Cu patru zile inainte de un referendum privind anexarea peninsulei Crimeea la Rusia, Arseni Iateniuk, premierul interimar proeuropean al Ucrainei, a fost primit cu onoruri, miercuri, la Casa Alba, de unde l-a invitat de dialog pe presedinte rus.

La randul sau, presedintele Statelor Unite, Barack Obama si-a declarat in mod clar sprijinul pentru Ucraina primindu-l pe Arseni Iateniuk la Casa Alba si avertizandu-l pe presedintele Vladimir Putin ca actiunile Moscovei in Ucraina ar putea aveaun "cost".

Arseni Iateniuk dat asigurari, de asemenea, miercuri la Washington ca saptamana viitoare va fi semnat aspectul politic al acordului de asociere intre Ucraina si Uniunea Europeana.

Arseni Iateniuk este de asteptat, joi, la ONU, unde va tine un discurs in cadrul unei reuniuni publice a Consiliului de Securitate, incepand cu ora 19.00 GMT.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate nu au reusit sa adopte o pozitie comuna asupra crizei din Ucraina desi au avut cinci reuniuni pe aceasta tema in ultimele zile.

Federatia Rusa, membru permanent al Consiliului, dispune de drept de veto si astfel poate bloca orice luare de pozitie in Consiliu.