Liderul Inaltului Consiliu afgan pentru Pace, fostul presedinte Burhanuddin Rabbani, a fost ucis marti seara intr-un atac care a avut loc in locuinta sa din Kabul, transmite Reuters, citand un inalt oficial din politia locala. Rabbani fusese insarcinat cu gasirea unei solutii politice care sa puna capat conflictului din Afghanistan.

Burhanuddin RabbaniFoto: Reuters

"Rabbani a devenit martir", a declarat Mohammed Zahir, seful Departamentului de investigatii criminale al politiei din Kabul. Oficialul nu a oferit detalii.

Hashmatullah Stanikzai, purtator de cuvant al sefului politiei din capitala afgana, a declarat ca "cel mai probabil" a fost vorba de un atac sinucigas.

O sursa citata de CNN a afirmat ca un atacator kamikaze si-a detonat explozibilul ascuns sub turban.

Casa lui Burhanuddin Rabbani se afla in zona diplomatica din Kabul, extrem de bine protejata.

Rabbani a fost liderul unui partid al mujahedinilor in timpul ocupatiei sovietice din Afghanistan, in anii '80. El a fost presedintele tarii in anii '90, cand mai multe grupari ale mujahedinilor s-au luptat pentru controlul Afghanistanului, dupa retragerea sovieticilor.

Presedintele Hamid Karzai, aflat in drum spre New York unde va participa la lucrarile Aduinarii Generale a ONU, a declarat ca este "profund intristat" de moartea lui Rabbani. Liderul de la Kabul si-a anulat vizita in SUA si urmeaza sa se intoarca "in curand" in Afghanistan, a declarat purtatorul de cuvant al lui Karzai.