Subsecretarul de stat american pentru afaceri Europene si Eurasiatice, Victoria Nuland, si-a prezentat scuze, joi, fata de Uniunea Europeana dupa ce a rostit cuvinte nediplomatice la adresa UE cu privire la criza europeana, informeaza Mediafax. Intr-o inregistrare audio a unei conversatii telefonice difuzate joi pe YouTube, oficialul american este auzit spunandu-i interlocutoului sau: "Fuck the EU".

Victoria Nuland in conferinta de presaFoto: Privesc.eu

Purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Jennifer Psaki nu a dezmintit acest apel telefonic, dar a refuzat sa spuna mai multe despre o "conversatie diplomatica privata".

Ea a asigurat ca nu are "detalii din surse independente cu privire la originea inregistrarii de pe YouTube", dar a acuzat autoritatile ruse ca fac publicitate in jurul acestui caz, difuzand inregistrarea pe Twitter. Ea a apreciat ca metodele Rusiei au "cazut foarte jos".

Moscova se opune Washingtonului si Bruxelles-ului in criza ucraineana.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a considerat ca faptul ca aceasta conversatie a fost "difuzata pe Twitter de catre Guvernul rus este semnificativ pentru rolul Rusiei".

Jennifer Psaki a precizat, de asemenea, ca Victoria Nuland si-a prezentat scuze.

"Colaboram indeaproape cu UE si cu reprezentantii sai si acest lucru face si secretarul de Stat adjunct in cazul Ucrainei", a explicat purtatoarea de cuvant. Victoria Nuland "a fost in contact strans cu sefa diplomatiei europene Catherine Ashton, a fost in contact cu omologii sai europeni si si-a prezentat scuze (...) pentru cuvintele respective", adauga Jennifer Psaki.

Nuland se afla in prezent in vizita la Kiev si este foarte implicata de mai multe saptamani in cautarea unor solutii privind criza dintre regim si opozitie.

La telefon, cei doi diplomati americani vorbesc despre cea mai buna strategie in Ucraina pentru a pune capat tulburarilor politice si despre rolurile UE si ONU.

Nuland citeaza numele diplomatului ONU Robert Serry, numit in urma cu cateva zile reprezentant special al secretarului general al ONU pentru Ucraina.

"Acest tip de la ONU, Robert Serry, ar fi minunat sa ajute la remedierea situatiei, pentru ca ONU sa o remedieze si, stii, f... UE", afirma Nuland.