Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a amenintat luni cu masuri economice si diplomatice pentru "izolarea" Rusiei dupa interventia in Crimeea, afirmand ca Moscova se afla de "partea gresita a Istoriei" in criza ucraineana, scrie AFP.

Exista un consens in a afirma ca Rusia a incalcat dreptul international in Ucraina, a afirmat Obama in fata ziaristilor, la inceputul unei intalniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, in Biroul Oval din Casa Alba.

"Cred ca lumea este pe larg unita in a recunoaste ca masurile luate de Rusia reprezinta o incalcare a suveranitatii ucrainene (...) si o incalcare a dreptului international", a subliniat presedintele.

"Mesajul pe care il transmitem rusilor este ca, daca vor continua pe traiectoria actuala, vom examina un ansamblu de masuri economice si diplomatice care vor izola Rusia", a avertizat el. "Ele vor avea un impact negativ asupra economiei si a statutului sau in lume", a continuat acesta.

"Ceea ce doresc este ca poporul ucrainean sa-si poata decide el insusi destinul", a subliniat Obama.

"Rusia are legaturi istorice puternice cu Ucraina. Exista legaturi comerciale puternice intre cele doua tari. Toate acestea trebuie recunoscute, dar nu este acceptabil ca Rusia sa-si trimita soldatii pe teren fara nicio pedeapsa si incalcand principiile recunoscute in intreaga lume", a adaugat acesta.