Guvernul socialist de la Paris ia in considerare inlocuirea impozitului de 75% pentru cei mai bogati contribuabili - declarat neconstitutional - cu o taxa de 65-66% pe gospodariile care castiga peste 2 milioane de euro anual, transmite Financial Times. In decembrie 2012, Consiliul Constitutional a invalidat impozitul de 75%, considerand ca aceasta noua transa de venit nesocoteste "principiul egalitatii in fata obligatiilor publice". Mai exact, impozitul se bazeaza pe veniturile fiecarei persoane fizice, in conditiile in care impozitul pe venit este colectat "pe gospodarie".

Francois HollandeFoto: Agerpres

Rata de impozit de 75% urma sa vizeze timp de doi ani veniturile contribuabililor mai mari de un milion de euro pe an. Mai degraba simbolica decat eficienta, aceasta ar fi urmat sa afecteze circa 1.500 de persoane care ar fi trebuit sa plateasca in medie 140.000 in contul acestui impozit.

Consiliul Constitutional a fost sesizata de principalul partid de opozitie UMP (dreapta), care a criticat virulent aceasta idee.

Decizia judecatorilor a intervenit in cadrul polemicii declansate de "exilul fiscal" al actorului Gerard Depardieu, care a anuntat ca paraseste Franta. Intre timp, actorul a primit cetatenie rusa si s-a mutat pe "strada Democratiei" din Saransk, oras din regiunea Mordovia.

La putin timp dupa anuntul Consiliului Constitutional, premierul Jean-Marc Ayrault a precizat ca executivul va prezenta in cadrul "urmatoarei legi a finantelor" un "dispozitiv nou", afirmand ca acesta va fi "in conformitate cu principiile Consiliului Constitutional". Daca va fi votata inainte de finele lui 2013, noua propunere va viza veniturile declarate in 2013 si 2014, si nu in 2012 si 2013, ca versiunea respinsa de Consiliu.

Gerard Depardieu

Gerard Depardieu

Foto: Agerpres/AP

Masura fiscala, desi populara in timpul campaniei electorale a lui Hollande de anul trecut, a devenit simbolica pentru oamenii de afaceri si alti critici care au protestat vehement, afirmand ca astfel de politici ii forteaza pe cei care produc bogatie sa plece din tara.

Ministrul bugetului, Jerome Cahuzac, a sugerat ca executivul ar putea aplica masura fiscala - despre care nu se asteapta sa aduca mai mult de 200 de milioane de euro pe an - pe gospodarii, insa ar putea creste pragul la 2 milioane de euro.

Potrivit FT, noua rata propusa urmeaza sa ajunga in Adunarea Nationala ca parte a unui pachet de masuri bugetare menit sa redreseze deficitul public in crestere. Ministerul de Finante de la Paris nu a confirmat sau infirmat noua taxa.

Noua propunere a fost insa criticata de liderul socialist al Comisiei pemntru buget a parlamentului, Christian Eckert, care a declarat ca ea nu indeplineste unul dintre angajamentele electorale emblematice, dar si puternic controversate ale presedintelui Francois Hollande. Intr-un interviu publicat vineri de ziarul "Le Monde", Eckert a afirmat: "Mi se pare ca suntem in pericol de a pierde doua simboluri: cel al veniturilor de peste 1 milion de euro si a ratei de 75 la suta, care va fi scazuta la 65-66 la suta".

FT scrie ca impunerea unui prag de 1 milion de euro pe gospodarii ar putea reprezenta o problema politica, deoarece numarul de persoane afectate s-ar ridica de la circa 1.500 la peste 10.000.

Acest lucru risca insa sa provoace dispute chiar in interiorului formatiunii socialiste. Christian Eckert a declarat de altfel ca ar prefera impozitarea companiilor pentru a le descuraja sa ofere salarii mai mari de un milion de euro.

Pentru a domoli criticile din interiorul partidului, Hollande ar putea decide sa prelungeasca termenul noii taxe la o perioada de cinci ani - cat dureaza mandatul sau - si nu doar doi ani, asa cum era prevazut in cazul impozitului de 75%.

Tot mai putini francezi sustin taxa de 75% pentru cei mai bogati

Noua propunere ar putea fi adoptata mai usor, deoarece opinia publica pare sa nu mai sustina taxa de 75%, considerand-o contraproductiva.

Un sondaj realizat de institutul Ifop in septembrie trecut indica faptul ca 60% dintre respondenti aprobau taxa de 75 la suta. In februarie 2013 insa, numarul celor care sustineau impozitul a scazut la 53%. In plus, 47% dintre cei intervievati cereau ca guvernul sa renunte la masura fiscala deoarece "o taxa prea mare incurajeaza bogatii si antreprenorii sa paraseasca tara".

Dupa ce presedintele Francois Hollande a anuntat marirea impozitului pe marile averi, mai multi oameni de afaceri si personalitati franceze au declarat ca vor pleca in "exil fiscal". Printre acestia s-au numarat presedintele companiei producatoare de bunuri de lux Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) si unul dintre cei mai bogati oameni din Europa, Bernard Arnault, omul de afaceri Hugues Taittinger, mostenitor al casei de sampanie cu acelasi nume, si actorul Gerard Depardieu.