Puterile occidentale, cu G7 in frunte, pun o presiune tot mai mare asupra Rusiei acuzata de Ucraina ca ales razboiul, pentru a incerca sa gaseasca o solutie la unul dintre cele mai grave conflicte cu Moscova de la caderea Zidului Berlinului.

Trupe rusesti in CrimeeaFoto: AFP / Mediafax

Ministrii de Externe ai Uniunii Europene se intalnesc luni de urgenta la Bruxelles, a doua oara in zece zile, pentru a discuta situatia din Ucraina care s-a agravat brusc de la ultima lor intalnire, scrie AFP.

Ora 05:15 Ultimatumul dat de Flota Rusa din Marea Neagra a expirat.Nu se inregistreaza deocamdata nicio actiune militara a Rusiei. Rusii au negat in cursul serii de luni ca ar fi dat acest ultimatum

Ora 03:00 AFP: Statele Unite au "suspendat toate legaturile militare" intre Washington si Moscova dupa interventia rusa in Crimeea, a anuntat luni seara Pentagonul. "Aceasta include exercitii si intalniri bilaterale, exercitii navale comune si conferinte pentru planificari militare", a declarat purtatorul de cuvant al apararii SUA, amiralul John Kirby.

Ora 00:15 Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a luat cina, luni, la Geneva, cu seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a anuntat o sursa diplomatica germana.

Ora 23.50 Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a amenintat luni cu masuri economice si diplomatice pentru "izolarea" Rusiei dupa interventia in Crimeea, afirmand ca Moscova se afla de "partea gresita a Istoriei" in criza ucraineana, scrie AFP.

Ora 23:20 Premierul Canadei, Stephen Harper, a amenintat luni Rusia cu excluderea din G8 daca nu inceteaza imediat ocupatia din peninsula Crimeea, scrie AFP.

Stephen Harper a declarat, intr-o conferinta de presa televizata, ca "recentele actiuni ale presedintelui Vladimir Putin izoleaza Rusia atat in plan diplomatic cat si economic si o expun expulzarii complete din G8".

Ora 23.10Presedintele ucrainean destituit Viktor Ianukovici a cerut presedintelui rus Vladimir Putin ajutorul militar al Rusiei "pentru a apara poporul ucrainean", a afirmat luni ambasadorul rus la ONU, potrivit AFP.

Exprimandu-se in fata Consiliului de Securitate, Vitali Churkin a citat un "mesaj" in acest sens adresat lui Putin, in care Ianukovici afirma ca "Ucraina este in pragul unui razboi civil".

Ora 22.50 Consiliul de Securitate al ONU s-a intrunit din nou luni seara, a treia reuniune in patru zile, consacrata crizei din Ucraina. Aceasta reuniune a fost convocata la cererea Rusiei, au precizat surse diplomatice citate de AFP.

Ambasadorul rus Vitali Churkin a declarat, la intrarea in Consiliu, ca va "explica in detaliu pozitia Federatiei Ruse" in aceasta criza.

Omologul sau francez Gerard Araud a declarat ca spera ca ambasadorul Churkin "sa aduca o veste buna, adica retragerea fortelor armate ruse in bazele lor" din Crimeea.

Ora 21:20 Barack Obama ameninta cu izolarea Rusiei, care se afla de partea gresita a Istoriei

Ora 21:30 NATO se va reuni de urgenta pentru a discuta situatia din Ucraina, dupa ce Polonia a cerut consultari potrivit articolului 4 din Tratatul Aliantei, a anuntat NATO, intr-un comunicat citat de Reuters.

Potrivit articolului 4, orice aliat poate cere consultari daca apreciaza ca integritatea sa teritoriala, independenta politica sau securitatea ii sunt amenintate.

Ora 20.02 Un summit extraordinar al sefilor de stat si de guvern din UE va avea loc joi, la Bruxelles, fiind dedicat crizei din Ucraina, a anuntat luni presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

La acest summit, care va incepe la ora 11,30 (10,30 GMT) si se va termina la ora 15,00, liderii europeni "vor discuta dezvoltarile din Ucraina si modalitatile de a reduce tensiunea", a precizat Van Rompuy, intr-un scurt comunicat publicat dupa o reuniune exceptionala a ministrilor Afacerilor Externe.

Ora 20.00 Flota ruseasca a negat emiterea unui astfel de ultimatum, afirma Interfax, care citeaza un oficial din cartierul general al acestor forte armate.

Ora 19:50 Vicepresedintele american Joe Biden l-a avertizat pe premierul rus Dmitri Medvedev, in cadrul unei convorbiri telefonice care a avut loc luni, despre "o izolare politica si economica tot mai mare", daca Rusia nu isi retrage fortele din Ucraina, a declarat un oficial al Casei Albe, citat de Reuters.

"Vicepresedintele a aratat clar ca daca situatia din Ucraina nu se rezolva, Rusia se va confrunta cu o izolare politica si economica tot mai mare", a precizat acest oficial, care a preferat sa isi pastreze anonimatul.

