Cateva sute de manifestanti pro-europeni ramaneau mobilizati luni dimineata la Kiev, in ciuda unui frig patrunzator si a ninsorii, la o zi dupa o demonstratie de forta a opozitiei la care au participat cateva sute de mii de persoane, scrie AFP, care adauga ca vechii oligarhi ar putea sa-l paraseasca pe presedintele Ianukovici.

La putin timp dupa rasaritul soarelui, intre 200 si 300 de oameni erau adunati in jurul scenei ridicate in piata Independentei, centrul miscarii de contestare, unde cativa preoti rosteau rugaciuni.

La o temperatura de -4 grade Celsius si sub ninsoarea care acoperise pavelele din centrul capitaeli ucrainene, zeci de persoane pazeau 'oraselul de corturi' ridicat in spatele scenei si baricadele ridicate in mai multe puncte ale cartierului vecin care adaposteste principalele sedii ale puteri (presedintie, parlament, guvern ...).

In cursul diminetii, un miting pro-putere reunea cateva sute de persoane in apropierea parlamentului.

Intersectiile sunt blocate de autobuze goale care impiedica trecerea, chiar si a pietonilor, in timp ce altele sunt pazite de politisti, care nu permit decat accesul angajatilor administratiei, pe baza de ecuson.

"Vrem sa aratam ca suntem aici, ca vom rezista; obiectul nostru este plecarea presedintelui si a guvernului", spune Iuri Maiboroda, 53 de ani, instalat alaturi de o baricada, cu caciula acoperita de zapada.

"Este imposibil sa dam inapoi", afirma, alaturi de el, Volodimir Kiblik, venit in urma cu doua saptamani din Znamenka, in centrul acestei tari cu 46 de milioane de locuitori.

"In 2004 era la fel si am rezistat", a adaugat el, referindu-se la Revolutia Portocalie care a adus la conducerea tarii politicieni pro-occidentali, dar care au pierdut alegerile din 2010 in fata actualului presedinte, Viktor Ianuklovici.

Opozitia incearca sa mentina presiunea asupra puterii, a doua zi dupa o demonstratie care a reunit la Kiev peste 300.000 de oameni, potrivit estimarilor AFP, si aproape un milion, potrivit organizatorilor, alaturi de alte zeci de mii in mai multe orase din tara.

Ziua s-a terminat cu caderea simbolica a unei statui a lui Lenin, simbol al dominatiei Moscovei asupra Ucrainei in epoca sovietica. Statuia a fost daramata de cateva zeci de manifestanti, printre care si militanti ultra-nationalisti.

Vechii oligarhi ar putea sa-l paraseasca pe Ianukovici

Pe de alta parte, analistii intervievati de AFP afirma ca oligarhii ucraineni, impinsi in umbra de "clanul" presedintelui Ianukovici, dau semne de nerabdare si ar putea deveni periculosi pentru regim, in special gratie presei pe care o controleaza.

Telespectatorii ucraineni au putut astfel sa vada imaginile socante ale violentelor politistilor impotriva manifestantilor, fara precedent in Ucraina, pe televiziunile controlate de acesti puternici oameni de afaceri, pana acum loiali puterii.

Fie ca este vorba de televiziunea Inter, legata de magnatul chimiei Dmitri Firtash, sau de televiziunea Ukraina a lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina si sponsor al partidului aflat la putere, cuvantul a fost acordat manifestatiilor pro-europene si anti-regim.

"Toate canalele de televiziune care apartin 'vechilor oligarhi' au oferit o acoperire completa si obiectiva a manifestatiilor", subliniaza expertul Natalia Ligaceva, care se ocupa de monitorizarea televiziunilor.

"Ceea ce lasa sa se presupuna ca anumiti oligarhi ar putea sa sustina schimbarile in aceasta tara", adauga ea.

"Nu au ramas decat televiziunile rusesti care au ramas pro-Ianukovici. Televiziunile ucrainene care apartin oamenilor de afaceri care depind de presedinte arata o obiectivitate demna de respect. Acest lucru ofera optimism manifestantilor care stiu ca (magnatii) risca in cazul unui esec al miscarii de contestare", scria sambata influentul saptamanal Dzerkalo Tyjnia.

Televiziunile ICTV si STB, controlate de Viktor Pinciuc, a doua avere din Ucraina si ginerele influentului fost presedinte Leonid Kucima, il promoveaza pe Vitali Klitschko, unul dintre liderii opozitiei.

'Nas' politic al lui Viktor Ianukovici, care a fost prim ministru la inceputul anilor 2000, Leonid Kucima a semnat saptamana trecuta, impotriva tuturor asteptarilor, alaturi de alti foi fosti presedinti ucraineni, o declaratie care ia partea protestatarilor.

"Acest gest poate fi interpretat drept un avertisment sau o provocare lansata de vechii oligarhi". apreciaza analistul politic Taras Berezovets, director al grupului Berta Communications.

Cunoscut pentru galeria sa de arta contemporana din Kiev si pentru conferinta internationala pe care o organizeaza in fiecare an la Yalta, Pinciuc este de departe miliardarul cu cea mai buna reputatie.

"Ar putea sa foloseasca relatiile sale internationale precum Tony Blair sau Bill Clinton in beneficiul opozitiei", spune Berezovets.

Potrivit acestui expert, oligarhii, atotputernici sub precedenta putere, si-au vazut pozitiile slabite dupa ajungerea la putere a lui Viktor Ianukovici si emergenta unui nou clan politic-financiar, supranumite "Familia".

In afara de insusi seful statului, fiul sau cel mai mare, Olexandr, este considerat figura centrala a clanului din care mai fac parte vicepremierul Serghi Arbuzov, 37 de ani, si ministrul de interne Vitali Zaharcenko.

Acesta din urma este acuzat de opozitia ca a ordonat violentele impotriva manifestanilor.

Potrivit deputatului Inna Bogoslovska, care a plecat din Partidul Regiunilor al lui Ianukovici, aceleasi linii de fractura traverseaza majoritatea politica a actualului presedinte.

Potrivit acesteia, "90% dintre deputatii majoritatii sunt umiliti".

Chiar daca oligarhii pastreaza un profil discret deocamdata, situatia se poate schimba rapid in cazul in care miscarea de contestare persista, afirma analistii.

"Oligarhii nu se grabesc sa sustina deschis Maidan, acest lucru ar antrena riscuri masive chiar si pentru cei mai puternici", subliniaza politologul ucrainean independent Volodimir Fesenko.

Dar, pentru expertul economic Olexandr Jolud, "nu se poate exclude un conflitc" deschis intre "vechii oligarhi" si clanul aflat la putere.

Citeste aici Cine sunt oligarhii care se bat in culise pentru viitorul Ucrainei.