Ancheta declansata de autoritatile franceze cu privire la acuzatiile de tentativa de viol depuse de ziarista Tristane Banon impotriva fostului sef al FMI Dominique Strauss-Kahn a fost inchisa de procurori, din lipsa de dovezi, anunta BBC.

Dominique Strauss-KahnFoto: Reuters

Un comunicat transmis de biroul Procuraturii din Paris informeaza ca probele existente indica producerea unei agresiuni sexuale, care este insa o infractiune mai putin grava si cu o prescriptie mai scurta decat tentativa de viol. Incidentul care face subiectul reclamatiei dateaza din 2003.

"Este limpede ca, din cauza probelor insuficiente, nu ar fi putut fi initiata o urmarie penala cu privire la acuzatia de tentativa de viol, insa fapte ce ar putea fi descrise drept agresiune sexuala au fost in schimb recunoscute", se arata in comunicatul procuraturii.

In legislatia franceza, prescriptia pentru tentativa de viol este de 10 ani, dar numai de trei ani pentru agresiune sexuala.

Jurnalista si scriitoarea Tristane Banon, in varsta de 32 de ani, a depus plangerea impotriva lui Dominique Strauss-Kahn la inceputul lunii iulie. In mai multe randuri, Banon a afirmat ca DSK a incercat sa o violeze in timpul unei intalniri profesionale intr-un apartament din Paris in februarie 2003.

In timpul audierii din 12 septembrie, Dominique Strauss-Kahn a negat acuzatiile, dar a recunoscut ca a facut avansuri femeii, potrivit unei surse apropiate anchetei.

In confesiunea din timpul interviului televizat la postul TF1, din 18 septembrie, Strauss-Kahn a afirmat ca "niciun gest violent" nu a fost comis asupra lui Tristane Banon in timpul intalnirii din 2003 si s-a referit la afirmatiile jurnalistei ca "scena imaginara".

Fostul director al Fondului Monetar International a depus la randul sau plangere impotriva femeii, pentru denunt calomnios.

"As vrea sa fie in fata mea si sa imi spuna privindu-ma direct in ochi ca sunt fapte 'imaginare'. As vrea sa il vad ca imi spune asta", a declarat Banon pe 22 septembrie.

Tristane Banon a avertizat ca in cazul clasarii dosarului, ea va depune o alta plangere, de data aceasta constituindu-se "parte civila", ceea ce va antrena desemnarea unui judecator de instructie.