Flota Rusiei din Marea Neagra le-a cerut fortelor ucrainene din Crimeea sa se predea pana marti, la ora 5 a.m. (03,00 GMT), riscand in caz contrar un asalt militar, a declarat o sursa din ministerul ucrainean al Apararii, pentru agentia Interfax, preluata de Reuters.

Crucisatorul Moskva (foto arhivă)Foto: Agerpres

UPDATE 05:15 Ultimatumul dat de Flota Rusa din Marea Neagra a expirat.Nu se inregistreaza deocamdata nicio actiune militara a Rusiei.

UPDATE 04:50 Agentia de Monitorizare aInternetului din Rusiaablocat13 paginide internetlegate demiscarea de protestdin Ucraina, EuroMaidanul, potrivit The Moscow Times.

Ultimatumul, precizeaza Interfax, a fost emis de Alexandr Vitko, comandantul flotei.

Ministerul nu a fost disponibil imediat pentru a confirma informatia si nu exista comentarii din partea Flotei Rusiei, care are cartierul general in Crimeea.

"Daca nu se predau inainte de ora 5 a.m. maine, un asalt realt va fi lansat impotriva unitatilor si diviziilor fortelor armate din Crimeea", a afirmat aceasta sursa, potrivit agentiei Interfax.

Biroul de presa al ministerului ucrainean al Apararii al confirmat pentru BBC ca Flota Rusa din Marea Neagra a emis un astfel de ultimatum.

UPDATE 1 Ora 20.00 Flota ruseasca a negat emiterea unui astfel de ultimatum, afirma Interfax, care citeaza un oficial din cartierul general al acestor forte armate.

Pe de alta parte, Departamentul de Stat al SUA a avertizat ca orice ultimatum adresat de Rusia Ucrainei ar reprezenta o "escaladare periculoasa".

Departamentul de Stat a fost intrebat despre o declaratie a unui oficial din ministerul ucrainean al Apararii, legate de acest presupus ultimatum. "Daca este adevarat, ar fi o escaladare periculoasa a situatiei", a comentat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Jennifer Psaki.

UPDATE

Ora 18:45 Flota ruseasca din Sevastopol cere predarea imediata a doua nave militare ucrainene - Ministerul Apararii din Ucraina

Patru nave militare rusesti din cadrul Flotei Marii Negre blocheaza doua nave militare ucrainene in portul Sevastopol (o nava anti-submarin si o nava de comanda) si le solicita predarea imediata, sustine purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii de la Kiev, citat de AP.

Potrivit acestuia, navele rusesti au dat 60 de minute drept ultimatum, in caz contrar urmand sa atace navele ucrainene.