Criza din Ucraina continua, in timp ce puterile occidentale continua sa puna presiune pe Moscova acuzand-o de cautarea unui "pretext" pentru a "invada" Ucraina, inainte de o intalnire tete-a-tete, miercuri, la Paris, intre liderii diplomatiei ruse si americane. Fortele militare rusesti continua sa ocupe Crimeea, dupa ce in urma cu o zi o coloana de soldati ucraineni neinarmati a confruntat militarii rusi care ocupau baza aeriana de la Belbek, de langa Sevastopol. Astfel s-au auzit primele focuri de arma de la inceputul conflictului din Crimeea, trase de militarii rusi in aer in semn de avertizare.

Militarii care au ocupat CrimeeaFoto: Agerpres/Xinhua

Ora 04:50 Consiliul de Securitate al ONU va tine joi dupa-amiaza noi consultatii cu usile inchise asupra crizei ucrainene, au anuntat diplomati citati de AFP.

Aceste consultari intre cele 15 tari membre vor incepe la ora locala 14,30 (19,30 GMT) la New York.

Aceasta va fi a patra reuniune a Consiliului de Securitate asupra acestui dosar, incepand de vineri.

Ora 01:45O jurnalista americana angajata a postului Russia Today - America a demisionat miercuri in direct, pentru a protesta impotriva politicii Kremlinului in Ucraina.

Ora 23:35 SUA si Rusia au convenit sa continue "discutiile intense" asupra crizei din Ucraina, a precizat seful diplomatiei americane, John Kerry, citat de AFP.

"Am demarat astazi un proces si speram ca va duce la o detensionare" a crizei, a spus Kerry, la capatul discutiilor cu sefii diplomatiilor din Rusia, Franta, Germania, Marea Britanie si Uniunea Europeana. "Nu aveam nicio asteptare" in ceea ce priveste o intalnire intre Serghei Lavrov si omologul sau ucrainean, a mentionat acesta.

Ora 23:15 VIDEO Sediul administratiei din Donetsk a fost ocupat din nou de pro-rusi, ciocniri intre partizanii si adversarii apropierii de Rusia

Ora 21:46 Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au discutat miercuri "scenarii" care pot conduce la o "normalizare a situatiei din Ucraina, a anuntat Kremlinul, citat de AFP.

Cei doi lideri au "discutat scenarii de cooperare internationala in vederea unei normalizari politice a situatiei din Ucraina", potrivit Kremlinului, care subliniaza ca aceasta conversatie telefonica a avut loc la initiativa Angelei Merkel.

Ora 21.00NATO a decis miercuri sa-si intensifice cooperarea cu Ucraina si sa o revizuiasca pe cea cu Rusia, prin suspendarea unor initiative comune NATO-Rusia, a anuntat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP.

Aceste masuri "transmit un mesaj foarte clar Rusiei, acela ca trebuie sa contribuie la detensionarea" situatiei din Ucraina, a declarat Rasmussen la finalul unei reuniuni NATO-Rusia desfasurate la Bruxelles.

Ora 20:30 Un oficial de rang inalt din Departamentul de Stat a negat informatiile potrivit carora s-a ajuns la un acord cu Moscova pentru aplicarea acordurilor din 21 februarie.

"Nu a fost niciun acord in aceasta intalnire, si nu va fi niciodata fara implicarea directa a guvernului ucrainean", a precizat acesta, citat de Reuters.

Ora 20:21 Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a afirmat miercuri, dupa intalnirea cu omologul sau american John Kerry, ca cele doua tari s-au pus de acord asupra ajutarii ucrainenilor "sa puna in practica acordurile (incheiate la Kiev) in 21 februarie", scrie AFP.

"Am cazut de acord asupra faptului ca este necesar sa ajutam toti ucrainenii sa puna in practica acordurile incheiate in 21 februarie", a declarat Lavrov la Paris, potrivit imaginilor transmise de televiziunea publica ruseasca Rossia 24.

Ora 20:10 Trimisul special al ONU in Crimeea, Robert Serry, a decis sa puna capat misiunii sale in peninsula ucraineana rusofona, dupa ce a fost retinut pentru scurt timp miercuri de barbati inarmati la Simferopol, potrivit anturajului sau, contactat de AFP.

"Este bine. (...) Asteptam o escorta pentru a ne duce la aeroport. Doreste sa ia un avion spre Kiev", a precizat aceasta sursa, care il insoteste pe diplomatul ajuns marti la Simferopol.

Ora 19:20 Trimisul special al ONU in Crimeea, Robert Serry, a fost amenintat de barbati inarmati si constrans sa revina la hotelul sau, dar este nevatamat si in siguranta, a precizat un inalt oficial al ONU, citat de AFP.

