O actiune militara impotriva Iranului ar fi "o greseala foarte serioasa, cu consecinte imprevizibile", a avertizat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP. Oficialul de la Moscova a spus ca diplomatia, si nu bombardamentele cu rachete, reprezinta singura cale de a rezolva dosarul nuclear iranian. Comentariile lui Lavrov au venit la o zi dupa ce presedintele Israelului, Shimon Peres, cunoscut pana in prezent drept un lider pacifist, a afirmat ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

Rugat sa comenteze declaratia lui Peres, seful diplomatiei ruse a spus ca "nu este prima data" cand Israelul a amenintat cu atacuri impotriva Iranului.

"Pozitia noastra in aceasta chestiune este bine cunoscuta: aceasta ar fi o greseala foarte serioasa, cu consecinte imprevizibile", a afirmat Lavrov, adaugand ca "singura cale de a inlatura ingrijorarile este aceea de a crea orice conditie posibila" de a relua negocierile intre Iran si cele sase puteri mondiale, intrerupte in luna decembrie a anului trecut.

Presedintele Shimon Peres a afirmat ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica. Remarcile lui Peres au fost formule la doar cateva zile dupa aparitia mai multe informatii potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar cauta sprijiniul ministrilor pentru o lovitura contra Iranului.

Peres a declarat ca liderii mondiali trebuie sa isi "indeplineasca promisiunile" pentru a opri Iranul, "cu orice pret". "Exista o lista lunga cu ceea ce se poate face", a spus el, fara insa a da explicatii suplimentare.

Le Figaro noteaza ca scurgerile de informatii care au lansat o dezbatere in Israel in jurul posibilitatii pregatirii unui atac fata de instalatiile nucleare iraniene coincid cu un calendar diplomatic.

Un nou raport al Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA) consacrat Iranului va fi publicat marti sau miercuri si urmeaza sa ofere noi detalii asupra progresului facut de Teheran in programul de cercetare nucleara.

Serviciile de informatii occidentale au strans de asemenea informatii alarmante referitoare la cat de mult a avansat Iranul in acest domeniu.

Astfel ca zvonurile privind o eventuala actiune unilaterala israeliana survin la un moment oportun pentru a incita statele vestice sa isi dovedeasca hotararea in privinta Iranului si pentru a provoca si Consiliul de Securitate al ONU sa voteze noi sanctiuni.

Potrivit presei din Israel, Netanyahu si ministrul de aparare Ehud Barak au decis deja sa recurga la optiunea militara, si ar cauta sa convinga si alti responsabili israelieni.

SUA, Israelul si alte state occidentale au declarat mereu ca Iranul urmareste sa obtina arme nucleare, insa Teheranul insista ca programul sau are doar o componenta civila.

Ministrul iranian de externe, Ali Akbar Salehi, a declarat ca acuzatiile fac parte dintr-o luna campanie dusa de americani impotriva tarii sale. La randul sau, ayatollahul Ahmad Khatami a avertizat luni AIEA sa nu devina "un instrument fara vointa in mainile Statelor Unite".