la Casa Alba si avertizandu-l pe presedintele Vladimir Putin ca actiunile Moscovei in Ucraina ar putea aveaun "cost".

Arseni Iateniuk dat asigurari, de asemenea, miercuri la Washington ca saptamana viitoare va fi semnat aspectul politic al acordului de asociere intre Ucraina si Uniunea Europeana.

Arseni Iateniuk este de asteptat, joi, la ONU, unde va tine un discurs in cadrul unei reuniuni publice a Consiliului de Securitate, incepand cu ora 19.00 GMT.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate nu au reusit sa adopte o pozitie comuna asupra crizei din Ucraina desi au avut cinci reuniuni pe aceasta tema in ultimele zile.

Federatia Rusa, membru permanent al Consiliului, dispune de drept de veto si astfel poate bloca orice luare de pozitie in Consiliu.