Potrivit secretarului general adjunct al ONU Jan Eliasson, care s-a exprimat intr-o videoconferinta din Kiev, unde se afla in misiune pentru Natiunile Unite, Serry se afla "in fata sediului fortelor navale" cand "barbati neidentificati" si inarmat i-au ordonat sa "paraseasca Crimeea".

Ora 19:00 Polonia isi va intensifica cooperarea militara cu Statele Unite, dupa interventia Rusiei in Ucraina, a declarat premierul polonez Donald Tusk, citat de Reuters.

"Polonia si Statele Unite au demarat consultari pentru intarirea cooperarii militare, inclusiv viitoare exercitii aeriene ... In opinia mea, aceste (exercitii) sunt o chestiune de viitor foarte apropiat", a spus Tusk, in cadrul unei reuniuni extraordinare a parlamentului, consacrata crizei din Ucraina.

Ora 19:50 Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a refuzat sa se intalneasca cu omologul sau ucrainean Andrii Descitsa miercuri, la Paris, determinandu-l pe acesta din urma sa paraseasca Franta, potrivit unei informatii a ambasadei Ucrainei, care a fost insa dezmintita de Statele Unite.

In ciuda presiunilor britanice si americane, "Serghei Lavrov a refuzat sa se intalneasca si Andrii Descitsa a parasit Parisul pentru a reveni in Ucraina", afirma ambasada.

In schimb, un oficial american sub acoperirea anonimatului a precizat ca ministrul ucrainean "nu a plecat si intentioneaza sa ramana in Paris pentru alte discutii".

Ora 18:30O nava militara americana a primit acceptul sa treaca prin stramtoarea Bosfor spre Marea Neagra. Detalii aici.

Ora 17:50 Uniunea Europeana a inghetat, incepand de joi, averile a 18 responsabili ucraineni din fostul regim al presedintelui Viktor Ianukovici, anunta AFP.

Ora 17:15Tensiuni in Donetsk: Circa 2.000 de manifestanti pro-Rusia s-au adunat in piata centrala din Donetsk, estul Rusiei. Manifestantii striga "Rusia! Rusia!" si "Referendum!".

O parte dintre protestatari au spart cordoanele politiei si au luat din cou cu asalt sediul administratiei locale din Donetsk, cladire recapturata de politie miercuri dimineata.

LIVE VIDEO din DONETSK:

Live streaming video by Ustream

Ora 17:10 Secretarul Apararii din SUA, Chuck Hagel sustine ca Washingtonul va extinde cooperarea militara cu Polonia si tarile baltice. Printre altele, oficialul american vorbeste de accentuarea exercitiilor aviatice comune cu Polonia si marirea rolului SUA in politica NATO de politie aeriana pentru tarile baltice, noteaza BBC.

Ora 17:05 Secretarul de Stat american John Kerry s-a intalnit la Paris cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Cei doi au o intrevedere la care participa si sefii diplomatiei din Franta, Germania si Marea Britanie.

BBC scrie ca aceasta este prima intalnire a lui Lavrov cu omologii sai din Europa si SUA de la izbucnirea conflictului din Crimeea.

Ora 16:50 Seful Consiliului National de Aparare si Securitate al Ucrainei avertizeaza asupra posibilitatii unui conflict armat care sa se intinda de-a lungul intregii granite cu Rusia, relateaza BBC care citeaza Interfax.

"Exista pericolul ca acest conflict sa se aprinda nu doar in Crimeea, ci si de-a lungul granitei ucrainene din nord si est", a declarat Seful Securitatii si Apararii din Ucraina, Andriy Parubiy. Acesta a mai mentionat ca 15 elictoptere rusesti au zburat la mica altitudine de-a lungul granitei ucrainene, marti dimineata.

Ora 15:55 Presa ucraineana raporteaza ca trupele rusesti cer predarea unei unitati militare ucrainene din Kerch. Eveniment care se desfasoara chiar acum.

Potrivit unian.net, doua camioane cu numere de inmatriculare apartinand armatei rusesti au oprit langa baza A0883 din orasul Kerch (estul peninsulei Crimeea). Militarii din cele doua camioane au solicitat fortelor ucrainene sa predea armele. Live video si feed aici (in ucraineana)

Ora 15:05Proiect de lege in Rada Suprema din Ucraina pentru aderarea tarii la NATO

Ora 14:50 Un vehicul anti-bomba a fost adus in fata cladirii administrative din Donetsk, cladire pe care fortele de ordine au luat-o cu asalt si au recapturat-o dupa ce zile intregi a fost ocupata de manifestanti pro-rusi.

