Cancelarul german Angela Merkel si-a indulcit considerabil, sambata, discursul fata de Statele Unite, dupa ce cu o zi in urma s-a aratat indignata de afirmatiile injurioase facute de adjunctul secretarului de stat american Victoria Nuland cu privire la rolul Uniunii Europene in criza ucraineana, transmite AFP.

"UE, si implicit Germania, nici nu pot visa la un partener mai bun decat Statele Unite" in acest dosar, a afirmat cancelarul german in timpul unei conferinte de presa la Erfurt, in estul tarii. "Ne dorim exact acelasi lucru pentru Ucraina", a subliniat ea.

Vineri, prin intermediul unui purtator de cuvant, Angela Merkel a calificat drept "absolut inacceptabile" insultele proferate de Victoria Nuland la adresa UE.

Inregistrarea unei convorbiri telefonice purtate de Victoria Nuland cu ambasadorul SUA la Kiev cu privire la rolul UE in Ucraina a fost postata joi pe internet. "Fuck the EU", este auzita zicand Nuland in inregistrare. Ulterior, ea si-a prezentat scuze pentru afirmatiile sale.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a calificat la randul sau drept "inacceptabile" remarcile injurioase facute de Nuland. Potrivit lui, americanii ar fi trebuit sa ii lase pe europeni sa medieze criza din Ucraina. "Cred ca acest lucru ar fi fost mai intelept. Cu cat sunt mai multi mediatori, cu atat problema devine mai complexa. Daca exista un mediator care poate face treaba buna in acest caz, atunci acesta este Uniunea Europeana", a declarat presedintele UE.