Ambasadorul Statelor Unite in Libia, J. Christopher Stevens, si trei functionari americani au fost ucisi marti seara in atacul asupra consulatului din Benghazi, in estul Libiei, a declarat miercuri, pentru AFP, un oficial al ministerului libian de interne. Ca urmare a atacului Washingtonul a ordonat intarirea securitatii in jurul misiunilor diplomatice americane din intreaga lume.

Ambasadorul american Christopher StevensFoto: Reuters

UPDATE 09:50 Presedintele Barack Obama si presedintele libian Mohamed Magarier au discutat miercuri seara si au fost de acord "sa colaboreze indeaproape" pentru a ancheta atacurile, potrivit Casei Albe, citata de Reuters.

UPDATE 3:30 Marina americana a ordonat ca doua nave sa navigheze spre coasta libiana, conform unui oficial de rang inalt din SUA, anunta AFP. "Doua distrugatoare vor fi aproape de Libia, pur si simplu ca o masura preventiva", a declarat sursa citata.

"Ambasadorul a fost ucis precum si trei alti functionari", a declarat ministrul adjunct de Interne Wanis al-Sharef. Moartea lui Stevens a fost confirmata intr-un tweet de vicepremierul libian Moustapha Abou Shagour.

Statele Unite vor trimite o echipa a Infanteriei Marine specializata in lupta antiterorista in Libia, a anuntat miercuri un oficial al Pentagonului, citat de AFP: "Marina trimite o echipa 'Fast (Fleet Antiterrorism Security Team) in Libia", a precizat acesta, sub acoperirea anonimatului.

Un oficial libian sustine ca protestul de la consulatul din Benghazi a degenerat in momentul in care garzile americane au tras asupra manifestantilor, scrie AFP. Potrivit lui Wanis al-Charef, ministru adjunct de interne insarcinat cu regiunea de Est, "criminali si oameni care incearca sa semene razboiul si sa destabilizeze situatia securitara s-au infiltrat printre manifestantii impotriva filmului care ofenseaza profetul".

"Situatia a degenerat si tensiunea a crescut in jurul consulatului cand garzile americane au tras in directia manifestantilor", a adaugat el. Potrivit acestuia, "manifestantii voiau sa smulga drapelul american si sa manifesteze pasnic, fara a avea intentia de a lua cu asalt consulatul".

H. Clinton anuntase anterior ca un agent de la Departamentul de Stat a fost ucis in atacul de la Benghazi. Manifestanti inarmati au atacat consulatul american de la Benghazi in estul Libiei, pentru a denunta un film ofensator la adresa Islamului conform acestora.

Filmul "Inocenta musulmanilor", care a provocat violente manifestatii in Egipt si in Libia, se doreste o descriere a vietii profetului Mahomed, evocand in special temele homosexualitatii si pedofiliei, scrie AFP.

Fragmente din acest film cu buget redus, cu costume de amatori, un scenariu confuz si decoruri artificiale, au fost postate pe internet sau difuzate de televiziuni private.

Actori vorbind engleza cu accent american ii prezinta pe musulmani ca fiind imorali si violenti, luand in deradere profetul Mahomed, care este prezentat drept un afemeiat care aproba abuzarea sexuala a copiilor.

Sam Bacile, realizatorul filmului "Innocence of Muslims" este "ravasit" si se ascunde, a afirmat miercuri un consultant care a lucrat impreuna cu el la realizarea lungmetrajul, informeaza AFP. "Este ravasit de moartea ambasadorului", a declarat Steve Klein, subliniind ca a vorbit cu Sam Bacile la telefon mai devreme in cursul zilei, dar ca nu stie unde se afla acesta.