Potrivit BBC, camionul genistilor va fi folosit sa transporte orice dispozitiv explozibil gasit in cladire, dupa ce dimineata politia a anuntat ca a actionat in urma informatiilor cum ca in cladire au fost plantate dispozitive explozive.

BBC mai relateaza ca in fata primariei sunt 80 de jandarmi echipati pentru interventie fata in fata cu circa 200 de manifestanti pro-rusi.

Ora 14:45 Premierul ucrainean Arseni Iatseniuk sustine ca regiunea Crimeea trebuie sa ramana in Ucraina, dar ca ar putea primi mai multa autonomie, relateaza BBC citand AP.

premierul Ucrainean a mai precizat ca o comisie speciala ar putea fi formata pentru a stabili "ce tip de autonomie aditionala ar putea primi Republica Crimeea".

Ora 14.22 Vladimir Putin a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace

Ora 14:05 35 de militari neinarmati vor fi trimisi in Ucraina pentru a analiza situatia - Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) va trimite 35 de militari neinarmati in Ucraina pentru a evalua in teren situatia, au decis miercuri 18 state membre a OSCE. Decizia vine in urma unei solicitari adresate de catre autoritatile de la Kiev.

Ora 13:50 Seful Gazprom sustine ca autoritatile ucrainene au informat compania ca nu pot plati facturile pentru gazele naturale livrate in luna februarie. Potrivit acestuia, datoria totala a Ucrainei catre Gazprom se apropie de 2 miliarde de dolari.

Ora 13:41 Rusia a oprit furnizarea de combustibil nuclear pentru centralele Ucrainene din cauza "instabilitatii" ceea ce inseamna ca stocurile existente vor tine doar pana la finele luni Aprilie, a declarat miercuri viepremierul rus Dimitri Rogozin, relateaza BBC.

Ora 13:35 Statele Unite si Marea Britanie nu au reusit sa aduca Ucraina si Rusia impreuna la masa discutiilor in Paris, a declarat secretarul de stat John Kerry, potrivit Reuters, citat de BBC.

Kerry spune ca "din pacate", Rusia nu s-a prezentat la sedinta din Paris pe tema memorandului de la Buadapesta la care au participat autoritatile din Washington, Londra si Kiev. Ministrul de Externe din Marea Britanie, William Hague sustine ca se vor face eforturi diplomatice pentru a reuni ministrii de externe ai Rusiei si Ucrainei in cea de-a doua parte a zilei.

Ora 13.20: Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: UE este pregatita sa ofere ajutor financiar Ucrainei de cel putin 11 miliarde de euro pe urmatorii doi ani.

Ora 13:00 In ultimele 24 de ore, autoritatile de frontiera ucrainene au interzis accesul a peste 500 de persoane dinspre Rusia pentru ca exista riscul ca acestea sa se implice in actiuni "extremiste", a declarat seful adjunct al Politiei de Frontiera din Ucraina, informeaza BBC.

Intre timp, opt unitati ale politiei de frontiera din Ucraina raman inconjurate de trupe rusesti, insa granitele Ucrainei sunt protejate in continuare, mai sustine seful adjunct al Politiei de Frontiera din Ucraina.

Ora 12:45 Ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu sustine ca "habar nu are" cum de persoanele inarmate descrise de Kremlin ca formand "fortele de auto-aparare" din Crimeea au in posesia lor vehicule blindate ce sunt si in utilizarea fortelor armate ruse.

BBC scrie despre un clip video care circula pe internet si in care un barbat imbracat in uniforme militare, dar fara elemente distinctive sta langa un camion cu numere rusesti si recunoaste ca e din Rusia. Intrebat despre acest aspect, ministrul rus al Apararii sustine ca e vorba despre "o provocare, bineinteles".

Ora 12:30 Ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu sustine ca fotografiile in care apar soldati si tehnica militara ce par a apartine Fortelor Armate Ruse sunt "prostii".

Ora 12:10 Mars de sustinere pentru Ucraina, anuntat pentru miercuri in Bucuresti, ora 18:30. Marsul se va derula pe traseul Ambasada Ucrainei - Ambasada Rusiei.

Ora 11:55 Ministrul rus de externe: Rusia nu poate cere trupelor de "auto-aparare" din Crimeea sa se retraga in baze pentru ca ele nu fac parte din fortele rusesti.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov sustine ca Rusia nu poate cere trupelor de "auto-aparare" din Crimeea sa se retraga in baze pentru ca ele nu fac parte din fortele rusesti. Lavrov insista ca militari rusi parte a Flotei Marii Negre sunt in pozitiile lor normale.