Pe da alta parte, senatorul american Chris Murphy a precizat ca optiunile SUA includ sanctiuni asupra bancilor rusesti, inghetarea unor active si impunerea de interdictii pentru calatorii.

Ora 18:45 Flota ruseasca din Sevastopol cere predarea imediata a doua nave militare ucrainene - Ministerul Apararii din Ucraina

Patru nave militare rusesti din cadrul Flotei Marii Negre blocheaza doua nave militare ucrainene in portul Sevastopol (o nava anti-submarin si o nava de comanda) si le solicita predarea imediata, sustine purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii de la Kiev, citat de AP.

Potrivit acestuia, navele rusesti au dat 60 de minute drept ultimatum, in caz contrar urmand sa atace navele ucrainene.

Ora 18:40 Uniunea Europeana discuta luni eventuale sanctiuni impotriva Rusiei, daca aceasta nu inceteaza activitatile militare din Crimeea, potrivit unui proiect de declaratie consultat de AFP.

Ministrii europeni ai Afacerilor Externe sunt reuniti luni, de urgenta, pentru a ajunge la o pozitie comuna asupra acestei crize.

Ora 17:45Flota Rusiei din Marea Neagra, ultimatum pentru fortele ucrainene din Crimeea: Asalt militar, daca nu se predau pana la ora 5 a.m. - surse

Ora 16:50 Presa din Polonia anunta ca armata rusa face exercitii neprevazute in zona Kaliningrad, aproape de granita poloneza

Peste 3.500 de militari din cadrul Flotei Baltice a Federatiei Ruse au demarat o serie de exercitii in zona coastei de langa orasul Kaliningrad, aproape de granita cu Polonia, anunta presa poloneza. Exercitiile sunt neanuntate, dupa cum informeaza ziaristii polonezi, si au loc pe uscat, implicand militari, tancuri T-72 si transportoare blindate BMP-2. Detalii aici.

Ora 16:05Ultimele declaratii facute de Secretarul de stat american John Kerry despre Ucraina contin amenintari si sunt "inaceptabile", sustine ministrul rus de externe, relateaza BBC.

Ora 15:15 Demonstranti pro-rusi au ocupat etajul I al guvernului regional din Donetsk (estul tarii), scrie Reuters.

Un reporter Reuters aflat in centrul de presa situat la etajul 4 al cladirii relateaza ca protestatarii controleaza etajul I dar nu pot ajunge la nivele superioare dupa ce lifturile au fost dezafectate si usile scarilor blocate.

Pe cladirea de 11 etaje flutura de trei zile steagul Rusiei.

VIDEO cu momentul in care demonstrantii pro-rusi au intrat in curtea guvernului regional:

Ora 15:10 Premierul ucrainean Arseni Iatseniuk a avertizat luni ca un conflict militar in Ucraina ar ameninta stabilitatea intregii regiuni, potrivit Reuters.

El a negat, de asemenea, ca noul guvern ar intentiona sa nationalizeze intreprinderi private.

"Am fost si sunt un suporter al solutiilor diplomate pentru criza, iar un conflict ar distruge bazele stabilitatii pentru intreaga regiune", a spus Iatseniuk, intr-o intalnire cu oameni de afaceri.

Ora 14:30 Criza din Ucraina este "cea mai grava" pe care o cunoaste Europa "de la caderea Zidului Berlinului", in 1989, a afirmat luni ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, citat de AFP.

Ucraina "este fara nicio indoiala cea mai grava criza in Europa de la caderea Zidului Berlinului", a declarat Steinmeier, la sosirea la Bruxelles, pentru o reuniune extraordinara a ministrilor europeni ai Afacerilor Externe.

"25 de ani dupa finalul confruntarii intre blocuri", "amenintarea unei diviziuni in Europa este din nou reala", a adaugat acesta.

Ora 14:00 Vicepresedintele parlamentului din Crimeea: Luam in considerare schimbarea orei locale cu cea a Moscovei

Potriviti cit.ua, vicepresedintele parlamentului regiunii autonome Crimeea a declarat ca parlamentarii vor lua in calcul schimbarea orei locale astfel incat sa coincida cu cea a Moscovei, fiind o ora "mai naturala pentru Crimeea".

Ora 13:40Militari rusi continua sa debarce masiv in Crimeea, incalcand acordurile internationale, au afirmat luni garzile de coasta ucrainene, citate de AFP.

In cursul ultimelor 24 de ore, zece elicoptere de lupta si opt avioane de transport rusesti au aterizat in Crimeea, fara ca Ucraina sa fie prevenita, contrar acordurilor intre cele doua tari asupra statutului flotei din Marea Neagra, stationata in Crimeea, si care prevede informarea Kievului cu 72 de ore inaintea unor miscari de trupe.

Incepand cu 1 martie, patru nave de razboi rusesti din flota Baltica au intrat de asemenea in portul Sevastopol, potrivit sursei citate.

