Fostul presedinte al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a acordat primul interviu televizat de la intoarcerea sa in Franta pentru televiziunea franceza TF1 News. In urma scandalului sexual in care a fost implicat, Strauss-Kahn a pierdut sefia FMI si orice sansa de a candida la alegerile prezidentiale.

Dominique Strauss-Kahn la TF1Foto: Reuters

Iata principalele sale declaratii:

- Dominique Strauss-Kahn raspunde intrebarii de pe buzele tuturor - ce s-a intamplat, de fapt, in apartamentul de la Sofitel: "Ceea ce s-a intamplat nu implica nici violenta, nici constrangere, nici agresiune sau orice act criminal. Ceea ce s-a intamplat nu este doar o relatie necorespunzatoare, dar si greseala mea", a declarat fostul sef al FMI.

- "Este o greseala de care nu sunt mandru. Inca regret ceea ce s-a intamplat", a continuat DSK.

- "Am ratat intalnirea cu francezii", a mai spus DSK, referindu-se la viitoarele alegeri prezidentiale pentru care avea de gand sa candideze.

- DSK a mentionat ca raportul procurorului nu mentiona "zgarieturi sau leziuni, nici o urma de violenta" pe Nafissatou Diallo, camerista de la hotelul Sofitel din Manhattan, cea care l-a acuzat de abuz sexual. De altfel, procurorul a respins toate aceste acuzatii.

- "Nu intentionez sa negociez", a afirmat DSK referindu-se la procedura civila aflata in desfasurare, in timp ce realizatoarea interviului l-a intrebat daca ar putea incheia un acord financiar cu Diallo.

- "O capcana? Este posbil, o conspiratie? Vom vedea", a declarat DSK cu privire la episodul din 14 mai, din camera de hotel. "Chiar as vrea sa stiu de ce au ales s-o ajute pe cea care ma acuza si nu sa colaboreze cu mine", a mai spus DSK despre Nafissatou Diallo.

- "Mi-a fost frica, mi-a fost foarte frica", a recunoscut DSK, spunand ca a avut impresia ca este "calcat in picioare, umilit, chiar inainte de a putea spune un cuvant". "Cand esti prins in falcile acestei masinarii, ai impresia ca te poate zdrobi", a adaugat el. "Am avut atacuri ingrozitoare si am pierdut", a mai spus DSK.

- Despre sotia sa, Anne Sinclair: Am ranit-o, i-am facut rau, stiu asta", a afirmat DSK . Este o "femeie exceptionala" fara de care nu as fi "rezistat", a adaugat el. "Ea nu ar fi fost alaturi de mine, ea nu m-ar fi sustinut asa daca, din primul moment, nu ar fi stiut ca sunt nevinovat".

"Am fost chemat ca martor. Am spus adevarul, si anume ca la acea intalnire nu a avut loc nici un act de agresiune sau violenta, nu voi spune mai mult", si-a inceput declaratia DSK cu privire la subiectul Tristane Banon, cea care il acuza de tentativa de viol. DSK a precizat ca scriitoarea Banon a prezentat "o versiune imaginara, o versiune calomnioasa".

- In ceea ce priveste relatia sau cu femeile, DSK spune ca respecta femeile. "Respect femeile si le inteleg reactia. Inteleg ca acest lucru a socat", a mai spus el. "Am platit scump si o voi plati mereu", a declarat fostul sef al FMI, in timp ce peste 50 de feministe protestau in fata sediului televiziunii TF1.

- DSK afirma ca, in mod evident, nu va mai candida la alegerile prezidentiale viitoare.

- "Am pierdut totul cu aceasta poveste", a continuat DSK, facand referire a viitorul sau. "Nu candidez pentru nimic si, in aceste conditii, mai degraba ma voi odihni, ma voi intalni cu ai mei, voi avea timp sa ma gandesc. Toata viata mea a fost consacrata incercarii de a fi util spre binele public si vom vedea", a concluzionat DSK.

Despre criza financiara din Grecia

- Fostul sef al FMI a pledat pentru eliminarea directa a datoriei Greciei, pentru stergerea ei: "Este doar o idee. Este clar ca datoria este imensa si ca aceasta trebuie redusa cu orice pret, cu exceptia costului de stagnare si a recesiunii", a afirmat DSK.

- "Nu cred ca moneda euro este in dificultate, dar cred ca situatia este foarte grava. Daca nu luam masuri cat mai repede, in urmatorii 25 de ani, Europa va fi pustiita, cu rate ridicate ale somajului si cu sisteme de protectie in haos", a avertizat DSK.

La sfarsitul lunii august, Curtea Suprema din New York a renuntat la acuzatiile de agresiune sexuala impotriva fostului director al FMI, Dominique Strauss-Kahn. La 14 mai, Dominique Strauss-Kahn a fost arestat la New York, in urma acuzatiilor unei cameriste din metropola americana, care sustinea ca acesta a incercat sa o violeze. El a fost eliberat din arestul la domiciliu, insa justitia americana si-a continuat ancheta in dosarul in care fostul sef al FMI era acuzat de abuz sexual.