Consiliul Constitutional a invalidat sambata impozitul de 75% pe transa de venituri mai mari de un milion de euro, o masura simbolica pentru coalitia de stanga care guverneaza Franta, scrie AFP.

La putin timp dupa acest anunt, premierul Jean-Marc Ayrault a precizat ca executivul va prezenta in cadrul "urmatoarei legi a finantelor" un "dispozitiv nou". Intr-un comunicat, primul ministru a subliniat ca noul dispozitiv va fi "in conformitate cu principiile Consiliului Constitutional".

"Inteleptii", cum sunt numiti in Franta garantii constitutionalitatii legilor, au considerat ca aceasta noua transa de venit nesocoteste "principiul egalitatii in fata obligatiilor publice". Mai exact, impozitul se bazeaza pe veniturile fiecarei persoane fizice, in conditiile in care impozitul pe venit este colectat "pe gospodarie".

Aceasta rata de impozit de 75% urma sa vizeze timp de doi ani veniturile contribuabililor mai mari de un milion de euro pe an. Mai degraba simbolica decat eficienta, aceasta ar fi urmat sa afecteze circa 1.500 de persoane care ar fi trebuit sa plateasca in medie 140.000 in contul acestui impozit.

Curtea constitutionala a fost sesizata de principalul partid de opozitie UMP (dreapta), care a criticat virulent aceasta idee.

Decizia Consiliului constitutional intervine in cadrul polemicii declansate de "exilul fiscal" al actorului Gerard Depardieu, care a anuntat ca se stabileste in Belgia.

In schimb, Curtea a validat stimulentele in valoare de 20 de miliarde de euro prevazute pentru anumite intreprinderi, o masura cheie in cadrul pactului de competitivitate al guvernului socialist condus de Jean-Marc Ayrault.

Aceste stimulente, adoptate in prima lectura de deputati dar respinse de senatori, va reveni pentru o noua lectura la Adunarea nationala.

Masura va fi finantata prin cresterea TVA, adusa la nivelele de 5, 10 si 20% (6,4 miliarde in 2014), de economii din cheltuielile publice in valoare de 10 miliarde de euro si din masuri de fiscalitate ecologica.