Ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, a declarat joi ca atacul cu bomba de miercuri seara asupra unui autobuz ce transporta turisti israelieni de la aeroportul din Burgas a fost pus la cale de gruparea Hezbollah, transmite Reuters. La randul sau, ministrul de interne bulgar a precizat ca atentatul s-a soldat cu cel putin 8 morti si ca a fost comis de un kamikaze.

Atentat pe aeroportul din Burgas, BulgariaFoto: Reuters

UPDATE 3 Iranul condamna "orice act terorist"

UPDATE 2 Vezi primele imagini cu presupusul autor al atentatului de la Burgas

UPDATE 1 Bilantul mortilor este de 7, intre care se numara 5 cetateni israelieni, unul bulgar si atentatorul sinucigas, iar 32 de persoane au fost ranite, doua dintre ele aflandu-se in coma.

"Atacul a fost executat de oameni din Hezbollah, care bineinteles au sponsorizare constanta din partea Iranului", a spus Ehud Barak pentru Israel Radio.

Miercuri seara, premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul pentru organizarea atacului terorist.

"Iranul este responsabil pentru atacul terorist din Bulgaria, vom avea un raspuns puternic impotriva terorii practicate de Iran", a spus premierul israelian.

Pe de alta parte, gruparea radicala siita Hezbollah a negat implicarea in atacul terorist din Bulgaria. Un reprezentant a numit acuzatiile drept ridicole, mentionand ca Hezbollah "nu duce un razboi cu turistii israelieni".

"Explozia a fost provocata de un barbat care a murit in atentat si a carui identitate exacta nu a fost stabilita. El avea un permis de conducere fals din SUA", a declarat ministrul bulgar Tsvetan Tsevanov.

Sase dintre cei care si-au pierdut viata sunt cetateni israelieni, unul este cetatean bulgar, iar al optulea este atentatorul sinucigas, a mai spus ministrul.

Ministerul israelian de Externe a confirmat joi ca cel putin 31 de cetateni israelieni au fost raniti, dintre care trei sunt in stare grava, intr-un atentat comis pe aeroportul din Burgas, in Bulgaria, si ca identificarea mai multor victime este in desfasurare.

"Potrivit serviciul Magen David Adom (echivalentul israelian al Crucii Rosii), care a vizitat ranitii la fata locului, sunt 31 de raniti, dintre care 28 spitalizati la Burgas, iar alti trei, aflati in stare grava, au fost transferati la Sofia", a declarat pentru AFP Lior Ben Dor, un purtator de cuvant al Ministerului israelian de Externe.

"Alti raniti s-ar putea afla in alte spitale. Serviciile David Adom verifica aceasta eventualitate. Aproape toate familiile ranitilor au fost avertizate", a precizat el.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a cerut ca aeronava guvernului Airbus sa transporte acasa turistii israelieni. Undeva intre 30 si 70 de turisti israelieni se afla inca pe aeroport, relateaza Novinite.com.

Aeroportul din Burgas este inchis, iar zborurile au fost redirectionate pe cel din Varna.

Potrivit postului de televiziune bTV, in autobuzul care a explodat se aflau aproximativ 40 de persoane, printre care si trei femei inarcinate. Potrivit televiziunii publice si BNR si televiziunii private bTV, trei autocare au fost vizate de explozie. Unul dintre ele ar fi explodat si celelalte doua ar fi luat foc.

Turistii israelieni ajunsesera pe aeroportul Sarafovo din apropiere de Burgas in jurul orei 4:50 pm, cu o cursa Air Via din Tel Aviv. Explozia a avut loc la ora 5:30 pm. Turistii se urcasera in autobuze pentru a ajunge la Sunny Beach.

Este pentru prima oara cand un atentat anti-israelian are loc in Bulgaria.

In cursul ultimilor ani, coasta bulgara a Marii Negre a devenit un loc preferat pentru turistii israelieni, in conditiile in care cele doua tari intretin relatii excelente.