Ora 13:35 Fortele armate ucrainene incep sa isi promoveze pe internet capacitatea de lupta: "Tancul T-84 poate distruge orice vehicul blindat rusesc!". Vezi VIDEO

Ora 12:30 Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni nou guvern de la Kiev, in fata Consiliului pentru drepturile omului al ONU, ca doreste sa atace drepturile minoritatilor din Ucraina, potrivit AFP.

"Radicalii continua sa controleze orasele. In loc de ceea ce au promis, au creat un guvern al invingatorilor, o decizie care a fost luata in Rada pentru a reduce drepturile minoritatilor lingvistice. S-a spus ca trebuie pedepsita limba rusa, invingatorii au intentia de a utiliza roadele victoriei pentru a ataca drepturile Omului", a declarat Lavrov, aparand formarea "unitatilor de autoaparare" pentru a proteja populatiile".

Ora 11:30 Depozitul de munitie al unitatii militare ucrainene de la aeroportul Belbek de langa Sevastopol a fost capturat de catre fortele rusesti, intr-un atac in care s-au folosit grenade paralizante (n. flashbangs), potrivit unor surse militare citate de ziarul ucrainean Pravda.

"Rusii au fost aici de cateva zile. Initial au ocupat doar zona de protocol. Azi (n.r. duminica) au luat cu asalt depozitul de munitie si au folosit grenade paralizante. Intai au cerut sa ne predam, dar am refuzat. Nu am ripostat pentru ca nu am avut ordin de sus", relateaza sursa citata de Pravda.com.ua.

Ora 11.15: O misiune FMI va ajunge la Kiev luni si va incepe marti consultarile. Noii lideri de la Kiev anuntasera ca tara are nevoie de circa 35 miliarde de dolari de asistenta financiara pentru urmatorii doi ani pentru a evita falimentul.

Ora 11:00 "Kievul a pierdut controlul Crimeei, este clar acest lucru", relateaza corespondentul BBC, Philippa Young, in peninsula de la Marea Neagra intr-un material in care se precizeaza ca Rusia si-a inasprit actiunile militare in zona.

Pe retelele de socializare apar noi fotografii cu un convoi de trupe rusesti deplasandu-se dinspre Sevastopol (acolo unde Rusia isi are baza navala) spre orasele din peninsula si spre capitala Simferopol.

Ora 10.45: SUA cer trimiterea imediata de observatori OSCE in Ucraina.

Ora 10.00 Presedintele Senatului rus, Valentina Matvienko, a spus intr-o emisiune televizata ca intre Rusia si Ucraina nu va fi niciodata razboi. "Suntem popoare inrudite", a adaugat aceasta, o apropiata a anturajului presedintelui Putin. Rusia nu are in plan sa-l readuca la putere pe presedintele ucrainean demis Viktor Ianukovici, a mai spus oficialul rus.

Ora 09.55 Rusia nuvrearazboi cuUcraina, iar aprobarea Parlamentului a interventiei militareruseinUcrainaeste destinata in primul randpentru a arataseriozitateaintentiilor Kremlinului,a declarat ministrulrusadjunct al afacerilor externe.

Ora 09.40 Vladimir Putin a acceptat o propunere a cancelarului Angela Merkel privind crearea unui "grup de contact" pentru a incepe "dialogul politic" asupra Ucrainei, a anuntat duminica seara guvernul german. Decizia a fost luata dupa o conversatie telefonica intre cancelarul german si presedintele rus.

"Presedintele Putin a acceptat propunerea cancelarului de stabili imediat o misiune de ancheta si un grup de contact, eventual sub conducerea OSCE, pentru a incepe dialogul politic", scrie un comunicat al guvernului german citat de presa internationala.

Ucraina s-a declarat duminica "la un pas de dezastru" in urma "declaratiei de razboi" lansate de Rusia si parea sa piarda rapid controlul asupra Crimeei, determinand marile puteri din G7 sa faca front comun impotriva Moscovei.

Condamnand "incalcarea clara" a suveranitatii Ucrainei de catre Moscova, liderii a sapte tari din G8 au anuntat duminica suspendarea pregatirilor pentru reuniunea la nivel inalt de la Soci (Rusia) programata in iunie. Aceasta decizie ramane valabila "pana cand mediul devine din nou favorabil unor discutii semnificative ale G8", potrivit unei declaratii a "liderilor G7", transmisa de Casa Alba.

Mai devreme duminica, secretarul de stat american John Kerry a avertizat ca Rusia ar putea pierde scaunul la masa G8, din cauza deteriorarii situatiei din Ucraina.

Presedintele interimar Oleksandr Turcinov a reiterat duminica faptul ca Ucraina spera sa se ajunga la o solutie "pasnica" in aceasta criza. Dar un alt oficial de rang inalt a anuntat in acelasi timp mobilizarea rezervistilor ucrainieni pentru a asigura "securitatea si integritatea teritoriala" a tarii.

La Kiev, aproximativ 50.000 de oameni s-au adunat duminica pe Maidan, Piata Independentei. "Noi nu vom pleca!" au scandat ei la adresa Rusia. Unii aveau pancarte pe care scria: "Putin, nu te atinge de Ucraina!".