Unul dintre principalii lideri ai retelei Haqqani, Haji Mali Khan, a fost capturat in Afganistan, a anuntat sambata conducerea Fortei Internationale pentru Asistenta si Securitate (ISAF), citata de Reuters. Khan a fost retinut in timpul unei operatiuni comune desfasurate marti de fortele afgane si ale coalitiei internationale, in provincia Paktia.

ISAF a precizat ca Haji Mali Khan era foarte bine inarmat, insa nu s-a opus arestarii. Odata cu el au mai fost retinuti adjunctul sau si o garda de corp.

BBC precizeaza ca Mali Khan este unul dintre liderii retelei Haqqani, suspectata de implicarea in numeroase atacuri care au avut loc in Afganistan in ultimii ani. Reteaua este banuita de legaturi cu Pakistanul.

Haji Mali Khan este unchiul sefului retelei, Siraj Haqqani, si a fost omul de legatura intre reteaua militanta si Baitullah Mehsud, fostul sef al talibanilor pakistanezi, ucis in urma unui raid efectuat de un avion american fara pilot, in 2009. El este unnul dintre cei mai respectati membri ai clanului Haqqani.

NATO a anuntat ca Khan se ocupa de bazele si operatiunile din Afganistan si Pakistan, de deplasarea fortelor peste granita pentru atacuri, precum si de tranferul de fonduri si provizii.

Talibanii au negat informatia ca Haji Mali Khan a fost arestat, spunand ca este menita sa-i demoralizeze pe mujahedini.

Capturarea lui Haji Mali Khan a venit la cateva zile dupa asasinarea fostului presedinte afgan Burhanuddin Rabbani, pusa pe seama retelei Haqqani.

Asasinarea fostului sef al statului, care actiona ca mediator in conflictul din Afganistan, l-a determinat pe presedintele afgan Hamid Karzai sa anunte ca guvernul sau nu va mai purta discutii de pace cu talibanii, ci se va concentra pe dialogul cu Pakistanul.

Saptamana trecuta, armata americana a acuzat serviciul de informatii din Pakistan (ISI) ca a oferit ajutor retelei Haqqani in recentul atac asupra ambasadei SUA din Kabul.

NATO a spus ca anul acesta a arestat 1.300 de membri ai Haqqani si 300 de lideri rebeli, in cursul a 500 de operatiuni impotriva retelei.