Potrivit acestuia, militarii din Flota Marii Negre iau niste masuri suplimentare pentru a fi vigilenti astfel incat sa nu se ajunga la varsare de sange in Crimeea. In plus, Lavrov sustine ca puterile occidentale au oferit un exemplu prost sustinand protestatarii ucraineni care au preluat puterea prin "incalarea constitutiei", relateaza BBC.

Seful diplomatiei de la Moscova sustine ca depinde de autoritatile Ucrainene si cele din Crimeea daca vor invita observatori internationali in regiune.

Ora 11:36 15 state din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) sunt de acord sa participe intr-o misiune militara de observatie in Ucraina, anunta AFP citand surse diplomatice, potrivit BBC.

Ora 11:30 Politia din Moscova a retinut aproape 40 de persoane, marti seara, care protestau fata de interventia trupelor rusesti in Crimeea. Reporterii de la fata locului sustin ca fortele de ordine au intervenit brutal, desi in multime erau si persoane mai in varsta, relateaza BBC.

Protestatarii manifestau in fata Ministerului Apararii, iar mare parte din cei retinuti au fost pana la urma eliberati, desi cel putin 10 persoane au fost tinute si peste noapte de catre fortele de ordine.

Ora 11.20: Rusii au preluat controlul unei baze de lansare de rachete din Crimeea - Interfax. Fortele rusesti au preluat controlul partial al bazei de lansare a rachetelor Evpatoria din vestul Crimeei, a anuntat ulterior un purtator de cuvant a Ministerului ucrainean al Apararii in aceasta republica autonoma rusofona.

Postul de comanda si centrul de control al bazei raman sub control ucrainean, a precizat aceeasi sursa. Zona, de unde rachetele au fost evacuate in prealabil, a fost luata cu asalt, marti dupa-amiaza, de circa 20 de militari rusi asistati de sute de manifestanti prorusi, a declarat marti o sursa ucraineana pentru AFP.

Ora 11.10: Ministrul de externe ucrainean: Vrem sa rezolvam aceasta criza in mod pasnic.

Ora 11:00 Autoritatile ucrainene au recapturat sediul administratiei din Donetk, ocupat in urma cu cateva zile de manifestanti pro-rusi. Potrivit BBC, fortele de ordine au actionat in urma informatiilor ca in cladire au fost plantate dispozitive explozive. Pe cladirea administrativa flutura din nou steagul Ucrainei, mai relateaza sursa amintita.

---

Washingtonul mentine presiunea asupra Moscovei, acuzand-o de cautarea unui "pretext" pentru a "invada" Ucraina, inainte de o intalnire tete-a-tete, miercuri, la Paris, intre liderii diplomatiei ruse si americane. Vorbind pentru prima data de la Kiev de la venirea la putere a unei noi echipe pro-europene, secretarul de stat american John Kerry si-a inasprit tonul marti pentru a-l critica pe presedinte Vladimir Putin.

"Cred ca este clar ca Rusia face tot ce este posibil pentru a crea un pretext pentru a invada si mai mult Ucraina", a reprosat Kerry in timpul unei conferinte de presa.

In acelasi timp, la Washington, presedintele Barack Obama a pus la indoiala raspicat buna-credinta a lui Vladimir Putin, spunand ca declaratiile sale "nu pot pacali pe nimeni".

In acest context, seful diplomatiei americane se intalneste miercuri la Paris cu omologul sau rus Serghei Lavrov, pentru prima data de cand Rusia a ocupat practic peninsula Crimeea, cu ocazia unei intalniri organizate de catre presedintele francez Francois Hollande despre situatia din Liban .

O intalnire intre cei doi lideri, care s-au contat mult in ultimele zile, ar putea avea loc miercuri dupa-amiaza. Nu este exclus ca presedintele francez, care gazduieste reuniunea planificata in urma cu mai mult timp, sa profite de aceasta ocazie pentru a reuni principalele parti implicate in criza ucraineana, Rusia si puterile occidentale.

Este de asteptat intalnirea internationala privind Libanul sa aiba loc intre orele 12.00 si 1500 GMT, la Palatul Elysee. Printre temele de discutie ar trebui sa fie ideea propusa de cancelarul german Angela Merkel pentru a crea un "grup de contact" privind Ucraina, potrivit autoritatilor de la Paris.

Intalnirea precede un summit extraordinar al Uniunii Europene care poate decide masuri coercitive fata de Moscova, acuzata de incalcarea dreptului international si a suveranitatii Ucrainei prin preluarea controlului de facto in Crimeea.x